ЖИТТЯ

Все – для дітей, пошкодження сакури та прощання із захисником: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Протягом минулих семи днів багато подій у Переяславі стосувалися дітей. Зокрема, для них проводили різноманітні заходи, для них роблять укриття до початку навчального року, вони здобувають перемоги у конкурсах та змаганнях. Також цей тиждень не обійшовся без болючих втрат на війні – Переяславщина попрощалася зі ще одним загиблим воїном. Все найголовніше – у черговому підсумковому дайджесті новин від Інформатора.

Переяславщина попрощалася із Віктором Іваненком, який загинув на війні

7 липня у Переяславі попрощалися із захисником України Віктором Іваненком із Лецьок (Циблівська ТГ). Йому було 33 роки. Він загинув поблизу населеного пункту Берестове Куп’янського району Харківської області. Поховали його на цвинтарі у рідному селі.

Знайомий Віктора Олександр розповів, яким його запам’ятає: “Вітя був дуже добрим, завжди допомагав чим міг, ніколи не відмовляв. Для мене новина про його смерть була шокуючою, досі важко в це повірити”.

“Для нас ти завжди будеш взірцем правди і мужності. Твоя стихія – річка і рибалка, були головною темою у повсякденному житті. Твій оптимізм і усмішка свідчили про те, що життя прекрасне. Та його відібрала підступно і нагло триклята війна. Ти завжди будеш жити у нашій пам’яті добрим, щирим, позитивним Вітьком, як ми всі тебе називали. Не пробачимо ворогу за тебе і смерті наших захисників, хай страшна кара настигне їх. А твоя душа, рідний сваточку, хай знайде мир і спокій у Царстві Небесному. Низький уклін батькам за сина-Героя. Сили та витримки пережити страшне горе. Люди, пам’ятаймо, якою дорогою ціною нам дістається кожен день життя”, – написала у Facebook Любов Рубан.

Віктор Іваненко був солдатом-гранатометником Збройних сил України. У нього залишились мама Ніна, батько Микола, дружина Наталія, донька Вікторія, брат Андрій.

На війні загинув Євген Сухоярський із Мазінок

4 липня загинув старший солдат Збройних сил України Євген Сухоярський 1991 р.н. із Мазінок (Переяславська ТГ). Він, боронячи Україну, загинув унаслідок ворожого артилерійського обстрілу поблизу Бахмута Донецької області.

Євгена Сухоярського призвали на військову службу 13 лютого цього року. Він був розвідником-радіотелефоністом розвідувальної роти.

Про дату і час прощання із захисником повідомлять згодом.

На потреби захисників виділили понад мільйон гривень із міського бюджету

Аби таких трагічних звісток ставало дедалі менше, необхідно фінансово підтримувати захисників. На позачерговій сесії міської ради Переяслава 6 липня із міського бюджету передбачили 1 мільйон 100 тисяч гривень на потреби ЗСУ. Отримає їх 137-й батальйон територіальної оборони Бориспільського району.

Витратять ці гроші на такі потреби:

  • 100 тисяч гривень – на придбання паливно-мастильних матеріалів (для забезпечення доставки військовослужбовців, майна та інших заходів під час воєнного стану);
  • 50 тисяч – на закупівлю канцелярського приладдя та витратних матеріалів;
  • 200 тисяч – на розробку, виготовлення та закупівлю державної символіки (прапори, вимпели, геральдичні вироби);
  • 100 тисяч – на придбання БПЛА;
  • 650 тисяч – на оргтехніку, засоби зв’язку та відеонагляду для обслуговування БПЛА.

У 137-му батальйоні ТрО зазначили, що подібну допомогу надаватимуть й інші громади Бориспільщини. А також попросили й надалі підтримувати батальйон, бо фінансова допомога йому знадобиться. Депутати запевнили, що захисники отримуватимуть все необхідне.

Чимало укриттів у Переяславі вже завершують

На цій же позачерговій сесії знову говорили про укриття в навчальних закладах Переяславської громади. Депутати поцікавилися, на якому етапі ремонти сховищ прямо зараз.

– Всі поточні ремонти, які проводить відділ освіти, практично завершені, – сказав начальник відділу освіти Петро Ярмоленко. – Десь до кінця наступного тижня ми завершимо роботи у садочку “Золотий ключик”. На “Сонечко” виділили додаткові кошти на зовнішні роботи та частково внутрішні, вони будуть завершені у перших числах серпня. Ремонт укриття у третій школі буде завершено до кінця наступного тижня. Дякую керівництву ТОВ “НУС”, що зараз у їхньому сховищі проводять ремонтні роботи: відновлюють каналізацію та туалети, щоб діти із другої гімназії могли там комфортно почуватися. Щодо початкової школи – підрядник вже зайшов туди, роботи розпочинаються. Щодо ліцею Мономаха (колишня сьома школа) – тендер оголосили, до 12 липня триває прийом пропозицій (13 липня – аукціон, передбачили 9 мільйонів 353 тисячі 221 гривню 20 копійок – ред.). У п’ятій гімназії замовник – Департамент регіонального розвитку КОВА, кошти на ремонт вони вже отримали, тендер завершений.

Депутат Андрій Іващенко поцікавився ситуацією з укриттям у Вовчкові. На червневу сесію прийшли батьки дітей із місцевої гімназії, закликали владу посприяти, аби ті могли ходити до навчального закладу у своєму селі, а не їздити до сусідніх. Тоді вирішили розглянути варіант перенесення котельні у підвалі Вовчківської гімназії до іншої будівлі, яку б спеціально звели для неї, а укриття зробили б у підвалі.

Згодом, на позачерговій сесії 23 червня, міський голова Вячеслав Саулко сказав, що такий варіант неможливий, оскільки надто дорогий для бюджету громади. Він запропонував обладнати частину котельні під укриття. Депутати тоді зазначили, що ДСНС не дозволяє розміщення котельні у підвалі школи, тож її у будь-якому разі доведеться переносити, а гроші на ремонт приміщення врешті будуть витрачені дарма.

– Чи отримали ви рекомендації від ДСНС щодо укриття у Вовчкові? – запитав у Ярмоленка Іващенко.

– Вони відповіли, що не оглядають такі об’єкти, – відповів головний освітянин громади.

– Тут вказано, що котельня у будь-якому стані не може розміщуватися у підвалі. Тобто, навіть якщо ми відремонтуємо там все, не буде відкрито навчальний заклад. Плюс є питання стосовно того, що не виконуються приписи стосовно цієї гімназії. Які гарантії того, що без виконання приписів пожежників з 1 вересня навіть після ремонту буде відкрито школу?

– Якщо не буде рішення суду, ніхто не заборонить проводити там навчання, – сказав Ярмоленко.

Наталія Бабренок здобула перше місце у всеукраїнському природоохоронному конкурсі

Якщо вже заговорили про потреби дітей, то згадаймо й про їхні успіхи. Вихованка гуртка “Міська рада дітей Переяслава” Переяславського будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді Наталія Бабренок здобула перше місце у всеукраїнському природоохоронному конкурсі “Годівничка”. Вона представила свій вірш “Єдиний ключ”. Цьогоріч в конкурсі розглянули близько 1200 робіт дітей із закладів освіти усіх регіонів України.

Для дітей військовослужбовців влаштували особливий день

1 липня у музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини працівники НІЕЗ “Переяслав” провели комплексний захід для дітей військовослужбовців Збройних сил України. Організатори підготували для маленьких гостей багато цікавинок, конкурсів та розваг.

Кожен міг спробувати себе в ролі справжнього гончара за гончарським колом та разом із дідом Сашком з глини зліпити невеличкий виріб: чи то підсвічник, чи маленький глечик або тарілку. Також розмальовували хатинки-сувеніри з тіста, плели патріотичні браслети, створювали композиції з пластиліну, а завідувачка меморіального музею Григорія Сковороди Тетяна Радіоненко демонструвала дітям, як виготовляється пряжа. Також дітки могли помалювати на великому полотні, почитати книги та погодувати рибок в озері. Для старших дітей влаштували квест “Від зерна до борошна”.

Не обійшлося і без веселих стартів. Мабуть, найбільше малечі сподобалось перетягувати канат, адже боротьба була запеклою. Дітей підтримали батьки, які теж спробували позмагатися “мами проти татів”, у цьому поєдинку виграли жінки. Потім всіх чекав смачний обід та пригощання солодощами.

Діти “розмальовували літо”

4 липня у молодіжному просторі “Зустріч”, що у першому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв, для дітей провели безкоштовний майстерклас з малювання гуашшю “Розмалюємо літо разом”.

Протягом заняття панувала творча атмосфера. Діти завзято малювали, ділились з друзями своїми емоціями та враженнями з канікул. Хтось відвідав майстерклас вперше і трішки хвилювався, але є і ті, для кого ця компанія стала рідною. Такі заходи – чудова нагода знайти нових друзів.

Волонтерка молодіжного центру “Зустріч” Вікторія Грицай розповіла, що такі заходи проводяться за можливості кілька разів на місяць. “Раніше ми проводили майстерклас з оригамі, також у нас проходять перегляди фільмів для дітей. На такі заняття здебільшого ходить початкова школа – дітки, яким буде цікаво малювати. Зазвичай збирається близько 20 дітей. Заходи проводяться за сприяння молодіжного центру “Зустріч”, – зазначила вона.

Вікторія додала, що цього разу діти малювали малюнки на літню тематику: змальовували море з маяком. Бажані відтінки фарби отримували завдяки змішуванні окремих кольорів: синього, жовтого, червоного, білого та зовсім трішки чорного.

Для дошкільнят провели урок безпеки

6 липня у дошкільному навчальному закладі №10 “Любавонька” у Переяславі команда юних пожежників-рятувальників “Друга зміна” гімназії №2 провела урок безпеки.

Зібралось багато вихованців садочка разом із вихователями. Учасники “Другої зміни” загадувала дітлахам різні загадки на тему безпеки та провели руханку. Потім дітвору фотографували біля пожежної машини.

Провідний фахівець організації заходів цивільного захисту Бориспільського РУ (Переяслав) ГУ ДСНС у Київській області Денис Порохня розповів Інформатору, що такий захід провели, аби приділити увагу підростаючому поколінню до правил безпеки життєдіяльності. Також нагадав, що нещодавно у цьому садочку відкрили одне з найкращих укриттів у Переяславській громаді, тому цей освітній заклад почав роботу.

Змагалися спортсмени з інвалідністю

30 червня у Переяславі на території навчально-спортивної бази “Переяславль” провели відкриту спартакіаду серед спортсменів з інвалідністю. Приурочили її до Дня Конституції України. У змаганнях взяли участь 30 спортсменів.

Переможцями у різних видах стали:

  • з дартсу – Даніела Чуєва та Артур Цьомкало;
  • з метання м’ячика – Аліна Акуленко та Максим Каменський;
  • із шашок – Ніна Дейнега та Олександр Хомич;
  • з боччі – Дарина Мішина та Володимир Євтушенко;
  • кеглі – Тетяна Середа та Юрій Аврамич.

Переможців та призерів змагань нагородили грамотами та медалями від відділу з питань фізичної культури, молоді, спорту та охорони здоров’я Переяславської міськради. Для учасників підготували солодкий стіл. Після закінчення змагань провели дозвілля для всіх учасників та гостей змагань – їх катали на драгонботі та каяках каналом Дніпра.

У Переяславі відсвяткували Івана Купала та зібрали гроші для захисників

7 липня в другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв відзначили свято Івана Купала. Любительське об’єднання “Творчі” сільського будинку села Вовчків, народний театр та творче об’єднання Переяславського ЦКМ продемонстрували три захопливі театральні постановки про Івана Купала. Актори розповіли глядачам про обряди свята: плетіння віночків, пошук квітки папороті, стрибки через вогнище, встановлення деревця, очищення від нечистої сили, співи та танці.

Захід був благодійним, переяславці могли долучитись до збору коштів для бійця Збройних сил України Володимира Мазура, який отримав поранення під час бойових дій і потребує допомоги. Всі могли “задонатити” будь-яку суму у скриньку. Загалом зібрали 2 тисячі 430 гривень, також громадська організація “4.5.0. Переяслав” виділила 3 тисячі гривень, які передав Володимир Макарчук.

Цього вечора на жителів та гостей міста чекала ще одна приємність, адже до Переяслава завітав відомий український актор, зірка серіалу “Пес” Михайло Жонін (відомий роллю капітана Гнєзділова). Для того, аби зробити фото зі знаменитістю, потрібно було заплатити 50 гривень у скриньку пожертв та відстояти чималу чергу. Зібрані кошти спрямують на допомогу військовим.

“Дівчата” та Ганна Ляч опинилися серед найкращих на обласному фестивалі

30 червня у селі Старі Петрівці, що у Вишгородському районі, відбувся перший обласний фестиваль сучасної української пісні “Співочі діаманти”. Артисти з Переяслава взяли у ньому участь та посіли призові місця.

Переяславка Ганна Ляч здобула друге місце у номінації “Солісти-вокалісти” ІІІ вікової категорії. Тріо “Дівчата” стало другим у номінації “Малі форми” (дуети, тріо, квартети) у ІІІ віковій категорії. До слова, учасниця тріо Оксана Ковальчук, яка представляла місто Березань, також здобула третє місце у номінації “Солісти-вокалісти” ІІІ вікової категорії.

У Хоцьках людей не допускали до природного парку, ситуація має змінитися

А тепер – до дещо серйозніших тем. 5 липня у сільському будинку культури в Хоцьках місцеві жителі зібрались, аби з’ясувати, чому їх не допускають до національного природного парку “Білоозерський”, який розташований на території Циблівської громади. На зустрічі відповіді давали народний депутат України Олександр Федієнко, голова Циблівської громади Олександр Палагута, директор “Білоозерського” Руслан Паламарчук, його перший заступник Михайло Магітич та заступник голови Бориспільської районної військової адміністрації Андрій Синяков.

Зрештою дійшли до того, що люди можуть ходити до парку, оскільки воєнний стан цього не забороняє, але лише визначеними маршрутами. Їх розроблять найближчим часом. Забороняти риболовлю, збір грибів та ягід також не будуть. А вириті там кимось канали протягом тижня мають загорнути.

У Світанку фермер влаштував стрілянину

6 липня до поліції надійшло повідомлення, що у Світанку (Циблівська ТГ) на території фермерського господарства його директор розпочав стрілянину у техніку приватних виконавців. Ті намагалися виконати рішення щодо вилучення майна, за яке 57-річний фермер не сплатив борги. Чоловік зробив кілька пострілів з незареєстрованого мисливського карабіну “Сайга” калібру 7,62 мм у бік спеціальної техніки – авто Dаf Xf та Scania. Ними виконавці намагалися вивезти вилучене майно. Внаслідок стрільби фермер пошкодив колеса вантажівок. Ніхто з людей не постраждав.

У правопорушника вилучили зброю. За цією справою відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 (Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень). Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

На вулиці Богдана Хмельницького пошкодили одну із сакур

4 липня до поліції Переяслава надійшло повідомлення, що зранку на вулиці Богдана Хмельницького виявили, що одна із сакур, яка перебуває на балансі ВУКГ, пошкоджена. З цього приводу правоохоронці проводять перевірку.

У Переяславі згорів будинок

2 липня у Переяславі на вулиці Золотоніське шосе загорівся приватний нежитловий будинок. На місці події працювали два відділення 27-ї ДПРЧ у складі 7 осіб. Вогонь повністю знищив будинок. Ніхто не постраждав. Причини пожежі та збитки встановлюють.

86-річна жінка вкоротила собі віку

7 липня у Переяславі жінка 1937 р.н. скоїла самогубство. Вона повісилася. Тіло без ознак насильницької смерті знайшли у будинку загиблої. Причини самогубства невідомі. Відомо, що жінка хворіла та скаржилася на життя. Тіло направили на судово-медичну експертизу.

Помер доцент кафедри спортивних дисциплін і туризму Олександр Потужній

Третього липня помер кандидат педагогічних наук, доцент кафедри спортивних дисциплін і туризму факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі Олександр Потужній. Йому було 50 років.

“Він був досвідченим педагогом з високим рівнем знань, вмінь і компетенцій, заняття фізичної культури з яким назавжди запам’ятаються кільком поколінням сковородинівців”, – йдеться у повідомленні вишу.

Редактор Інформатора провів день у Ташанському ЦНАПі та написав про це репортаж

Завершимо цей дайджест не новиною, а рекомендацією. Наш редактор нещодавно провів цілий день у Ташанському центрі надання адміністративних послуг, де працює практично весь апарат сільської ради. Привіз звідти цікавий репортаж про закулісся життя керівництва громади. Читайте його за посиланням.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про відкриття Алеї Героїв у Переяславі та продовження справи про вбивство Кирила Тлявова. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору