ЖИТТЯ

Алея Героїв, справа Тлявова та успішні випускники: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

В Україні та у Переяславі зокрема відзначили День Конституції. У нашому місті відкрили Алею Героїв. А ще представили нового начальника місцевого відділу поліції. Цього тижня сталося багато цікавих подій. Про всі писав Інформатор, а тепер зібрав їх у одному підсумковому дайджесті.

У Переяславі відкрили Алею Героїв, на ній – 65 фото загиблих захисників

27 червня біля пам’ятного знаку загиблим учасникам АТО (ООС) у Переяславі урочисто відкрили Алею Героїв Переяславщини. На ній розмістили 65 фото полеглих у російсько-українській війні захисників з короткою інформацією про них. Вшанувати пам’ять прийшло близько двохсот людей: голови п’яти громад Переяславщини, переяславці, військовослужбовці, представники правоохоронних органів, родичі та знайомі загиблих Героїв.

Офіцер першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Володимир Мамітько звернувся до рідних та близьких загиблих: “Знаю вас всіх поіменно. Запам’ятайте – ви дружини, матері, діти Героїв. Ви – Герої, бо підтримували їх тоді, коли їм було важко. Ніхто не знає, скільки сліз було вами пролито, ніхто не знає вашого болю. Я прихиляю перед усіма вами голову. Моя душа для вас завжди буде відкрита”.

Вручив нагороди дружинам, дітям та матерям Героїв, яких ті удостоїлися посмерно.

  • Богдана Януту, молодшого лейтенанта, командира десантно-штурмового взводу 1-ї десантно-штурмової роти десантно-штурмового батальйону 80-ї бригади, нагородили Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.
  • Олексія Іванова, молодшого сержанта, командира стрілецького взводу стрілецької роти, нагородили Орденом “За мужність” ІІІ ступеня.
  • Володимира Міщенка, сержанта, командира стрілецького відділення, стрілецького взводу, стрілецької роти, нагородили Орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Молодший лейтенант капеланської служби, військовий капелан 137 батальйону протоієрей Євгеній Зотов та молодший лейтенант капеланської служби, військовий капелан 43 бригади протоієрей Дмитро Волошин передали відзнаку (посмертно) дружині Віталія Чорногора, старшого лейтенанта, який служив у 3 самохідному дивізіоні.

У Чопилках відкрили мистецький простір, який допомагатиме ЗСУ

У Чопилках (Ташанська ТГ) біля храму святого Миколая відкрили мистецький простір історично-мистецької фундації “Козацька Покрова у Чопилках”. У цьому взяли участь воїни, які захищали Бахмут, побратими Віталія Терещенка із Чопилок, який загинув на війні торік 26 грудня. Його пам’ять та пам’ять всіх захисників України вшанували спільним поминальним молебнем.

На заході представили бойові гільзи різного калібру, тубуси та інші військові речі, розмальовані професійними майстрами, а також різноманітні картини та інсталяції. Згодом ці мистецькі артефакти можуть бути продані за кордоном, а гроші використають для потреб ЗСУ. Окрім цього, світу таким чином доноситимуть героїчну історію боротьби нашого народу проти росіян.

У День Конституції нагородили випускників-медалістів

28 червня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели урочистий захід з нагоди Дня Конституції України. Не обійшлося без привітань і нагороджень почесних працівників з різних сфер, музичних та танцювальних номерів. Зокрема, традиційно відзначили випускників-медалістів. “Золотими” медалями відзначили Наталію Корж, Ігоря Лося, Катерину Нижник, Максима Шелягу, Ярославу Антонову, Альону Буніну, Ілону Гловінковську, Ярославу Левченко, Дарію Сухотенко, Юлію Тертичину, Тетяну Харченко, Ростислава Горбатенка, Ольгу Захарченко. “Срібними” – Альону Дудку, Дарину Русіну та Ростислава Проніна.

У парку Шевченка виступив оркестр ДСНС

А ввечері 28 червня з благодійним концертом у парку Тараса Шевченка в Переяславі виступив оркестр Управління забезпечення оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України. За понад годину музиканти виконали багато відомих композицій: як українських, так і зарубіжних. Серед них – пісні Степана Галябарди, фінського гурту “The Rasmus” та українського “Океан Ельзи”, а найбільш зворушливою була композиція Володимира Івасюка “Пісня буде поміж нас”. Не обійшлося і без українських народних пісень. Потужними виступами вразили вокалісти оркестру Олексій Козарєв, Анна Василенко, Оксана Рада та Заслужений артист України Василь Волощук. Глядачі вітали артистів гучними оплесками.

Начальник відділу культури та туризму міськради Переяслава Валентин Шуткевич привітав усіх зі святом та зазначив, що програма благодійна, а виручені гроші передадуть на потреби Збройних сил України. На місці стояла скринька, куди всі охочі мали змогу “задонатити” будь-яку суму.

Троє випускників із Переяслава склали НМТ на 200 балів

Якщо ми вже згадали про випускників, то не можна не вказати результати Національного мультипредметного тесту серед учнів із Переяславської громади. У Переяславській громаді троє випускників склали тест на 200 балів у основній сесії. Всі вони – випускники Переяславського академічного ліцею імені Івана Мазепи. Двоє склали НМТ на 200 балів з двох предметів: фізики та математики. Одна випускниця отримала 200 балів з української мови. У громаді цього року було 177 випускників, із них 140 складали НМТ.

Депутати додали грошей на облаштування укриття та дитячого майданчика

На випускників чекає дуже хвилюючий період вступу до університетів. А у тих, хто досі навчається у школі, інші турботи – їм би у ті школи ходити, а не здобувати знання дистанційно. Для цього на сесіях міськради активно виділяють гроші для облаштування укриттів. Зокрема, на позачерговому засіданні 29 червня передбачили на капітальний ремонт найпростішого укриття ліцею імені Володимира Мономаха (колишня ЗОШ №7) ще 1 мільйон 752 тисячі 415 гривень. Загальна сума тепер становить 9 мільйонів 500 тисяч гривень. Її довелося збільшити після проведення обов’язкової експертизи задля дотримання всіх вимог облаштування укриття. Тендер повинні оголосити вже найближчими днями.

Ще 290 тисяч гривень депутати передбачили на придбання та монтаж покриття для дитячого майданчика, який розмістять на центральній площі Переяслава. Сам майданчик Переяславське ВУКГ придбало у ПП “Деревообробний завод “БРАМА” із Броварів за 394 тисячі 200 гривень.

Начальником поліції Переяславщини став Георгій Ногін

На цій же позачерговій сесії представили нового начальника першого відділу поліції Бориспільського РУП (м. Переяслав). Ним став підполковник поліції Георгій Ногін, який раніше очолював Шевченківське районне управління.

Раніше цю посаду обіймав підполковник Максим Дьомін, якого 9 березня призначили керівником Обухівського районного управління поліції. Після того і дотепер його обов’язки тимчасово виконував заступник Олег Немировський.

Затримали чоловіка, який вчинив грабіж

Що стосується роботи поліцейських, то варто згадати досить резонансну подію останнього тижня. 26 червня у Переяславі 24-річний зловмисник побив чоловіка та викрав його велосипед. Поклав його у автомобіль та поїхав геть. Правоохоронці оперативно затримали порушника. Викрадений велосипед вилучили та повернуть власнику. Повідомили чоловіку про підозру за грабіж, скоєний в умовах воєнного стану, згідно із ч. 4 ст. 186 ККУ. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років.

У справі Кирила Тлявова обвинувачені вимагають повного виправдання, а прокуратура – суворішого покарання

А ось ще одна справа, пов’язана із поліцейськими, триває вже понад 4 роки. Йдеться про вбивство Кирила Тлявова. Після оголошення вироку, яке відбулося 25 травня, адвокат колишнього поліцейського Івана Приходька, якого переяславський суд засудив до 4 років позбавлення волі за незаконне зберігання патронів та вбивство з необережності 5-річного Кирила, оскаржує вирок. Він вимагатиме виправдання.

Слідом за Приходьком апеляції на вирок подали ще три сторони: прокуратура, адвокати родини Тлявових та інший експоліціянт Володимир Петровець, який отримав випробувальний термін за зберігання патронів та зброї, з якої вбили дитину.

Прокуратура вимагатиме того, на чому наполягали і під час дебатів:

  • обвинуваченому у вбивстві з необережності Івану Приходьку – 7 років позбавлення волі,
  • експоліціянту Володимиру Петровцю за незаконне зберігання зброї та патронів, з яких убили дитину, – 6 років за ґратами,
  • Дмитру Кривошею – 6 років за хуліганство та незаконне переміщення зброї,
  • неповнолітньому на момент скоєння злочину сину Петровця – 4 роки випробувального терміну.

Тлявові вимагатимуть призначити по 5 мільйонів гривень компенсації з Володимира Петровця та Івана Приходька на користь бабусі, мами та батька хлопчика.

Адвокати Володимира Петровця також вимагатимуть повного виправдання, як і захист Приходька.

Справу про авіакатастрофу, у якій загинув переяславець Денис Лихно, розгляне Міжнародний суд ООН

Ще одна трагедія, яка стосується Переяслава, – авіакатастрофа в Ірані. Днями про неї придагали, оскільки стало відомо, що Україна та інші члени Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS-752 подають позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН за збиття літака Міжнародних авіаліній України у 2020 році. Група зазначила, що так і не досягла згоди з Іраном щодо організації арбітражу.

Нагадаємо, що уночі 8 січня 2020 року літак Boeing-737 авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” розбився невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту “Імам Хомейні” в Тегерані. На борту перебували 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи – 11 українців, зокрема переяславець Денис Лихно.

Спочатку влада Ірану не визнавала факту збиття, але через деякий час підтвердила, що літак помилково збили протиповітряні сили країни. У липні 2020-го у Франції успішно розшифрували дані обох “чорних скриньок” збитого літака. У МЗС України заявили, що розшифрування підтвердило: лайнер упав унаслідок влучення у нього ракети, а на момент збиття він був справний.

Переяславець Денис Лихно працював бортпровідником. Йому було 24 роки. Свого часу навчався у переяславській ЗОШ №1, старші ж класи закінчив у міській гімназії. З 2012 по 2018 рік навчався в Національному авіаційному університеті на аерокосмічному факультеті. Близько 5 років працював у авіації, з них – пів року у МАУ бортпровідником. 29 грудня 2020 року його посмертно нагородили званням Героя України – за героїзм і самовіддані дії, виявлені під час виконання службового обов’язку. Дениса Лихна поховали на Підварському кладовищі у Переяславі 20 січня 2020 року поруч з могилами дідуся та бабусі.

Карантин через коронавірус офіційно завершився

Новина, про яку кілька років тому ми могли тільки мріяти, а зараз вона видається досить буденною: карантин – все. Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про завершення з 1 липня карантину та режиму надзвичайної ситуації, які було запроваджено у зв’язку з пандемією коронавірусу. “За період пандемії ми відпрацювали механізми реагування, що стали в пригоді під час повномасштабної війни. Тепер відповідаємо на нові виклики, озброєні новими методами та підходами. Дякую медикам, які всі ці роки самовіддано боролися з пандемією та зробили все, аби мінімізувати її наслідки”, – сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Перше коло футбольного чемпіонату закінчилося запеклими матчами

А закінчимо традиційно футбольним чемпіонатом Переяславщини. 24 червня завершилося його перше коло. Матчі сьомого туру видалися такими запеклими, що навіть не хочеться робити паузу в турнірі аж на три тижні. “Дніпро” зазнав першої поразки, “Матадор” перервав серію програшів, найкращий бомбардир Петро Висоцький отримав вилучення за розмови з арбітром та серйозно травмувався, а окрім нього, червоні картки побачили перед собою ще троє футболістів у інших матчах.

Результати матчів сьомого туру:

  • “Переяслав” – “Дніпро” (Дівички) 3:2 (Лисенко А., Лисенко П., Столяренко – Митрофаненко Вадим, Медуниця) Вилучення: Висоцький (“Дніпро”)
  • Вовчків (Переяславська ТГ) – Циблі (Циблівська ТГ) 2:2 (Федоренко, 45, Кручак, 57 – Шульга М.С., 10, 75) Вилучення: Запісочний (Вовчків)
  • “Матадор” (Переяслав) – Мирне (Вороньківська ТГ) 1:0 (Кривенко Ю., 60) Вилучення: Великодний, Кривенко Ю. (“Матадор”)

Друге коло розпочнеться 15 липня.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня на Інформаторі ми розповідали про зміну керівника у місцевому військкоматі, чергову воєнну втрату та толерантність переяславців до ЛГБТК+. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору