ЖИТТЯ

Вшанування Героїв, укриття для дітей та думки про ЛГБТ: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього у Переяславі попрощалися із Олександром Горбатенком, який загинув на війні, стало відомо, що Андрій Конон покидає посаду начальника місцевого відділу РТЦК та СП, а ще провели сесію міськради, на якій прийняли кілька важливих рішень. Інформатор зібрав усе найголовніше в одній публікації.

Переяслав попрощався із Олександром Горбатенком

Вже 69 захисників із Переяславщини загинули під час російсько-української війни. 22 червня у Переяславі попрощались із Олександром Горбатенком. Йому було 44 роки. Загинув переяславець 18 червня під час виконання бойового завдання у районі Красногорівки Донецької області.

Олександра Горбатенка призвали на службу 8 серпня 2022 року. Він був старшим сапером першого відділення інженерно-саперного взводу аеромобільного батальйону Збройних сил України.

До Храму Вознесіння Христового пам’ять загиблого прийшли вшанувати близько двохсот людей: переяславці, військовослужбовці, знайомі, друзі та родичі. За звичаєм шану Героєві віддали, стоячи на колінах, під супровід пісні “Гей, плине кача”. У цей час рідні оплакували біля труни свого захисника. Після літургії процесія рушила через центральну площу міста до Заальтицького кладовища, де і поховали воїна.

У Переяславі облаштують місця вшанування Героїв

Буквально у цей же час на сесії міської ради Переяслава приймали рішення про облаштування місць вшанування Героїв України. Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко зауважив, що робота щодо вшанування пам’яті Героїв активно проводиться за підтримки батьків загиблих. “Ми готуємо алею із фото загиблих захисників у сквері біля пам’ятника воїнам АТО. Відкриття запланували на 27 червня. Також плануємо висадити кленову алею пам’яті на березі річки Альта”, – сказав мер.

Зараз біля пам’ятника воїнами АТО/ООС вже стоять конструкції, на яких вивішуватимуть фото.

Андрій Конон уже не військовий комісар у Переяславі

А ще на цій же сесії 22 червня стало відомо, що начальника першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Андрія Конона наказом командувача ОК “Північ” перемістили на вищу посаду в Київському обласному військовому комісаріаті. Він подякував міській раді, депутатам та місцевим підприємцям за співпрацю: “Ви зробили дуже велику роботу. Це ви зупинили ворога на Київщині та зберегли нашу Переяславщину. Завдяки вам та нашим Збройним силам це стало можливим. Завдяки кожній рученьці, яка десь варила борщ, завдяки дідусеві, який прийшов на блокпост і плакав, бо йому не дали зброю… Ви зробили неможливе. Мені було за честь служити тут з вами”.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко зазначив, що Андрію Конону випала надзвичайно складна доля: “Починаючи із 24 лютого, саме Андрій Андрійович не покидав військовий комісаріат, міську раду, йому вдалося організувати місцеву самооборону, а пізніше територіальну оборону. Саме завдяки ньому Переяславщина стала могутнім центром, на який боялись йти окупанти”.

Росіяни не припиняють свої нічні повітряні атаки

Російські війська і цього тижня не припиняли тероризувати населення України нічними атаками з повітря. Зокрема, 20 червня випустили 35 дронів Shahed-136/131 з північного (Брянська область) та південного (східне узбережжя Азовського моря) напрямків, намагались поцілити у військові та інфраструктурні об’єкти. Протиповітряній обороні вдалося знищити 32 дрони.

У повітряному просторі навколо Києва виявили і знищили приблизно два десятки ворожих цілей. Інформації щодо потерпілих чи руйнування не надходило. На території одного із районів Київської області було пошкоджено нежитлові споруди та кілька приватних будинків. Через падіння уламків зафіксували займання трав’яного настилу. Жертв та постраждалих немає.

24 червня російські війська випустили з Каспійського моря 40 крилатих ракет Х-101/Х-555, з північного, південного та східного напрямків – 9 ракет Х-22, з акваторії Чорного моря – 2 крилаті ракети “Калібр”, із півдня – 2 дрони Shahed-136/131. Сили ППО збили усі 40 крилатих ракет Х-101/Х-555, один “Калібр” та два дрони Shahed-136/131.

У повітряному просторі столиці виявили та знищили понад 20 ракет. Внаслідок падіння уламків у 25-поверховий будинок у Солом’янському районі сталося часткове руйнування будівельних конструкцій на 16, 17, 18, 19 поверхах (на 18 – найбільше) будівлі із загораннями окремими осередками на поверхах. Травми різного ступеню важкості отримало 11 осіб, 3 з них госпіталізовано. Виявлено тіла 3 загиблих людей. Врятовано 24 особи, з них 3 деблоковано з-під завалів та 1 людину деблоковано з ліфту.

Сесійну залу заповнили батьки школярів та дошкільнят, вимагали облаштування укриттів

У зв’язку з такими подіями, як і раніше, залишається актуальним питання облаштування укриттів у Переяславській громаді. А оскільки наближається 1 вересня, батьків школярів та дошкільнят турбує, аби їхні діти розпочали навчальний рік у очному форматі. Тому вони вимагають у міської влади пришвидшити роботи у цьому напрямку. 22 червня на сесію міськради прийшли батьки дітей аж із трьох навчальних закладів громади: початкової школи (колишня ЗОШ №6), міського дитсадку “Малятко” та Вовчківської гімназії.

Благодійний фонд “Save the Children” оплатить ремонт укриття для Переяславської початкової школи. Фонд провів тендер, перемогу в якому здобуло переяславське ТОВ “Абсолют проект буд” (керівники – Антон та Максим Пастушенкові). Роботи виконають за 3 мільйони 975 тисяч гривень. Представники “Save the Children” розповіли, що загальна площа укриття, яке ремонтуватимуть, становить 400 квадратних метрів. Щодо термінів нічого не обіцяли. А депутат Анатолій Пастернак, як підприємець, який також займається будівельними роботами, попросив і батьків, і фонд, і міську раду не підганяти працівників під певні терміни, щоб не жертвувати якістю.

Батьки дітей, які навчаються у Вовчківській гімназії закликали міську раду не просто не реорганізовувати гімназію в початкову школу, а й передбачити фінансування на розроблення проєктно-кошторисної документації для капітального ремонту укриття, щоб там могли навчатися діти. Дійшли до того, що обладнати під укриття можна було б котельню, а котли перенести до іншої будівлі. ДСНС повинна оцінити такий варіант та надати рекомендації. Депутати висловили готовність зібратись на позачергове засідання, аби виділити гроші на проєктно-кошторисну документацію.

Батькам дітей із садочку “Малятко” пообіцяли, що 21 серпня діти повернуться до закладу і їм нададуть частину приміщення укриття гімназії №3. Це підтвердив Вячеслав Саулко, але практично відразу додав: “Будемо вивчати це питання і надамо вам відповідь”. Натомість, до батьків почали надходити чутки, що до цього садочка хочуть поселити переселенців. Міський голова не спростував цього, але й не стверджував, що це точно станеться. Загалом до конкретних рішень обговорення не призвело. “Ми гарантуємо, що кожна дитина нашої громади матиме можливість бути в садочку. У нас їх достатньо”, – резюмував Вячеслав Саулко. Батьки покидали сесійну залу відверто незадоволеними.

Ветеранам вже зараз допомагають адаптуватися до цивільного життя

Війна триває, але в Україні вже достатньо ветеранів, про яких слід турбуватися. Цим, зокрема, може займатися організація “Veteran Hub”. Її спеціалісти опікуються воїнами, що повертаються до цивільного життя після участі в російсько-українській війні. Команда надає психологічні та юридичні консультації військовим та їхнім родинам, допомагає з працевлаштуванням та комфортним поверненням до мирного життя. 22 червня у Переяславі “Veteran Hub” презентував свою діяльність.

Ветерани можуть поспілкуватися зі спеціалістами як в онлайн-, так і в офлайн-форматі. Фізично організація розміщується у Києві на вулиці Верхній Вал, 2А та у Вінниці на вулиці Славетній, 29. Звернутись на лінію підтримки можна за номером (067) 348-28-68 або написати на електронну пошту info@veteranhub.com.ua чи admin.vin@veteranhub.com.ua.

У Сомковій Долині повісилася жінка

А тепер – до позавоєнних новин, але, на жаль, не позитивних. 20 червня у Сомковій Долині (Студениківська ТГ) жінка 1979 р.н. скоїла самогубство. Вона повісилася. Під час огляду місця події правоохоронці передсмертної записки не виявили. Тіло на подвір’ї на дереві знайшов син. Жінка перебувала на обліку у психіатра.

У Великій Каратулі горів будинок, а в Переяславі – суха трава

Також 20 червня на Переяславщині сталося дві пожежі. У Великій Каратулі (Переяславська ТГ) горів будинок. Рятувальники виявили, що горить перекриття однієї кімнати на площі 9 кв. м та куток кімнати на площі 4 кв. м. Пожежу погасили. Причини загоряння встановлюють. Ніхто не постраждав.

У Переяславі на вулиці Східній на площі 0,2 га горіла суха трава. Вогонь знищив траву на площі 0,2 га. Ніхто не постраждав.

У Переяславі видалять 53 дерева

20 червня на засіданні виконкому міськради Переяслава затвердили акти обстеження зелених насаджень. Згідно з ними, у Переяславі повинні видалити 53 дерева:

  • 2 дерева на вулиці Волонтерській, 9/2,
  • 1 – на вулиці Покровській, 44,
  • 1 – на вулиці Богдана Хмельницького, 34,
  • 1 – на вулиці Богдана Хмельницького, 36,
  • 1 – на вулиці Івана Мазепи 17/19,
  • 4 дерева, 1 кущ – на вулиці Грушевського, 53,
  • 12 – на вулиці Гімназійній, 4 (територія 1 школи),
  • 1 – на вулиці Ярмарковій, 5 А,
  • 1 – на вулиці Богдана Хмельницького, 70,
  • 1 – на вулиці Каплунова, 5,
  • 1 – на вулиці Литвиненка,
  • 1 – на вулиці Шевченка, 8
  • 1 – на вулиці Шевченка, 28,
  • 2 – на вулиці Сікорського, 2,
  • 16 – на вулиці Літописній (дорога до музею просто неба),
  • 7 – на території вздовж набережної річки Альта.

Як живеться у Ташанській громаді, дізнавались журналісти Інформатора

Нещодавно журналісти Інформатора побували у Ташанській громаді. Об’їздили кілька сіл та запитали у людей, як їм живеться, чого найбільше потребують. Потім з цими відповідями звернулися до голови громади Василя Вовчанівського. На основні зауваження він дав свої коментарі. Це краще побачити, аніж читати довгий текст. Тому прикріплюємо відео.

Переяславський університет потрапив до ТОП-200 в Україні

Переяславський університет цього тижня відзначив 37-річчя. А ще стало відомо, що він у 2023 році опинився у рейтингу “ТОП-200 Україна”, який розробляє Центр міжнародних проєктів “Євроосвіта” спільно з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence. Посів 136 місце. За рік переяславський виш покращив свій показник на майже пів сотні позицій.

Перше місце у рейтингу посів Київський політехнічний інститут ім. Сікорського, друге – Київський національний університет ім. Шевченка, третє – Харківський національний університет ім. Каразіна. Четвертою стала Львівська політехніка, а п’ятим – Львівський національний університет ім. Франка.

Чи толерантні переяславці до ЛГБТК+?

Оскільки Переяслав студентське та відповідно досить сучасне місто, то й люди тут повинні буди максимально толерантними. Оскільки у світі зараз відзначають Місяць Гордості, коли ЛГБТ-спільноти збираються разом і демонструють свободу і гордість бути тими, ким вони є, журналісти Інформатора запитали у переяславців, як вони ставляться до представників ЛГБТК+. Відповіді приблизно такі ж, як ми й могли очікувати.

У музеї “Заповіту” відкрили художню виставку

Хочете культурно відпочити? Маємо для вас новину. 20 червня у музеї “Заповіту” Т.Г. Шевченка відкрили виставку живописних робіт з фондової колекції НІЕЗ “Переяслав” “Квітують кольори на полотні”. На ній представили 20 робіт на різну тематику: пейзажі, натюрморти, природа, квіти, кілька картин про Київ та Дніпро. Деякі з них створені на папері та картоні, проте більшість – на полотні олійними фарбами. Триватиме виставка до 1 серпня. Тож час іще є!

Європейські ігри відкривали і у Переяславі

20 червня на центральна площі Переяслава провели урочистості з нагоди відкриття третіх Європейських ігор, які до 2 липня триватимуть у Польщі. На заході підняли прапор України та прапор Національного олімпійського комітету України. Право підняти прапор надали вихованкам відділення баскетболу Переяславської ДЮСШ Мар’яні Набок (вона кандидатка до збірної U14) та Олександрі Герасименко, яка виступає за збірну України U16.

Для Переяслава ці Європейські ігри стали особливими, оскільки у них бере участь місцевий легкоатлет Владислав Ємець.

“Дніпро” точно стане футбольним чемпіоном

Традиційно завершуємо новинами футболу Переяславщини. Після шостого туру районного чемпіонату, який відбувся 17 червня, остаточно стало зрозуміло, хто цьогоріч стане чемпіоном. Буквально за 5 матчів “Дніпро” відірвався від найближчого переслідувача на дві перемоги. Зрозуміло, що математичні шанси наздогнати його існують, але цього ніхто не зробить, навіть якщо у другому колі підсилить свій склад професійними футболістами. Відсутність чемпіонської інтриги сповна компенсується боротьбою за інші позиції – команди від другого до шостого місця перебувають у межах однієї перемоги.

Результати матчів шостого туру:

  • “Дніпро” (Дівички) – Вовчків (Переяславська ТГ) 4:1 (Самань, 53, Савченко, 60, Петровський, 69, 78 – Федоренко, 2)
  • Циблі (Циблівська ТГ) – “Матадор” (Переяслав) 2:1 (Ткачук, 55, Романенко, 66 – Рижик, 48)
  • Мирне (Вороньківська ТГ) – “Бурти” (Переяслав) 1:0 (Мельник М., 25)

У сьомому турі 24 червня зустрінуться:

  • 15:00 Вовчків (Переяславська ТГ) – Циблі (Циблівська ТГ)
  • 17:15 “Матадор” (Переяслав) – Мирне (Вороньківська ТГ)
  • 17:15 “Переяслав” – “Дніпро” (Дівички)

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня на Інформаторі ми розповідали про приїзд до Переяслава британського фотографа та чергову втрату на війні. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору