ЖИТТЯ

Приїзд британського фотографа, атаки по Київщині та ДТП: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Тиждень, що минає, був насичений, як на позитивними новинами так і не дуже. На Переяславщині чоловік та жінка вкоротили собі віку, сталося кілька ДТП в яких постраждав чоловік та неповнолітній хлопець. Також до Переяслава приїздив британський фотограф Едвард Метьюс та музичний дует “ЕльЕлія”. Про все це розповідає Інформатор у підсумковій публікації тижня.

ЛІКВІДОВУВАТИ НАСЛІДКИ ПІДРИВУ КАХОВСЬКОЇ ГЕС ДОПОМАГАТИМУТЬ 8 КОМУНАЛЬНИКІВ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВСЬКОЇ ГРОМАДИ

Із Київщини до регіону, який зазнав руйнувань через підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, відправили бригади комунальників. Ліквідовувати наслідки надзвичайної ситуації допомагатимуть 60 людей з різних районів Київської області. Про це повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко. Серед них – 8 представників Переяславської громади, зазначили на сайті міської ради Переяслава. Вони працюватимуть протягом тижня.

За дорученням очільника КОВА оперативно сформували відповідні бригади. Комунальники працюватимуть над відновленням електромереж, розчищенням територій, збором та вивезенням сміття, ремонтом каналізаційних мереж тощо.

Крім того, з моменту підриву греблі Київщина, зокрема, завдяки підтримці міжнародних організацій та волонтерів відправила до Херсонської області гуманітарні вантажі. Передали човни, станції регенерації-очистки води, генератори, мотопомпи, пальне, питну воду, продукти харчування, одяг, ліки тощо.

Руслан Кравченко нагадав, що Київська область підготувала 3 тисячі місць для компактного проживання людей, які опинилися на затоплених територіях. Щодо розселення можна звертатися за телефоном: (099) 510-72-12.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ 55-РІЧНИЙ ЧОЛОВІК ТА 46-РІЧНА ЖІНКА ВКОРОТИЛИ СОБІ ВІКУ

14 червня поліції повідомили, що у Дем’янцях (Переяславська ТГ) чоловік 1968 р.н. скоїв самогубство. Він повісився. Передсмертної записки не залишив.

Про смерть батька повідомив його син. Ознак насильницької смерті на тілі не виявили. Причини самогубства невідомі.

Чоловік проживав сам. Раніше неодноразово намагався покінчити життя самогубством. Вів аморальний спосіб життя та зловживав алкоголем.

Тіло направили на судово-медичну експертизу. За цією справою відкрили кримінальне провадження за статтею 115 (Самогубство).

17 ж червня поліції повідомили, що у Соснівці (Студениківська ТГ) жінка 1977 р. н. скоїла самогубство шляхом повішання. Передсмертної записки не виявили.

Тіло знайшли на горищі будинку загиблої. Ознак насильницької смерті на ньому не виявили. Причини самогубства невідомі. Жінка не хворіла, алкоголем не зловживала. Тіло направили на судово-медичну експертизу.

РОСІЯНИ НЕОДНОРАЗОВО АТАКУВАЛИ КИЇВЩИНУ З ПОВІТРЯ

Вночі 13 червня російські війська завдали атаки ракетами та дронами по території України. Випустили 14 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 та до чотирьох БпЛА Shahed-136/131. Сили ППО збили 10 ракет та 1 безпілотник. А над ранок росіяни провели повторну атаку з Каспійського моря трьома Ту-95мс. За попередніми даними, цього разу до України долетіла лише одна крилата ракета, яку знищила ППО.

Ворожі цілі в повітряному просторі навколо Києва були виявлені та успішно знищені. Інформації про жертв чи руйнування не надходило.

16 ж червня окупанти завдали масовану повітряну атаку по Київщині. В напрямку регіону випустили 6 крилатих ракет “Калібр”, 6 аеробалістичних ракет Х-47 “Кинджал” та 2 розвідувальні БпЛА. Всі їх збили сили ППО.

Внаслідок ракетного удару в одному із районів Київщини пошкоджені приватні будинки, постраждала 82-річна жінка. Також поранення отримав водій автомобіля, який їхав по автодорозі. За фактами порушення законів та звичаїв війни розпочали досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 КК України.

В ОДНІЙ ДТП СКУТЕР ВРІЗАВСЯ В АВТО, А В ІНШІЙ – ВАНТАЖІВКА ПЕРЕЇХАЛА ЧОЛОВІКА

12 червня у Переяславі на перетині вулиць Можайська та Небесної сотні сталась ДТП. Скутер Honda dio зіткнувся із автомобілем Kia Sorento.

За попередніми даними від поліції, Kia Sorento під керуванням 25-річного жителя Переяслава рухалася Можайською в напрямку магазину “Екзотика”. У цей час 12-річний водій Honda dio, який їхав у зустрічному напрямку до перетину вулиць Можайська та Небесної сотні, не надав перевагу в русі Kia Sorento та повернув ліворуч. Внаслідок цього транспортні засоби зіткнулися.

Неповнолітній скутерист отримав тілесні ушкодження. Попередньо, у нього перелом стегнової кістки та відкритий перелом обох ніг, закрита черепно-мозкова травма. Його госпіталізували до реанімації.

А 15 червня вночі до поліції надійшло повідомлення про ДТП, яка сталась біля АЗС “КЛО” на трасі Бориспіль-Дніпро поблизу Переяслава. Вантажівка переїхала чоловіка.

Правоохоронці на місці події встановили, що водій 1960 р.н. вантажного автомобіля DAF рухався трасою в напрямку Борисполя. На перехресті з дорогою в бік Малої Каратулі (Ташанська ТГ) помітив, що на шляху щось лежить, зманеврував праворуч, але передніми колесами наїхав на перешкоду, яку побачив. Зупинивши авто, вийшов з нього та побачив, що це був чоловік, в якого пошкоджені ноги. Як він опинився на дорозі, наразі невідомо.

Внаслідок ДТП у чоловіка 1994 р.н. з Одещини сталася ампутація ноги до середини стегна. Його госпіталізували до Переяславської БЛІЛ. Правоохоронці встановили, що він військовослужбовець.

За цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження).

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ ОЛЕГ САДИК ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ, ЯКИЙ ЗАХИЩАВ МАРІУПОЛЬ ТА ПРОЙШОВ ПОЛОН

4 червня Студениківська територіальна громада у Facebook повідомила про загибель військовослужбовця Олега Садика із Леляків (Студениківська ТГ). Він, боронячи Україну, загинув на Запорізькому напрямку.

Він захищав Батьківщину ще з 2014 року. “Пройшов через саме пекло, був у всіх найгарячіших точках, не зрадив присязі і собі самому. Тоді він зрозумів, що його доля бути захисником і приєднався до підрозділу “Азов”. Разом із побратимами пройшов увесь мужній і сповнений звитяги шлях справжнього воїна. Міцний, як кремінь, достойний і відданий, хоробрий і відчайдушний, немилосердний до ворогів. За міць і сміливість отримав псевдо “Молот”, – поділились в повідомленні.

Зазначили, що разом із полком “Азов” з перших днів повномасштабного вторгнення Олег Садик захищав Маріуполь, де проживав із дружиною та 5-річним сином. Після повернення з полону у вересні 2022 року знову став у стрій поруч із побратимами. Поховають його у Києві.

Олег Садик народився у 1994 році в селі Леляки. Закінчив Семенівську школу, а після дев’ятого класу навчався та жив у Києві, де ним опікувалася старша сестра Інна. Усе його свідоме життя пов’язане із воєнною справою.

ДО ПЕРЕЯСЛАВА ПРИЇЗДИВ БРИТАНСЬКИЙ ФОТОГРАФ ЕДВАРД МЕТЬЮС

13 червня в Університет Григорія Сковороди в Переяславі приїздив Едвард Метьюс, британський фотограф, волонтер, видавець журналу Aeternus, в якому розповідає про наслідки війни в Україні. Він поділився досвідом фоторепортерства в українських воєнних реаліях. Гості могли особисто поставити йому запитання, на заході працювали перекладачі. Також представили фотовиставку авторських робіт Метьюса, зроблених під час російсько-української війни.

– Коли почалося вторгнення до України, я відчув сильний поштовх робити щось, щоби змінити цю ситуацію, – розповів Едвард Метьюс. – Спочатку це була просто подорож на один тиждень до прикордонних регіонів Польщі. Там я зробив невеличку документальну серію фотозйомок про кризу біженців. Всього через кілька годин перебування там я запропонував допомогу місцевим волонтерам. Коли через три дні повернувся додому, то прийняв рішення, що поїду назад і займатимусь волонтерською діяльністю.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВИСТУПИЛИ КОМПОЗИТОР АНТОН КАРМАЗІН ТА МУЗИЧНИЙ ДУЕТ “ЕЛЬЕЛІЯ”

13 червня у Переяславі в музеї “Заповіту” Тараса Шевченка відбувся концерт української музики. У ньому взяли участь композитор Антон Кармазін та дует “ЕльЕлія” у складі Олексія Якушева та Вікторії Мураховської.

Кармазін презентував свої романси на слова українських поетів. Також звучали твори Михайла Вериківського, Олексія Якушева, Ганни Приходько та інших. Композитор презентував свій твір “Монолог реквієм”, написаний у січні-лютому 2014 року. “Це була творча реакція на те, що сталося: загиблих на Грушевського і пам’яті тих, хто загинув, захищаючи Україну”, – зазначив автор.

– Мене як музиканта, як композитора завжди цікавили точки перетину музичного мистецтва і музейного побуту. Я написав на цю тему деякі публікації та розумію, що музика, яка звучить в музейному просторі, у музейних установах, її сприйняття та виконання значно відрізняється від музики, яка звучить у концертному залі. Так сталося, що у мене і моїх колег, зокрема, Олексія та Вікторії вже досить насичені програми виступів у музеях. Сьогодні ми завітали і до вас. Я в цьому музеї вже втретє, але з концертом вперше, – розповів він.

ДФТГ ПЕРЕЯСЛАВА ПРОСИТЬ ПРО ДОПОМОГУ, ЩОБ КРАЩЕ ЗБИВАТИ ДРОНИ ТА РАКЕТИ

Російські війська наприкінці весни та на початку літа посилили нічні атаки ударними безпілотниками та ракетами. До знищення їх долучаються і представники Добровольчого формувавання Переяславської громади №2. Але, щоб збільшити відсоток збиття, їм потрібно докупити деяке обладнання.

Що саме необхідно:

  • Тепловізійний прилад, що “бачить” на кілька кілометрів.
  • Ліхтар, що пускає свій промінь на кілька кілометрів.
  • Далекомір, щоб вночі точно знати відстань до ворожих “шахеда” чи ракети.
  • Пальне, щоб щоразу у повітряну тривогу бути на ходу.
  • Спеціальний планшет, щоб встановити спеціальну програму, на якій фіксуються усі ворожі літаючі об’єкти.
  • Акумулятори або бандеропавербанк.
  • Прилад нічного бачення.

На ці всі речі потрібно 150 тисяч гривень. Якщо хтось може придбати і передати, хлопці будуть раді. Переказати ж гроші можна на монобанку за цим посиланням.

“SEMEX BULL” ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА ЗДОБУВ “БРОНЗУ” ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ З ТРІАТЛОНУ

11 червня у Вінниці відбувся чемпіонат України з тріатлону. Переяслав представила команда “SEMEX BULL”, яка виборола бронзові медалі. Про це повідомили на сайті Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

У команді “SEMEX BULL” виступили магістр факультету фізичної культури, спорту і здоров’я УГСП Денис Могильний (біг 21 км), випускник факультету, ветеринар та спортсмен Руслан Саулко (велопробіг 90 км) та декан факультету фізичної культури, спорту і здоров’я УГСП Віктор Куйбіда (плавання 1 км 900 м)

Переяславці із результатом 4 год. 38 хв. 48 сек. поступилися лише естафетним колективам з Києва (4 год. 13 хв. 43 сек.) та Харкова (4 год. 37 хв. 29 сек.).

У ЧЕМПІОНАТІ З ФУТБОЛУ “ДНІПРО” МАЄ 12 ОЧОК

Тим часом у розпалі традиційний чемпіонат Переяславщини з футболу. У п’ятому турі 10 червня була зафіксована перша нічия. Також змінився лідер бомбардирської гонки. А ще команди встановили рекорд сезону за жовтими картками.

Результати туру:

  • “Матадор” (Переяслав) – “Дніпро” (Дівички) 0:3 (Висоцький 3 голи)
  • Вовчків (Переяславська ТГ) – “Переяслав” 2:1 (Розовик О., 5, 75 – Столяренко, 47)
  • “Брути” (Переяслав) – Циблі (Циблівська ТГ) 2:2 (Жук, 8, Цьома, 53 – Шульга М.С., 13, Фесан, 16)

Шостий тур, який відбудеться 17 червня, обіцяє бути яскравим:

  • 15:00 Циблі – “Матадор”
  • 17:00 Мирне – “Бурти”
  • 17:15 “Дніпро” – Вовчків

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня на Інформаторі ми розповідали про прощання із загиблим воїном, захист дерев та допомогу котикам. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору