ЖИТТЯ

Прощання із загиблим воїном, захист дерев та допомога котикам: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Із 3 до 10 червня на Переяславщині було багато як позитивних, так і негативних подій. Про всі оперативно розповідав Інформатор. А зараз настав час підбити підсумки й пригадати найголовніше.

На війні загинув 33-річний Олександр Чайка із Переяслава

Головна новина тижня у Переяславі, на жаль, трагічна. 5 червня біля міста Бахмут Донецької області загинув захисник України Олександр Чайка із Переяслава. Йому було 33 роки. 9 червня його поховали на Ярмарковому цвинтарі.

Пам’ять загиблого вшанували близько двохсот людей: переяславці, військовослужбовці, знайомі, друзі та родичі. Опівдні священники провели літургію у Храмі Вознесіння Христового. За звичаєм шану воїнові віддали, стоячи на колінах, під супровід пісні “Гей, плине кача”.

Знайомий загиблого Сергій розповів, що війна показує, хто ким є, а Олександр виявився справжнім Героєм: “Часом люди забувають, що коїться в країні. Проте молоді хлопці, яких привозять додому в трунах, змушують повертатись до реальності. Сашу пам’ятатиму тільки як хорошого й чесного воїна та людину”.

Олександра Чайку мобілізували 18 травня 2022 року. Він був молодшим сержантом, водієм-електриком відділення зв’язку групи матеріального забезпечення Збройних сил України. У нього залишились батьки, дружина та донька.

Тиждень пожеж: горіли господарчі будівлі, автомобіль та чагарники, чоловік отримав опіки

Протягом останніх семи днів на Переяславщині сталося чимало пожеж. Про чотири із них Інформатору повідомив провідний фахівець організації заходів цивільного захисту Бориспільського РУ (Переяслав) ГУ ДСНС у Київській області Денис Порохня. Зокрема, 4 червня у Великій Каратулі (Переяславська ТГ) загорівся автомобіль ВАЗ-2106. Пожежу ліквідували до приїзду рятувальників. Ніхто не постраждав. Власник сказав, що автомобіль спалахнув внаслідок необережної поведінки його дитини із сірниками. Через загоряння автомобіль зазнав серйозних пошкоджень.

5 червня у Переяславі на вулиці Героїв Дніпра на площі 30 кв. метрів загорілися сухі чагарники. Рятувальники погасили пожежу. Вдалось врятувати будівлі поруч. Ніхто не постраждав.

7 червня у Гречаниках (Дівичківська ТГ) горіла господарча будівля площею 18 кв. метрів. У ній виявили постраждалого 1954 р.н. Медики діагностували опіки ІІ та ІІІ ступеня обох рук. Вогонь знищив покрівлю та перекриття, пошкоджені стіни будівлі. Причини пожежі та збитки встановлюють.

7 червня господарча будівля також загорілася у Хоцьках (Циблівська ТГ). Вогонь знищив покрівлю та перекриття, пошкодив стіни будівлі. Причини пожежі та збитки встановлюють. Ніхто не постраждав.

Росіяни випустили 35 ракет, більшість з яких летіла на Київ

Цього тижня, порівняно з попереднім, ракетних обстрілів України з боку росіян було менше. Однак вночі 6 червня російські війська все ж атакували крилатими ракетами Х-101/Х-555. З району Каспійського моря випустили 35 ракет, більшість летіла в напрямку Києва. Сили ППО збили всі ворожі повітряні об’єкти.

У Київській обласній військовій адміністрації наголосили, що прильотів на території регіону не було, як і постраждалих. У кількох громадах внаслідок падіння уламків збитих цілей пошкоджені обʼєкти: “Є пошкодження 1 багатоквартирного будинку, 8 приватних, декількох офісних будівель, магазину. Постраждала й будівля одного з медичних закладів області. На щастя, обійшлося без жертв. Пацієнти та медичний персонал перебували в укритті. Крім того, відомо про пошкодження кількох гаражів та 27 приватних автомобілів. У результаті нічної атаки також постраждали лінії електромереж”.

В університеті збирають кришечки, щоб у ЗСУ були безпілотники

А щоб ракетні обстріли та війна загалом завершилися якомога швидше, потрібно допомагати ЗСУ. Це чудово розуміють в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, тому долучаються до чергової благодійної акції – зі збору пластикових кришечок на безпілотні літальні апарати для потреб Збройних сил України. Проєкт “Пластик рятує життя 2.0”, який реалізується у співпраці з партнерами з Одеси, має завдання якнайшвидше зібрати 3 мільйони кришечок.

В університеті запрошують взяти участь в акції всіх охочих. Скриньки з відповідним маркуванням розмістили у корпусах, гуртожитках та у магазині “Студент +” навпроти університету.

Збір кришечок на БПЛА є однією з ініціатив, що допомагає у ремонті та модернізації цієї техніки. Кришечки, зібрані у рамках цього проєкту, продають переробникам, які використовують їх як сировинний матеріал для виготовлення пластмасових деталей для забезпечення роботи апаратів.

На акції до Дня вишиванки зібрали понад 74 тисячі гривень

Не забуваємо і про благодійні акції, які проводили раніше у Переяславі. Із 16 до 19 травня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі та у сквері “Серце Переяслава” тривала акція “Одягни вишиванку – підтримай захисника”. Були благодійні ярмарки, концерти та конкурси. Загалом вдалося зібрати 74 тисячі 658 гривень 30 копійок. Організатори повідомили, куди перерахували зібрані гроші.

10 тисяч 070 гривень перерахували здобувачу четвертого курсу факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій переяславського університету, бійцю 16 батальйону 58-ої окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського Антону Березі. 9 березня 2022 року він потрапив у російський полон, з якого втік з побратимами. Торік 10 травня отримав поранення під час штурму переправи росіян під селищем Білогорівка Луганської області. Зараз лікується в Інституті травматології та ортопедії, за рік йому зробили 12 операцій, попереду тривала реабілітація та відновлення.

7 тисяч гривень виділили військовослужбовцю 56-ої окремої мотопіхотної Маріупольської бригади, солдату-переяславцю Юрію Гагаріну на купівлю автомобільного причепа для підвезення продовольства та всіх необхідних речей для підрозділу. Його завантажили продуктами харчування, паливом та відправили на передові позиції.

Також придбали три прилади нічного бачення для автомобілів за 21 тисячу 829 гривень. Два з них передали підрозділу “Білі янголи”, який стоїть на Донецькому напрямку, один – у 93-тю бригаду для військовослужбовця з Переяслава Якова Познякова. Також для захисника та його побратимів придбали тактичні навушники, які обійшлися у 2 тисячі 743 гривні. З квітня 2023 року військові, які захищають Батьківщину з першого дня повномасштабної війни, відправились на бойове завдання на схід України, стояли в обороні Бахмута.

За 13 тисяч 068 гривень придбали шість двомісних палаток для 91-го дивізіону ОПТДН військовослужбовцям з Переяслава, які перебувають на “нулі”.

Для переяславця, лейтенанта Олександра Дорошенка з групи розвідки полку “Азов” і його побратимів переказали 5 тисяч 025 гривень для придбання приладу нічного бачення.

5 тисяч 025 гривень витратили на придбання інгредієнтів для приготування смачного сушеного “переяславського борщу”, який готує Ольга Дрига зі своєю командою “нескорених”. Купили 75 кілограмів капусти та 40 кілограмів цибулі.

Організатори уточнили, що із зібраних на акції грошей наразі витратили 64 тисячі 760 гривень. Залишилося 9 тисяч 898 гривень, які перерахують за запитом чи то від військовослужбовців-студентів Університету Григорія Сковороди в Переяславі чи військовослужбовців-переяславців.

У Переяславі захищатимуть пам’ятні дерева по-сучасному

5 червня у Всесвітній день охорони довкілля у сквері “Серце Переяслава” біля Дуба української нації відбулась акція “Говорять дерева”. Під час неї активіст, краєзнавець та голова ГІ “Корінь нації” Микола Богатир розповів про важливість збереження пам’ятних дерев Переяславщини та новий механізм для цього.

Передувало цьому зібранню те, що 16 травня під час засідання виконкому міськради Переяслава затвердили перелік дерев, які потребують зберігання і належного догляду на території Переяславської громади. Деякі дерева були свідками життя Івана Мазепи, Тараса Шевченка, Григорія Сковороди і мають велику історичну цінність. За допомогою сучасних технологій можна зробити, аби про це знали не тільки місцеві жителі, а й гості міста.

Протягом 3-4 місяців планують створити та забезпечити маркування дерев, виготовити таблички з назвами, короткою інформацією про них та QR-кодами. Інформаційне наповнення для табличок братимуть в ГІ “Корінь нації”. Оплатила необхідний матеріал для такої ініціативи Світлана Коцюбас з Києва (11 тисяч гривень). Таблички виготовить рекламна агенція “Фокус Медіа”.

Журналістка Інформатора поділилася досвідом зі студентами

6 червня в Україні відзначали День журналіста. З цієї нагоди журналістка Інформатора Яна Малишко на запрошення викладачів Фахового коледжу “Універсум” Київського університету імені Бориса Грінченка розповіла студентам спеціальності “Журналістика – видавнича справа та редагування” про свою професію. Сама Яна закінчила цей коледж у 2021 році.

Онлайн-зустріч була легкою та позитивною. Близько години наша журналістка спілкувалася з викладачами та студентами про свою роботу. Спочатку розповіла, як потрапила в редакцію Інформатора, як почала тут працювати, показала своє робоче місце та офіс. Студенти передусім цікавилися складнощами в роботі журналіста. Яна відповіла, що журналіст має бути багатофункціональним, адже у цій професії потрібно вміти буквально все.

Викладачі ж цікавились, де шукати натхнення. Відповіла, що воно завжди має бути, якщо хочеш, щоб вийшов класний сюжет, а якщо ні, то його “знайде редактор”. Також запитували, як багато часу займає підготовка новини, коли та на стільки може бути завантажений робочий день та що в її роботі найстрашніше.

Яна Малишко розповіла, що робочі будні стають простішими завдяки креативним ідеям, творчим зйомкам відео в TikTok та на Patreon, відвідуванню цікавих заходів, виставок, концертів, свят, тренінгів, зустрічей з письменниками, науковцями, відомими людьми. Зазначила, що робота журналіста наскільки різнопланова, що ось ти пишеш про щось серйозне, а вже за мить про те, як кошенятам знайшли нові домівки.

Працівники переяславського кафе знайшли домівки для чотирьох кошенят

До речі, про кошенят. У тій самій згаданій публікації йдеться про те, що близько місяця працівники кафе-пекарні “BULKA”, що на вулиці Богдана Хмельницького, 50 у Переяславі, опікувалися кошенятами, які народилися у дворі, де розміщується заклад. Зрештою їх прилаштували у добрі руки.

Власниця закладу Анастасія Черней пофотографувала кошенят та опублікувала в Іnstagram оголошення про пошук господарів для них. Віддавали котиків у різні сім’ї: хтось брав мамі в село, хтось собі додому.

– Тоді ще відразу позбігалися дівчата із “ХатаNET”, аби помилуватися ними, а на наступний день одна з них забрала собі кошеня. Якби було більше, ми б роздали всіх, а так віддавали тим, хто перший відгукнувся. Вдалося це досить швидко. Проте ми ще півтора тижні чекали, щоб вони підросли. Після того, як котики потрапляли до нових сімей, я у всіх запитувала, як там вони, як почуваються, мені надсилали фото. Знаю, що у них зараз гарне життя, – розповіла Анастасія.

Розважальні заходи на Київщині триватимуть до 21:00

На Київщині всі розважальні заходи – концерти, шоу-програми, дискотеки тощо – мають закінчуватися не пізніше 21:00. Рішення про це прийняли 9 червня на засіданні оперативного штабу Київської обласної військової адміністрації. Перевірки щодо дотримання норм у регіоні проводитимуться регулярно із залученням працівників поліції.

“Війна триває. На жаль, дехто про це забув. Продовжують розважатися навіть під час повітряної тривоги, під гучну музику та світлове шоу. Наприклад, як це було кілька днів тому в Одесі. Тому йдеться не лише про моральний бік, але й про безпеку”, – зазначив голова КОВА Руслан Кравченко.

У Переяславі відзначили Зелену неділю

І ще трішки про те, що стосується дозвілля у Переяславі. 4 червня у музеї просто неба відзначили Святу Трійцю або, як кажуть у народі, Зелену неділю. Днем раніше там встановили віху, яку за традицією прикрасили різними квітами та травами. Співи, танці, частування, фотозони та майстер-класи підготували організатори з НІЕЗ “Переяслав”.

Виступив народний фольклорний ансамбль народної пісні та побутового танцю “Громиця” культурно-мистецького центру Дарницького району міста Київ. Артисти тішили глядачів близько двох годин: виконали українські пісні, танці та навіть продемонстрували театральне дійство про Маланку, залучали й гостей до забав. Окрім цього, виступив народний аматорський вокальний ансамбль “Любарчанка” Любарецького сільського будинку культури. А ще співали Марія Самовол із Черкаської області, Мирослава Мельник, Євген Карабанов та Banderka (Анастасія Петрова) із Переяслава.

У Переяславі відкрили “Літню фотосушку”

8 червня у Переяславі біля Центру культури та мистецтв відбулось відкриття виставки світлин “Літня фотосушка”. У ній експонуються знімки найкращих фотографів міста, серед яких – Сергій Коваленко, Мар’яна Невертій, Марина Беккер, Влад Самань, Ірина Коляденко, Максим Холошевський, Леся Калантаєвська та Юлія Шпетна. Загалом представили понад пів сотні фотографій, які розвішали на шнурках. Їх можна було придбати, а виручені кошти передадуть на потреби ЗСУ. Виставка триватиме до 22 червня, її згодом перемістили до приміщення ЦКМ.

У маленькому атмосферному колі зібрались поціновувачі фотомистецтва. Фотографи презентували свої роботи, а гості мали змогу познайомитись із ними ближче. Зустріч проходила у форматі інтерв’ю, які з фотомайстрами проводив організатор, працівник переяславського університету та медійник Максим Левченко.

Планують чемпіонат із мініфутболу для гравців віком понад 35 років

На Переяславщині планують провести чемпіонат із мініфутболу серед гравців віком від 35 років. Для цього відкрили набір команд.

Всі охочі взяти участь у турнірі (як команди, так і окремі гравці, яким допоможуть знайти собі команду) мають звертатися до голови федерації футболу Переяславщини Владислава Столяренка за тел. (093) 858-10-81. Основна вимога – футболістам має бути більше 35 років.

Дата початку чемпіонату буде відома після того, як сформується перелік команд-учасниць та вони подадуть заявки. Гратимуть по середах або четвергах (узгоджуватимуть між собою) на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі. Матчі проходитимуть на половині поля у складах 8 на 8. Кожна команда може заявити щонайбільше 25 футболістів.

“Матадор” програв і відпустив “Дніпро”

Тим часом у розпалі традиційний чемпіонат Переяславщини з футболу. У четвертому турі 3 червня “Переяслав” вдома сенсаційно переміг “Матадор” 3:1. А “Дніпро” скористався осічкою головного конкурента і одноосібно очолив турнірну таблицю. Мирне ж нарешті здобуло свою дебютну перемогу.

Результати туру:

  • “Переяслав” – “Матадор” (Переяслав) 3:1 (Столяренко, Погодін, Іващенко – Євпак)
  • “Дніпро” (Дівички) – “Бурти” (Переяслав) 5:0 (Висоцький, 44, 79, 90+2, Килипенко, 52, 63)
  • Циблі (Циблівська ТГ) – Мирне (Вороньківська ТГ) 0:1 (Мельник М., 77)

П’ятий тур, який відбудеться 10 червня, обіцяє бути дуже гарячим:

  • 15:00 “Бурти” – Циблі
  • 15:00 Вовчків (Переяславська ТГ) – “Переяслав”
  • 17:15 “Матадор” – “Дніпро”

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня на Інформаторі ми розповідали про нічні обстріли Київщини, підвищення тарифів на електроенергію та ДТП у Переяславі. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору