ЖИТТЯ

У Переяславі волонтери готують сухі борщові та горіхові набори для захисників

У Переяславі волонтери виготовляють борщові та горіхові набори. Їх передають захисникам.

Щодня потреби військових лише зростають і небайдужі люди продовжують їм допомагати. У Переяславі команда волонтерів виробляє сухі борщові та горіхові набори, які потім відправляють на різні напрямки. Про це Інформатору розповіла волонтерка громадської організації “4.5.0. Переяслав” Ольга Дрига.

– Від початку повномасштабного вторгнення я займаюся волонтерською діяльністю, – зазначила Ольга Дрига. – Взимку особливо критичною стала потреба у швидкому харчуванні. З березня я налагодила таке виробництво. Моя робота – більш організаційна: відвозити, привозити, комунікувати та знаходити продукти, які потім вдома фасую. Вчора ми розфасували наступну партію – 70 борщів. А перша партія у нас була зовсім маленька – 28 борщів і 12 супів. Ми відправили їх нашим хлопцям, які на той момент базувалися поблизу Мар’їнки. Хотіли, щоб вони нам дали відгук, чи сподобалось, чи достатньо всього. І вони сказали, що це дуже класна штука. Один пакетик такого борщу розрахований на 7 літрів води. Проте можна зробити густішим, додавши менше води, або навпаки рідшим. На двадцятій хвилині приготування борщ вже можна споживати. Але буває, що часу обмаль, то зараз трохи змінили техніку приготування для швидшої готовності.

Волонтерка розповіла, що запити надходять від переяславців, які перебувають на різних напрямках. Відправляють поштою, якщо є така можливість. Якщо чоловіки приїздять у місто на ротацію, то забирають особисто. Коли волонтери ГО “4.5.0. Переяслав” їдуть у військові частини, туди теж передають. Також співпрацюють із багатьма волонтерами по всій Україні.

Горіхи для наборів за кілька днів до фасування обсушують, щоб вони були хрусткими, також додають сушені ягоди та фрукти. Це дуже зручний, універсальний та поживний перекус, який не мнеться та не ламається. А драже в глазурі, яке додають в набір, не розтає за плюсової температури.

Продукти надають небайдужі переяславці. Окрім цього, допомога надходить з різних міст України. Скажімо, три дні тому понад 200 кілограмів моркви та цибулі від волонтерів надійшло з Івано-Франківська, у цих овочах була гостра потреба. Підприємець Олександр Поліський також підтримав ініціативу і надав близько 150 кілограм капусти.

Команда із 7 волонтерів (Вікторія Безхлібна, Мирослава Приходько, Наталія Глазунова, Наталія Римар, Микола Пилипенко, Андрій Радзієвський, Валентина Никоненко) вдома щодня висушує овочі для приготування наборів. Сушінням зелені займаються Юлія Крисько, Альона Дяченко та Людмила Дяченко. Загалом за весь час вдалося зробити та відправити 300 борщових та 600 горіхових наборів.

Для виготовлення сухих наборів для борщу потрібно:

  • свіжа ріпчаста цибуля;
  • морква;
  • зелена цибуля;
  • укроп, петрушка;
  • лавровий лист, мелений чорний перець, паприка, томатна паста, різні спеції для смаку;
  • zip-пакети.

Для виготовлення горіхових сумішей потрібно:

  • лущені грецькі горіхи;
  • арахіс, фундук, кешью, мигдаль;
  • родзинки, бананові чіпси, курага, фініки, цукати;
  • драже в глазурі (не шоколад, бо тане).

Зараз найбільша необхідність є в моркві та цибулі, адже ці овочі значно подорожчали. Продукти можна приносити в магазин “Продукти” у мікрорайоні Трубайлівка, магазин “Технобуд” або покласти у відповідний кошик від організації у супермаркеті “Фора”.

Нагадаємо, що у Переяславі волонтерки готують вареники та пиріжки, які передають військовим. Детальніше читайте тут.

Яна Малишко

Фото: Fecеbook-сторінка Ольги Дриги

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору