ЖИТТЯ

Нічні обстріли, ДТП та доля пам’ятників: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Тиждень, що минає, був насиченим на події. Мало не щоночі російські війська обстрілювали Україну ракетами та безпілотниками, влада затурбувалася про укриття. З 1 червня українці мало не вдвічі більше платитимуть за електроенергію. А у Переяславі сталося кілька ДТП та потонув 26-річний чоловік. Про все це розповідає Інформатор у підсумковій публікації тижня.

Майже щоночі росіяни атакували Україну з повітря

Протягом останніх семи днів, із 27 травня до 3 червня, російські війська шість разів завдавали повітряних атак по території України. Випускали найрізноманітніше озброєння: балістичні та крилаті ракети “Іскандер”, крилаті ракети Х-101/Х-555, ударні безпілотники Shahed-136/131. Зосереджувалися переважно на столиці та Київській області. Тут вдало працювала ППО. Проте уламки все ж завдали шкоди.

Зокрема, після нічної атаки 30 травня у Голосіївському районі Києва уламки впали на багатоповерховий будинок. Загинула одна людина, троє травмованих. А 1 червня у Деснянському районі столиці загинули 3 людини, з них 1 дитина 2012 р.н. Там група людей не змогла потрапити всередину укриття, яке розташоване у поліклініці. Загинули 9-річна дівчинка з матір’ю та ще одна жінка.

Ярослав, чоловік однієї із загиблих жінок, розповів Суспільному, що дружина прямувала до укриття з дитиною, але те було зачинене. За його словами, багато жінок і дітей довго стукали у двері, але їм не відчинили. Чоловік вирішив оббігти будівлю з іншого боку, щоб розбудити охоронця. У цей час прилетіли уламки, і його дружина загинула. З дитиною Ярослава все гаразд.

Всі публікації тижня про обстріли України:

На Бориспільщині доступ до укриттів має бути постійно

Після трагедії у Києві, яка сталася 1 червня, керівникам органів місцевого самоврядування та балансоутримувачам укриттів Бориспільського району вкотре доручили подбати про забезпечення постійного вільного доступу до всіх можливих укриттів: сховищ, протирадіаційних, найпростіших укриттів, зокрема приватних. Про це повідомив голова Бориспільської районної військової адміністрації Руслан Дяченко.

“Вкотре нагадую, усі укриття повинні бути відкритими негайно, цілодобово та перебувати в належному стані: забезпечені водою, медичним аптечками, шанцевими інструментами та іншим, згідно з вимог Наказу МВС від 09.07.2018 № 5792”, – зазначив Дяченко.

Він додав, що голови територіальних громад Бориспільського району разом з поліцією перевірятимуть, чи укриття відчинені та забезпечують цілодобовий доступ для населення. Дяченко закликав негайно інформувати Бориспільську районну військову адміністрацію за телефоном 6-12-58, якщо виявили закрите або не належним чином забезпечене укриття.

В Україні майже вдвічі підвищили тариф на електроенергію

30 травня Кабінет Міністрів України затвердив підвищення тарифу на електроенергію для населення до 2,64 гривні/кВт-год. Це рішення стало чинним вже з 1 червня. Про це повідомили на сайті Кабміну.

За словами Міністра енергетики України Германа Галущенка, це рішення є необхідним для масштабної підготовки енергосистеми до наступного опалювального сезону, яка триває на енергетичних об’єктах країни, та спричинене руйнуваннями і пошкодженнями енергетичної інфраструктури внаслідок російських авіаударів.

В Україні діють три тарифи на електроенергію: два “соціальні” для населення та ринковий для бізнесу. Раніше побутові споживачі, які використовували на місяць менше 250 кВт-год, платили 1,44 грн за кВт-год, хто більше – 1,68 грн за кВт-год.

У Переяславі й надалі можна буде “скласти на права”

З 1 червня на території Київської області в рамках реалізації пілотного проєкту “Оптимізація сервісних центрів МВС” працюють лише три територіальні сервісні центри МВС, які приймають теоретичні та практичні іспити:

  • № 3242, у Білій Церкві на вулиці Сухоярська, 20;
  • № 3246, у Софіївській Борщагівці на вулиці Толстого, 2;
  • № 3248, у Переяславі на вулиці Новокиївське шосе, 46.

Екзаменаційні класи цих центрів для перевірки теоретичних знань обладнали системами перехресної відеофіксації із записом звуку, що унеможливлює існування в класі “сліпих” зон і втручання в теоретичний іспит сторонніх осіб. Змін в теоретичній підготовці майбутніх водіїв в рамках цього проєкту не буде. Необмежена кількість спроб скласти тести на знання ПДР протягом року теж залишається. Зменшення кількості автошкіл не передбачається. Про це повідомили на сайті Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС.

6 сервісних центрів МВС, які є в Київській області не зачинять, вони продовжуватимуть надавати послуги з реєстрації-перереєстрації транспортних засобів, займатимуться обмінами і відновленнями посвідчень водія, видачею державних номерних знаків, їх відповідальним зберіганням тощо.

В одній ДТП зіткнулися три автомобілі, а в іншій – Volkswagen в’їхав у причіп з курми

28 травня ввечері на вулиці Богдана Хмельницького у Переяславі (біля супермаркету “Фора”) сталася масштабна ДТП. “Лоб у лоб” зіткнулися автомобілі Ford та Opel, ще одне авто відкинуло під час цього зіткнення. Поліціянти, які працювали на місці ДТП, коментарів не давали. Прибули дві карети швидкої допомоги. Інформації про постраждалих немає. У Ford та Opel значно пошкоджені передні частини. Дорогу було частково перекрито.

А 30 травня близько 12:30 на перетині вулиць Соборної та Борисівське поле у Переяславі автомобіль Volkswagen зіткнувся з причепом з курми. За попередніми даними від поліціянтів, які працювали на місці ДТП, Volkswagen Passat рухався вулицею Соборною в напрямку Інтернаціональної, перевищив швидкість та в’їхав у причіп з курми авто Škoda Octavia, яке перетинало дорогу вулицею Борисівське поле.

У Volkswagen значно пошкоджена передня частина. Ніхто з людей не постраждав, частина курей загинула. Дорогу було частково перекрито.

За цим фактом склали адміністративний протокол за статтею 124 (Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна).

У Дем’янцях з річки витягли тіло 26-річного чоловіка

28 травня о 12:47 у Дем’янцях (Переяславська ТГ) рятувальники витягли із річки Альта тіло місцевого чоловіка 1997 р.н. Про це повідомив провідний фахівець організації заходів цивільного захисту Бориспільського РУ (Переяслав) ГУ ДСНС у Київській області Денис Порохня. До робіт залучили водолазно-рятувальну групу. Також викликали слідчо-оперативну групу Нацполіції. Як саме чоловік потонув, невідомо.

У поліції повідомили, що він зник ще 25 травня. Батько звертався до поліції щодо цього.

У Переяславському чоловік показував дітям геніталії

1 червня до поліції Переяслава надійшло повідомлення про те, що біля залізничного вокзалу в селі Переяславське (Студениківська ТГ) чоловік показував дітям геніталії. Згодом виклик скасували, оскільки той поїхав потягом у бік Яготина. Від написання заяви та надання пояснень заявниця відмовилася.

Знесені переяславські пам’ятники перебувають на балансі ВУКГ

Наприкінці квітня до нашої редакції звернувся читач із проханням дізнатися, де зараз знесені раніше у Переяславі пам’ятники Леніну та так званого “возз’єднання”. Ми надіслали інформаціний запит і 31 травня отримали відповідь за підписом заступниці міського голови з економічного напрямку Ольги Огієвич. Вона зазначила, що демонтовані раніше пам’ятники Леніну та монумент з нагоди 300-річчя возз’єднання України з росією перебувають на території каналізаційних очисних споруд КП “Переяславське ВУКГ”. Балансоутримувачем цих об’єктів також є Переяславське ВУКГ. Пам’ятники виготовлені зі сплаву кольорових металів. А рішення щодо їхнього подальшого використання приймуть після закінчення воєнного стану.

Письменниця Людмила Охріменко презентувала у Переяславі три свої книги

2 червня у Переяславській публічній бібліотеці відбулась творча зустріч із письменницею Людмилою Охріменко. Вона презентувала три свої книги: “Муха в окропі на окупованій території”, “Волонтерські історії” та “Оскар”, що у 2021 році став найкращим романом на військову тематику за версією літературного конкурсу “Коронація слова”.

– Це книжка про офіцера, який у 2020 році звернувся до мене з проханням написати про нього. Звернувся у дуже звичний, сучасний спосіб – у Facebook. Він написав 10 речень російською мовою, історію свого подвигу, і я зрозуміла, що обов’язково потрібно написати цю книжку, попри все, – поділилась Людмила Охріменко про ідею створення “Оскара”.

Легкоатлет Владислав Ємець здобув “срібло” на чемпіонаті України

Наприкінці травня переяславець Владислав Ємець у складі молодіжної збірної команди України посів друге місце в естафетному бігу 4 х 100 метрів на чемпіонаті України у Львові. Таким чином він виконав норматив майстра спорту України.

У цьому чемпіонаті взяли участь 514 спортсменів, серед яких і вихованці Переяславської дитячо-юнацької спортивної школи. Вони встановили особисті рекорди:

  • Станіслав Коноваленко в бігу на 100 метрів посів 8 місце із результатом 11,04 сек., виконав норматив кандидата в майстри спорту України. 
  • Карина Тищенко на 800-метрівці (2 хв. 14,96 сек.) та на дистанції 1500 метрів (4 хв. 48,8 сек.) виборола 7 місця.
  • Ярослав Черниш в бігу на 400 метрів (51,58 сек.) та на 200 метрів (23,83 сек.).

У чемпіонаті з футболу три команди мають по 6 очок

27 травня відбувся третій тур чемпіонату Переяславщини з футболу. Вовчків зазнав першої поразки, а “Матадор” з “Дніпром” цим скористалися. Таким чином на чолі турнірної таблиці із 6 очками опинилися відразу три команди, проте у Вовчкова на одну проведену гру більше.

Результати туру:

  • “Матадор” (Переяслав) – Вовчків (Переяславська ТГ) 4:2 (Кузьменко, Білим, Чабаненко, Кривенко Р. – Федоренко, Розовик О.)
  • “Бурти” (Переяслав) – “Переяслав” 2:0 (Бончев, 37, Устич, 46)
  • Мирне (Вороньківська ТГ) – “Дніпро” (Дівички) 0:4 (Герасько, Медуниця, Чеберяк, Бордун (автогол)

Вже 3 червня у четвертому турі відбудуться такі матчі:

  • 15:00 “Переяслав” – “Матадор”
  • 16:00 Циблі (Циблівська ТГ) – Мирне
  • 17:00 “Дніпро” – “Бурти”

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору