ЖИТТЯ

Що зараз зі знесеними у Переяславі пам’ятниками Леніну та “возз’єднання”

Яка доля знесених у Переяславі пам’ятників? Поцікавилися наші читачі, а ми дізналися відповідь.

Наприкінці квітня до редакції Інформатора звернувся читач (дозволу вказувати своє ім’я та прізвище він не надавав) із проханням дізнатися, де зараз знесені раніше у Переяславі пам’ятники Леніну та так званого “возз’єднання”. “Бо є підозра, що їх нишком розпиляли на метал. І гроші осіли в кишенях можновладців”, – зауважив він.

1 травня ми надіслали інформаціний запит на ім’я міського голови Переяслава Вячеслава Саулка, у якому поставили такі запитання:

  • Де зараз розміщуються раніше демонтовані у Переяславі пам’ятники Леніну та так званого “возз’єднання” України з росією?
  • З якого вони матеріалу? І чи можна їх використати (переплавити) для інших потреб?
  • Чи є плани на ці пам’ятники? Якщо так, то які саме?

31 травня отримали відповідь за підписом заступниці міського голови з економічного напрямку Ольги Огієвич. Вона зазначила, що демонтовані раніше пам’ятники Леніну та монумент з нагоди 300-річчя возз’єднання України з росією перебувають на території каналізаційних очисних споруд КП “Переяславське ВУКГ”. Балансоутримувачем цих об’єктів також є Переяславське ВУКГ. Пам’ятники виготовлені зі сплаву кольорових металів. А рішення щодо їхнього подальшого використання приймуть після закінчення воєнного стану.

Нагадаємо, що рано вранці 7 липня 2022 року на центральній площі Переяслава прибрали монумент на “відзначення 300-річчя возз’єднання України з росією”. Займалися цим працівники ВУКГ. Зазначимо, що тоді міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив, що пам’ятник передадуть на зберігання у НІЕЗ “Переяслав”.

  • З історією боротьби з пам’ятником “возз’єднання” ви можете ознайомитися за посиланням.

Пам’ятник Леніну, що на стояв на теперішній Борисоглібській площі, переяславці власноруч скинули у лютому 2014 року. “Під постаментом влаштували Народне віче, де вирішували, що з ним робити: відвезти в музей або втопити. Біля пам’ятника місцеві жителі влаштували салют. Поваленого Леніна прибирали комунальники”, – писали тоді у ЗМІ.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору