ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: “Байстрюки” мають погані відгуки, але дарують класні емоції

Фільм “Байстрюки” не оцінили критики та глядачі. Але наш редактор подивився його із задоволенням.

Інколи (та що там – частенько) мені хочеться подивитися щось максимально просте, ба навіть примітивне. Після робочих буднів буває дуже доречно на пару годин “вимкнути мізки”, а в цьому допомагають американські комедії. Не надто складний сюжет, багато чорного гумору – більшого й не треба. Один із таких фільмів, які нещодавно подивився, – це “Байстрюки” або “Хто наш тато, чувак?” 2017 року. Про нього трішки розповім у традиційній рубриці “Інформатор вихідного дня”.

У коментарях до “Байстрюків” натрапив на невеличкий відгук, мовляв, це щось типу українського фільму “Люксембург, Люксембург”. Його я ще не бачив, але все-таки сподіваюся, що в Антоніо Лукіча вийшло щось значно глибше та складніше, аніж у Ловренса Шера. Проте головна тема зрозуміла – і там, і там йдеться про двох братів-близнюків, які вирушають на пошуки батька.

До слова, мені взагалі не ясно, чому братів Кайла та Пітера у “Байстрюках” називають близнюками. Їхні ролі виконали Оуен Вілсон (симпатичний блондин з приплюснутим носом) та Ед Гелмс (чорнявий чоловік з правильними рисами обличчя). Можливо, переклад був дещо не точний і вони насправді двійнята? Власне, і за характером вони відрізняються кардинально: Пітер – спокійний та виважений лікар, який любить, щоб все було “правильно”, а Кайл – хлопець, який живе одним днем та частіше послуговується емоціями, а не холодним розрахунком. Зрозуміло, що між братами є певна напруга, яка виривається назовні у кульмінації фільму, та все ж вони достатньо добре ладнали і спочатку, оскільки б не наважилися поїхати разом США на пошуки свого батька.

Чому вони взагалі надумалися шукати батька? Бо лише через 40 років дізналися, що насправді їхній тато не помер, а досі десь живе. Мама ж достеменно сама не знала, хто саме він, адже у молоді роки вела досить відкрите сексуальне життя. Тож хлопці познайомились із кількома чоловіками, які могли би бути їхнім батьком, але (спойлер!) жоден із них ним не виявився. Тож хто насправді батько? Що ще приховувала від них мама? Такі ось головні інтриги цієї стрічки.

В цілому цей фільм про сімейні цінності, про те, як двоє дорослих, зовсім різних, але найрідніших чоловіків здатні об’єднатися заради однієї мети. А водночас із цим вони зрозуміють, що вдвох значно сильніші, аніж окремо. Пітер стане простіше ставитися до життя і отримає те, чого насправді бажав. Кайл почне задумуватися про майбутнє. Хоча, будьмо чесними, герой Вілсона взагалі протягом фільму здавався ціліснішим, тому ніби допомагав іншому розкриватися та змінюватися.

Якщо ви зараз подумали: “Який же душевний фільм? Подивлюсь його з батьками”, то змушений вам нагадати, що це все ще традиційна американська комедія, де гумор для декого може бути десь за межею допустимого. Скажімо, коли головні герої знайомилися зі своїми потенційними татами, то передусім запитували, чи знають вони Гелен Бекстер, їхню маму. Кожен її згадував практично відразу й детально описував, якою вмілою вона була у сексуальному плані. Дуже детально. Або ж там є момент, коли сюжет так завернув, що вийшло ніби Пітер переспав із рідною сестрою. Звичайно ж, для нього це був жах, але глядачам має бути смішно. Втім, заспокойтеся (спойлер!), то була не його сестра.

Вдруге “Байстрюків” я точно не дивитимуся, по-новому фільм вже точно не розкриється. Проте у той єдиний раз отримав від нього задоволення. Не факт, що отримаєте і ви. Можливо, вимкнете через кілька хвилин. Адже і кінокритики не оцінили його: ресурс Rotten Tomatoes дав оцінку 22% на основі 27 відгуків (середня оцінка 3,6/10). Загалом на сайті фільм має погані оцінки, йому зарахований “гнилий помідор”. Відгуки глядачів також переважно негативні.

Одначе на відгуки зважайте, та й свою думку майте. Може, вона не надто відрізняється від моєї.

Нагадаємо, що в попередньому матеріалі цієї рубрики наш оператор розповів про легендарну трилогію “Назад у майбутнє”. Читайте тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору