ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: кожна частина трилогії “Назад у майбутнє” особлива та цікава

“Назад у майбутнє” – це легендарно. Якщо ще не бачили, обовязково подивіться.

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наш оператор поділився враженнями про свою улюблену трилогію, яка стала класикою, – “Назад у майбутнє”. Першу частину глядачі побачили у 1985 році. Фільм розповідає історію хлопця на ім’я Марті Макфлай та його приятеля доктора Еммета Брауна, їхні ролі виконали Майкл Джей Фокс та Крістофер Ллойд.

Як свідчить легенда, ідея фільму виникла з бажання Боба Гейла і Роберта Земекіса зняти кіно про подорожі в часі. Одного разу Бобу потрапив на очі старий фотоальбом батька, з якого він дізнався, що той був президентом класу. Боб згадав, як ненавидів президента свого класу, і задумався, що вони навряд би дружили зі своїм батьком, якби вчилися в одній школі.

Сюжет починається з того, що док просить у Марті приїхати на стоянку біля торговельного центру “Дві сосни”, де презентує винахід всього свого життя – машину часу. Коли він вже збирався відправлятись у мандрівку, їх знайшли терористи, в яких док поцупив плутоній, що є пальним для машини. Марті заліз в авто і втік, але, коли набрав швидкість 88 миль за годину, перемістився з 1985 року у 1955-й. У тому часі Марті випадково зустрів свого тата і ненавмисне завадив батькам познайомитись та закохатися. Тож йому довелось не тільки намагатись повернутись додому, а ще й допомогти зійтися батькам.

Цікаві факти: Майкл Джей Фокс спочатку був головним кандидатом на роль Марті. Однак у той час він активно знімався в одному із сімейних серіалів і не міг собі дозволити ще одній зйомки. Перші три тижні в ролі Марті знімався актор Ерік Штольц, але він не задовольняв вимог режисера, тому незабаром був звільнений. Студії довелося перезнімати весь матеріал з нуля.

У сценарії концепція машини часу багаторазово змінювалася. Спочатку це був лазерний прилад розміром з кімнату. Потім машина часу стала холодильником. Роберт Земекіс розповів у інтерв’ю, що цей концепт відкинули, побоюючись, що маленькі діти будуть забиратися у холодильник і постраждають при цьому. Зрештою вирішили зробити її з автомобіля Dellorian – через жарт, що він схожий на НЛО.

Спочатку не планували продовження, але після величезного успіху картини, прийняли рішення знімати сиквел. Він вийшов занадто довгим, тому його розділили на дві частини, які знімали одночасно.

Фільм “Назад у майбутнє 2” вийшов у 1989 році. У ньому вже йшлося не про минуле, а про майбутнє. Марті з доком побували у 2015 році, де у хлопця виника ідея трішки підзаробити. Він купив альманах з результатами спортивних турнірів, щоб, повернувшись у свій час, зробити кілька ставок та розбагатіти. Док це побачив і викинув книгу в смітник. Але Біфф Танен, який і у першому фільмі був антагоністом, викрав Dellorian, забрав альманах і передав його собі молодому. У підсумку це суттєво змінило історію, а доку та Марті довелось виправляти ситуацію.

Цікавий факт: саме через те, що док і Марті відправлялися у 2015 рік, у той день був повторний показ у кінотеатрах. Ще було багато заходів з нагоди цієї дати. Наприклад, ці ж актори в образах своїх героїв жартували, що ж із показаного в фільмі є в наш час.

Третю ж частину глядачі побачили у 1990 році. У ній головні герої опиняються на Дикому заході, зустрічаються із предком Біффа, який прагне їх вбити, а док знаходить справжнє кохання. І знову ж таки Марті намагається повернутися додому, але цьому є серйозна перепона.

Цікаві факти: у цьому фільмі є сцена, в якій Марті хочуть повісити. В одному з дублів петля на шиї Майкла Джей Фокса затянулась насправді. Всі думали, що він просто чудово грає свою роль, але коли актор втратив свідомість, почали бити на сполох.

Сеттинг для третього фільму обрали випадково. Режисер запитав у акторів, куди б ще могли відправитись їхні герої. Тоді Майкл запропонував Дикий захід, ця ідея всім сподобалась.

Нагадаємо, що в попередньому матеріалі цієї рубрики наша журналістка розповіла про драматичний фільм “Палмер”. Читайте тут.

Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору