ЖИТТЯ

“За 30 років через “Альянс” пройшли тисячі людей із Переяслава”: тренер Григорій Середній розповів історію клубу самозахисту

Клуб самозахисту “Альянс” нещодавно відсвяткував 30-річчя. Тренер Григорій Середній розповів його історію.

Клуб самозахисту “Альянс” існує в Переяславі з 1993 року – цьогоріч він відсвяткував 30-річчя. Його засновник – відомий на Переяславщині тренер Олександр Орлов. Понад 20 років життя він присвятив улюбленій роботі. Його учень, а тепер тренер клубу Григорій Середній розповів Інформатору про історію “Альянсу” та кількох поколінь його вихованців.

Григорій Середній родом із Великої Каратулі (Переяславська ТГ), почав займатися в “Альянсі” із 17 років, коли вступив до переяславського університету на історичний факультет. Зазначив, що потяг до спорту у нього був завжди, тож, потрапивши в учні до Олександра Орлова, через рік він перевівся на факультет фізичного виховання. Саме ця спеціальність дала йому багато можливостей в житті.

Протягом 5 років активно займався в “Альянсі”. З джиу-джитсу має чорний пояс (2 дан), з ушу – кандидат у майстри спорту. Зізнається, що було складно цього досягти, адже почав займатися тільки в 17, а на змаганнях зустрічався з дітьми, які тренувалися з 8 років: “Досить пізно почав займатись, на якісь високі титули не розраховував, але все ж, дуже радий, що мав можливість відчути себе справжнім спортсменом. Не думав, що стану тренером, бо, коли прийшов до клубу, було багато дорослих хлопців та моїх однолітків, які вже тоді мали або ж були близькі до чорного пояса. Проте з часом хлопці почали відсіюватись, а коли Олександр Іванович вирішив переїжджати на постійне місце проживання до Казахстану, я був найстаршим і найтитулованішим серед учнів, тому він доручив мені бути тренером клубу. Відповідальність була величезна, але все ж я наважився і зараз цьому дуже радий”.

Учні “Альянсу” із Григорієм Середнім та Олександром Орловим

Григорій Середній розповів, що “Альянс” – перший клуб, який колись дав для Переяславщини і незалежної України загалом великий поштовх у розвитку бойових мистецтв: “У Переяславі є такі різновиди бойового мистецтва, як джиу-джитсу, бокс, кікбоксинг, тхеквандо. І практично всі клуби та тренери Переяславщини якось пов’язані з нашим, багато хто тут тренувався. Наш клуб самозахисту “Альянс” може похизуватися своєю історією. Учні, які займалися у ньому на початку існування, вже досі мають внуків. Тому хочу перепросити у всіх, хто колись там займався, бо, коли у місті можуть до мене вітатись, буває просто не впізнаю деяких людей, бо клубу 30 років, а мені 29 (сміється). Зараз в клубі займаються діти від 5 до 16 років. Частина з них – це доньки та сини колишніх учнів. Мабуть, тисячі людей пройшли через “Альянс”. У Переяславі зараз, певно, немає тих, хто якось би не був пов’язаний з історією клубу, оскільки, якщо особисто не займались, то 100 відсотків, що були їхні друзі, родичі або знайомі.

Цього року в нас досить солідна дата – 30 років із дня заснування клубу. 1 червня 1993 року відбулося перше тренування. Цікаво, що Міжнародний день захисту дітей, який також відзначають 1 червня заснували у 1998 році, а клуб – на 5 років раніше. Вийшло так, що не ми, а під нас підлаштувались, або так вже склалися зірки”.

Учні клубу “Альянс”  наприкінці 1990-х – на початку 2000-х років

Тренер розповів, як у клубі відзначають пам’ятні дати: “Раніше кожен “день народження” ми святкували в клубі, приходили колишні учні, збирались великим колом. Проте зараз не до святкувань, тому в цьому році ми обійшлися досить скромно. Але, оскільки діти ні в чому не винні, то для них ми зробили маленьке свято. 27 травня провели невеликий турнір, присвячений цій події, спільно з переяславським клубом “Завод ММА”, тренер якого Юрій Гамалій близько 16 років присвятив заняттям у “Альянсі”. І хоча напрямки у нас трішки різні, але максимально наближені і схожі. Ми підлаштуватися під “гостей” і провели змагання за їхніми правилами. Вийшло дуже добре. На цих змаганнях, звичайно, всі залишились з нагородами. А 1 червня замість звичного тренування дітям влаштували святковий захід. Запросили аніматора, і звичайно ж, наприкінці були торт та піца”.

Святкування 30-річчя клубу самозахисту “Альянс”

Григорій Середній зазначив, що клуб створили, щоб люди навчалися самозахисту: “У нас напрямок не тільки боротьба – діти мають вміти виконувати удари, больові прийоми та знати весь принцип бою. Різне може бути, навіть зі зброєю, тому вони до цього мають бути психологічно готовими, і розуміти, як краще діяти в цій ситуації, як від неї відійти, а найкращий взагалі той поєдинок, який не відбувся. Зазвичай так складається, що 75% дітей обирають боротьбу, інші 25% – ударні або змішані види. Боротьба більш лояльна, цікавіша та менш травматична. Зараз три дні на тиждень у нас проходять тренування. Частина дітей ходить, щоб просто розвіятись, не всі їздять на змагання. Наразі в клубі займається близько 45 дітей у двох групах – старшій та меншій”.

Наголосив, що спортсмени із “Альянсу” їздять не тільки на змагання із боротьби та боксу, а й зі змішаних видів, де є ударна техніка рук та ніг. А зараз обирають переважно хортинг – сучасне українське бойове мистецтво, яке з’явилось 12 років тому. 9-11 червня чемпіонатом України у Броварах закриють сезон, бо до осені великих змагань не буде. “Цей чемпіонат України стане відбором до чемпіонату світу, який має відбутися восени в Німеччині. Хоч хортинг – український вид, але за 12 років вже є представники в різних країнах. П’ятеро моїх учнів потрапили в збірну Києва з хортингу: якщо покажуть гарні результати на чемпіонаті України, то поїдуть на чемпіонат світу”, – похвалився тренер.

Переяславці успішно виступають на змаганнях із хортингу

Як же вихованці “Альянсу” стають успішними спортсменами? Григорій Середній розповів, що на змагання міських та обласних рівнів беруть максимально велику кількість дітей, щоб побачити та перевірити їхні здібності. Від їхніх результатів залежить, кого візьмуть на кубок України, чемпіонат України, потім вже на чемпіонат світу або чемпіонат Європи.

“Вихідцями клубу “Альянс” є десятки спортсменів, які дійшли до високих рангів. Найтитулованішим є Дмитро Баток (уродженець села Дем’янці) – заслужений майстер спорту України, майстер спорту міжнародного класу, є засновником і тренером київського спортивного клубу “Отаман”, всі здобутки отримав під безпосереднім керівництвом Олександра Орлова. Також величезна кількість дітей мають високі спортивні розряди”, – поділився Григорій Середній.

Додав, що зазвичай батьки приводять дітей на такі заняття, аби навчити їх самозахисту, коли, наприклад, їх ображають в садочку чи школі. Проте це, на його думку, дещо неправильна позиція: “Не потрібно налаштовувати дітей на агресію, ми займаємось, аби вони ставали впевненішими, ми не маємо мети вчити їх мститися. Навчаємо не тільки ударів, боїв, а й того, щоб вони ставали свідомими, розуміли, що вони стають носіями власної невидимої зброї. Тому всі діти, особливо старші, усвідомлюють, що це потрібно використовувати в цілях власної самооборони і на змаганнях, щоб реалізуватися як спортсмен”.

Григорій Середній намагається бути близьким із учнями, проте дисципліна залишається на першому місці, оскільки, якщо її не буде, то гарних результатів не отримаєш.

Також, як відомо переяславцям, у “Альянсу” є власна “фішка”. Кожного року 1 червня та інші масові свята, учні клубу демонстрували на центральній площі традиційний показовий виступ, який всі завжди чекали. Але, як розповів тренер, розпочався карантин, змінилася влада, потім війна, тому це відійшло на другий план. Проте до 30-річчя, якщо відзначатимуть День молоді, можливо, учні клубу “Альянс” порадують нас своїм бойовим виступом.

Нагадаємо, що на Переяславщині триває чемпіонат Переяславщини з футболу. Після чотирьох турів лідирує дівичківський “Дніпро”.

Яна Малишко

Фото надав Григорій Середній

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору