ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: у фільмі “Темні часи” можна знайти паралелі із сучасністю

Фільм “Темні часи” нагадає вам сучасні події. Чому варто його подивитись?

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наша журналістка нещодавно подивилася британську історичну драму “Темні часи” (2017). Її режисер – Джо Райт, а сценарист – Ентоні Маккартен. Фільм розповідає про перші місяці Вінстона Черчилля як прем’єр-міністра Великої Британії на початку Другої світової війни. У головних ролях – Ґері Олдмен, Бен Мендельсон, Крістін Скотт Томас.

Початок Другої світової війни. Франція вже впала під натиском агресії Адольфа Гітлера, наступна в черзі Великобританія. Уряд острова зіштовхується з вибором – продовжувати боротьбу або домовлятися про перемир’я. Здавалось би, у нацистів є перевага в силі, а велика частина армії Великобританії перебуває в облозі на пляжах Дюнкерка, але новообраний прем’єр-міністр Вінстон Черчилль має свій план дій. Він не збирається ні з ким домовлятися, адже розуміє, до яких наслідків це може призвести. Тільки заступивши на посаду і отримавши таку владу, Вінстон повинен контролювати незгодних міністрів і боротися за життя кожного громадянина Великобританії.

По радіо Черчиль закликав народ боротися і вважав, що розмовляти з Німеччиною за столом переговорів безглуздо і принизливо. Його незломлений стрижень і блискучі промови, сказані співвітчизникам під час кризи, надихнули солдатів на інтенсивну боротьбу. Так найголовнішим досягненням темних часів середини ХХ століття став вгодований сивий чоловік, який майже ніколи не випускав сигару з рук. Його цитати рознесли по всьому світу, а обличчя стало одним з найупізнаваніших.

Історії притаманно повторюватись до тих пір, допоки ми не виправимо та не засвоїмо помилок. Лиш тоді це замкнене коло закриється. Протягом усього перегляду фільму я проводила паралель із сьогоденням. Можливо, хтось знайде прототип Черчилля в українському вищому керівництві. Його варто переглядати політикам, а особливо жителям країни, у якій йде військове протистояння. Зрозуміло, що під час війни, яку розв’язала Росія, фільм має побачити кожен українець.

Мене надзвичайно вразила гра акторів, особливо Ґері Олдмена – він зіграв Черчилля. Це й не дивно, бо коли він брався за цю роль, то почав з того, що навчився говорити як Черчилль. Також вражає зйомка, добре передані всі деталі, завдяки цьому на 2 години повністю занурюєшся у фільм, лиш мимоволі відриваючись, щоб занотувати якісь важливі сказані речі, а таких протягом фільму багато. Добре передана атмосфера часів Другої світової війни: голод, смерті, біль та втрати. Все це відповідає назві “Темні часи”.

Нагадаємо, що що в попередньому матеріалі цієї рубрики наша журналістка розповіла про фільм “Невидимий гість”. Читайте тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору