ЖИТТЯ

Як відзначили Івана Купала у Переяславі: театралізоване дійство та зустріч із зіркою серіалу “Пес”

У Переяславі відсвяткували Івана Купала. Чим вражали глядачів?

7 липня в другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв відзначили свято Івана Купала. Театралізованим дійством артисти змогли занурити глядачів у історію цього свята, традиції та звичаї його святкування, а також передати магічну та загадкову атмосферу купальської ночі. Інформатор розповідає, як це було.

Переяславці завжди із задоволенням відвідують культорологічні заходи у місті. Цей вечір не став винятком, адже зібрався повний зал людей, аби насолодитись цікавим видовищем, яке підготували артисти до традиційного свята Івана Купала. Адже Купала – це одне з найдавніших та найбільш самобутніх свят в українській культурі. Воно має багату історію. І що може бути цікавішим, ніж подивитися, як наші предки в давнину віддавали шану цьому дню?

Любительське об’єднання “Творчі” сільського будинку села Вовчків, народний театр та творче об’єднання Переяславського ЦКМ продемонстрували три захопливі театральні постановки про Івана Купала. Актори розповіли глядачам про обряди свята: плетіння віночків, пошук квітки папороті, стрибки через вогнище, встановлення деревця, очищення від нечистої сили, співи та танці.

Захід був благодійним, переяславці могли долучитись до збору коштів для бійця Збройних сил України Володимира Мазура, який отримав поранення під час бойових дій і потребує допомоги. Всі могли “задонатити” будь-яку суму у скриньку. Загалом зібрали 2 тисячі 430 грн, також громадська організація “4.5.0. Переяслав” виділила 3 тисячі гривень, які передав Володимир Макарчук.

Цього вечора на жителів та гостей міста чекала ще одна приємність, адже до Переяслава завітав відомий український актор, зірка серіалу “Пес” Михайло Жонін (відомий роллю капітана Гнєзділова). Для того, аби зробити фото зі знаменитістю, потрібно було заплатити 50 гривень у скриньку пожертв та відстояти чималу чергу. Зібрані кошти спрямують на допомогу військовим.

Актори показали давні обряди свята Івана Купала

Шукали і квітку папороті

Українське вбрання додавало атмосфери виступам

І обов’язково чаклунка

Дівчата запускали віночки

Вистави були цікавими та захопливими

Дійство тривало понад годину

Не обійшлося і без тематичних танців та пісень

Посмішити глядачів теж вдалося

Любительське об’єднання “Творчі” сільського будинку села Вовчків

Глядачі заповнили весь зал

Фотосесія із актором Михайлом Жоніним

Нагадаємо, що 4 липня у Переяславі провели творчий майстерклас для дітей. Як це було, дивіться тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору