ЖИТТЯ

Андрій Омельченко загинув на війні рік тому: на фасаді рідної школи на Переяславщині відкрили його меморіальну дошку

У Гланишеві відкрили меморіальну дошку загиблому на війні Андрію Омельченку. Вшанувати його пам’ять прийшло близько сотні людей.

13 липня у Гланишеві (Переяславської ТГ) на фасаді місцевої гімназії відкрили меморіальну дошку загиблому захиснику Андрію Омельченку. Він загинув на бойовій позиції 13 липня 2022 року біля населеного пункту Дементіївка Харківської області. Про це повідомляє Інформатор.

До Гланишівської гімназії вшанувати пам’ять Андрія Омельченка прийшло близько сотні людей. Разом заспівали Гімн України та вшанували пам’ять полеглих на війні хвилиною мовчання. Почесне право відкрити пам’ятну дошку надали матері захисника Ніні Омельченко. Освятив меморіальну дошку настоятель Свято-Володимирівського храму Переяслава отець Іван.

Голова Переяславської громади Вячеслав Саулко нагадав, що наразі на війні загинуло 70 воїнів із Переяславщини. “Ми зараз стоїмо на порозі школи, яка виховала Андрія, яка зробила його героєм нашої громади і всієї країни. Кожен, хто проходить повз неї, має зупинитися або навіть вклонитися і віддати шану герою. Схиляємо голову і вкотре просимо прощення у батьків, ми дякуємо вам за сина”, – сказав Саулко.

Староста Гланишівського старостинського округу Світлана Кондратенко подякувала всім, хто підтримав та відгукнувся на її ініціативу виготовлення та встановлення меморіальної дошки: “Андрія ми всі будемо пам’ятати. Проходячи повз дошку, ви повинні подякувати йому, принести квіти та вшанувати пам’ять”.

Офіцер першого відділу Бориспільського районного центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Мамітько звернувся до рідних та близьких Андрія, голос його тремтів: “Важко говорити. Сьогодні прийшла звістка про безвісти зниклого із села Дениси. Говорити можна скільки завгодно, а заспокоїти родину не можна. Але запам’ятайте – ви дитина та мати героя. Дружина – не вдова, вона дружина героя”.

Депутат обласної ради, керівник фермерського господарства “Геркулес” Віктор Шеремета у свою чергу закликав ще більше допомагати військовим.

Школярі Гланишівської гімназії зачитали вірші. Ганна Ляч та Аліна Брик заспівали пісню “Люди тополі”. Присутні урочисто поклали квіти до меморіальної дошки.

Андрію Омельченку було 35 років. З 1994 по 2005 рік він навчався у Гланишівській ЗОШ І-ІІІ ст. Потім вступив до Київського енергетичного ліцею за спеціальністю “Монтажник санітарно технічних систем та устаткування. Електрозварник ручного зварювання”. У 2006 році після закінчення ліцею працював електрозварником на мотозаводі у Києві. А з 11 травня 2007 року працював у військовій частині у АР Крим на Ай-Петрі – старшим кухарем. Після закінчення служби з 2008 по 2014 рік працював у товаристві “Ковальська”. У 2014 році брав участь у АТО – був старшим солдатом. З 2015 по 2022 працював у комплексі “Бетон”. 28 лютого Андрій Олександрович добровольцем пішов у Київську територіальну оборону, а далі на нульову позицію навідником кулеметного відділення взводу вогневої підтримки роти військової частини, адже мав бойовий досвід.

Почесне право відкрити пам’ятну дошку воїну Андрію Омельченку надали його матері Ніні Вікторівні

До освячення меморіальної дошки запросили настоятеля Володимирівського храму ПЦУ отця Івана

Вшанувати пам’ять загиблого прийшло близько сотні людей

До слова запросили старосту Гланишівського старостинського округу Світлану Кондратенко

Володимир Мамітько звернувся до рідних та близьких героя

Школярі Гланишівської гімназії зачитали вірші

Разом заспівали Гімн України та вшанували пам’ять полеглих на війні хвилиною мовчання

Поклали квіти до меморіальної дошки

Нагадаємо, що 10 липня на Переяславщині попрощались із захисником Євгеном Сухоярським, який загинув на війні. Деталі – тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору