ЖИТТЯ

У Переяславі побував історик Сергій Червінський: він розповів про культ клинкової зброї

В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі побував історик Сергій Червінський. Він провів лекцію про культ клинкової зброї.

10 липня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбулась відкрита авторська лекція Сергія Червінського на тему “Культ меча від Скіфії до Русі”. Вона була присвячена культу клинкової зброї впродовж майже двох тисячоліть на території Північного Причорномор’я. На зустрічі представили оригінальні скіфські мечі і клинки античності та раннього середньовіччя. Про це повідомляє Інформатор.

Сергій Червінський – історик, засновник проекту “Скіфський воїн”, дослідник клинкової зброї античності та культу меча. Основна специфіка та головна мета досліджень науковця – пов’язати глибину тисячоліть із сьогоденням і співвідношенням майбутнього.

У конференц-залі зібралось людей більше, ніж очікували організатори. Сергій Червінський провів екскурс у минуле на понад дві тисячі років назад та представив оригінальні мечі знайдені на теренах Київщини, Переяславщини, Криму, Черкащини та Вінниччини. Та наголосив, що всі ці мечі пов’язані із трансформацією, або певними ритуальними складовими, які складали світогляд наших предків.

У ході лекції автор згадав, що на території Переяславщини було знайдено унікальний некрополь періоду русі з курганами й кенотафами IX століття: “Меч завжди залишається достатньо потужним символом і зараз. На шевронах багатьох військових з України використовується зображення мечів. Насправді небагато шевронів мають скіфські мечі, тим не менш, в “азовській” родині є рота спецпризначення “Cхід”, на шевроні яких зображено скіфський акінак на скіфському щиті, і скіфський сагаріс або кливець. Тим не менш, ССО “Азов” має в своєму зображенні три каролінга позаду мечів. Тобто традиція і символ меча працює. Він достатньо потужний та залишається символом чоловічої сили, чоловічого братерства, звитяги і найважливіше – він продовжує мотивувати”, – зазначив історик.

Сергій Червінський зауважив, що основна проблема в тому, що історія й археологія, на жаль, в Україні в стані зубожіння, тому чим більше проводитимуть досліджень і фіксуватимуть за тією чи іншою територією знахідки, тим чіткіше та ясніше буде картина стосовно того, що насправді відбувалося в ті, чи інші часи.

Також в ході лекції всі бажаючи мали змогу задати науковцю запитання. Говорили не лише про історичну спадщину, а й підіймали питання російсько-української війни, також торкнулися і патріотичного виховання молоді та інших важливих тем.

Сергій Червінський – історик, засновник проекту “Скіфський воїн”, дослідник клинкової зброї античності та культу меча

В ході лекції всі бажаючи мали змогу задати науковцю різні запитання

Сергій Червінський представив оригінальні мечі знайдені на теренах Київщини, Переяславщини, Криму, Черкащини та Вінниччини

Говорили не лише про історичну спадщину, а й про російсько-українську війну та патріотичне виховання молоді

Нагадаємо, що майстри із Переяслава взяли участь в обласному семінарі “Мистецькі Колоритми”. Детальніше читайте за посиланням.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в  Telegram або Viber.

Нагору