Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Де в Переяславі буде пам’ятник Сікорському: комісія зараз визначитися не може

Під час засідання комітету, який визначає, де розмістять пам’ятник Сікорському, презентували візуалізацію двох варіантів. Жоден поки що підтримати не готові.

Сьогодні, 3 грудня, відбулося друге засідання комісії з питань відзначення 100-річчя з дня народження Михайла Сікорського, яка безпосередньо вирішує, де має бути розміщений пам’ятник видатного музейника в Переяславі. На минулому засіданні 29 листопада визначилися з двома основними варіантами: на вулиці Шевченка, 8-10 між музеєм Трипільської культури та музеєм “Заповіту” (пропозиція управління містобудування, архітектури та використання земель міськради Переяслава) та на вулиці Шевченка, 3 на території просвітницького центру “Народний музей” (пропозиція генерального директора НІЕЗ “Переяслав” Олексія Лукашевича). Однак для другого варіанту необхідно демонтувати будівлю просвітницького центру. Обговоривши обидва варіанти, члени комісії знову не змогли прийняти рішення. Ще раз вони зберуться у середу, 8 грудня. Про це повідомляє Інформатор.

Головний архітектор Переяслава Петро Пурденко презентував візуалізацію можливих місць розташування пам’ятника. Зазначив, що схиляється до варіанту на вулиці Шевченка, 8-10. Мовляв, як би не розчистили територію на Шевченка, 3, все одно приватні будинки позаду псуватимуть загальний вигляд та дещо перекриватимуть огляд.

Шевченка, 8-10 (вид згори)

Шевченка, 8-10

Шевченка, 3 (вид згори)

Шевченка, 3

Заступник голови комітету, голова ГО “Відродження Переяслава” Іван Якименко зазначив, що будівля на Шевченка, 3 вже стара, хоча зовні, можливо, й має пристойний вигляд. “Якщо знести її, то там 11-13 соток землі, можна облаштувати сквер і там чудово впишеться пам’ятник, який виготовляє Степан Куций. Він особисто також підтримує цю локацію”, – пояснив Якименко. Додав, що це слід зробити лише після того, як знайдуть приміщення для просвітницького центру Миколи Богатиря.

Сам Микола Богатир сказав, що будівля на Шевченка, 3 раніше була неперспективною, тож там справді планували встановити пам’ятник Сікорському. Однак за останні кілька років його ГІ “Корінь нації” із партнерами довели, що там можна проводити багато заходів і зробити її мало не туристичним центром міста. “Просвітницький центр має залишатися на своєму місці, бо саме там золота середина всіх туристичних маршрутів“, – вкотре зазначив краєзнавець.

Заступниця міського голови Оксана Степаненко: “Мені цікаво, чи хотів би сам Сікорський, щоб знесли будинок, якому більше ста років, для того, щоб увіковічнити його пам’ять. При тому, що, слава Богу, місця в нашій громаді вистачає”.

Генеральний директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич безумовно підтримав позицію Івана Якименка. А його в свою чергу підтримав заступник гендиректора НІЕЗ “Переяслав” Олександр Колибенко, додавши, що туалети біля музеїв “Заповіту” та Трипільської культури не прикрашатимуть тло пам’ятника Сікорському.

Ректор переяславського університету Віталій Коцур розповів, що бував у багатьох країнах, де бачив чимало просвітницьких центрів. При всій повазі до діяльності Богатиря, він сказав, що такі місця повинні бути у значно кращому стані. Тож центр варто перенести до сучаснішого приміщення.

Депутатка міськради Ірина Слюсар: “У випадку із Шевченка, 3 видно, що пам’ятник стоятиме на роздоріжжі. Візуально здається, що поважну людину ми нібито садимо на зупинку. Будинки біля Троїцького храму також мають бути завжди впорядкованими і мати привабливий вигляд. Пам’ятник спереду не потраплятиме під сонячне світло, бо будинки та двори людей його прикриватимуть. Якщо розчистити локацію між музеями, зробити там скверик, то він приваблюватиме переяславців та туристів”.

Голова комітету та перший заступник голови міськради Анатолій Фесенко запропонував не поспішати з рішенням. Мовляв, спочатку потрібно розібратися з просвітницьким центром. “Можливо, варто розробити кошторис капітального ремонту цього приміщення. Потрібно з Миколою Богатирем об’їхати будівлі комунальної власності. Чи задовольнить його якесь інше приміщення?”, – пояснив він. Його підтримали члени комітету і домовилися зібратися наступної середи. Також Фесенко сказав, що збір коштів на пам’ятник вже розпочався – на благодійному рахунку наразі 70 тисяч гривень. Зазначимо, що необхідно понад два мільйони гривень.

Нагадаємо, що в свіжому випуску новин ми також розповідаємо про можливий демонтаж приміщення, в якому розміщується просвітницький центр. Ще там йдеться про життя собачого притулку, який переїхав за новою адресою, пункт обігріву, куди можна приносити непотрібний одяг, та вшанування пам’яті жертв Голодомору.

Віталій Усик

Нагору