ЖИТТЯ

Пам’ять про гідних, творчість для захисників та ДТП: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Ще один робочий тиждень промайнув непомітно, оскільки був насиченим на події. На Переяславщині проводили багато творчих заходів для допомоги ЗСУ, вшановували загиблих захисників та гідних особистостей, а ще було кілька кримінальних новин. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті від Інформатора.

На війні загинув Олександр Овдієнко із Ташані

І знову доводиться розпочинати із воєнних втрат. 12 липня на війні у Васильківському районі Запорізької області загинув молодший сержант Олександр Овдієнко із Ташані (Ташанська ТГ). Йому було 30 років. Поховали 28 липня у рідному селі.

Олександра Овдієнка призвали на військову службу 24 березня 2022 року. Він був бойовим медиком механізованого взводу. Був нагороджений грамотами від керівництва.

Олександр народився 20 травня 1993 року в селі Ташань. Там пройшли його дитячі роки. Закінчив Ташанську школу у 2010 році. Мав середню спеціальну освіту – закінчив Бориспільський професійно-технічний навчальний заклад. Був одружений. Мама Олександра померла 9 місяців тому, залишився батько та брат.

У Великій Каратулі відкрили меморіальну дошку Анатолію Кулаку

28 липня у Великій Каратулі (Переяславська ТГ) на фасаді місцевої гімназії відкрили меморіальну дошку захиснику Анатолію Кулаку. Він загинув 9 березня 2022 року під час виконання бойового завдання під артилерійським обстрілом біля міста Волноваха Донецької області. Спочатку його як невідомого воїна поховали у місті Дніпро. Майже рік вважався зниклим безвісти. 9 березня 2023 року його перепоховали на рідній землі.

Почесно відкрили пам’ятний знак захиснику дружина Анатолія Тамара Кулак та рідна сестра Любов Опанасенко. Освятив меморіальну дошку священник Православної церкви України, отець Анатолій.

Зі словами скорботи виступили голова Переяславської громади Вячеслав Саулко, староста Великокаратульського старостинського округу Валентина Зінченко, в.о. начальника першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Олександр Бузницький та депутат Переяславської міської ради Григорій Порало, який посприяв виготовленню та встановленню меморіальної дошки герою.

У Анатолія Кулака залишилася мати, сестра, дружина, син та донька. Його сестра Любов Опанасенко сказала: “Кажуть, герої не вмирають. Це не правда, вмирають. Залишається лише пам’ять про них. Дуже боляче втрачати рідних людей, боляче усвідомлювати, що ніколи більше не побачиш, ніколи не обіймеш. Я пишаюся тим, що маю такого брата, який, не задумуючись, пішов захищати свою родину, свою землю та Батьківщину”.

В Україні ввосьме продовжили воєнний стан та мобілізацію

Верховна Рада 27 липня продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні. Такий режим діятиме ще три місяці – до 15 листопада. Загалом це вже восьме таке продовження. За це проголосували 347 парламентарів.

Раніше Рада схвалювала подібні рішення 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня, 16 листопада 2022 року, 19 лютого та 2 травня 2023-го.

У парку Шевченка відзначили День Української Державності

28 липня у парку імені Тараса Шевченка в Переяславі відзначили День Української Державності. Подивитися концерт зібралося понад пів сотні глядачів. Для них співали українських та народних пісень, демонстрували різні хореографічні постановки та нагадували про українську свободу та незламний дух нації.

Проникливо виступили вихованці студії конферансу “Акцент”, вони показали драматичну історію про тих, хто став янголами. Не менше вразив і народний аматорський ансамбль танцю “Millenium” Центру культури та мистецтв Бориспільської міської ради: його танці на різну українську тематику дуже сподобались глядачам. Співали цього дня народний фольклорний ансамбль “Чорнобривці” Гланишівського СБК, народний аматорський ансамбль української пісні “Червона калина” Вовчківського СБК та тріо “Дівчата” Переяславського ЦКМ.

У Переяславі вперше провели культурно-просвітницький захід “Голос кобзарів”

22 липня на території просвітницького центру в Переяславі вперше провели культурно-просвітницький захід “Голос кобзарів”. Протягом дня учасники, яких було більше сотні, дізнавались про мистецтво кобзарства, його історію та звичаї, також ближче знайомились із музичними інструментами співців.

Краєзнавець, голова ГІ “Корінь нації” Микола Богатир розповів, що захід влаштували задля збереження української культури, історії та цінностей: “Переяслав – це прабатьківщина слова “Україна”, це місце, де переплітається духовність та історія, а кобзарі якраз про це виконують свої твори і передають нам. Навіть Тарас Шевченко, якого ми також називаємо Кобзарем, багато творив на Переяславщині”.

Богатир зазначив, що раніше над затопленим селом В’юнище організовували захід “Дніпро Ревучий”, учасники якого перепливали річку, проте зараз через війну цього робити не дозволяють. Так народився захід “Голос кобзарів”. “У наступні роки, якщо нас буде більше, це буде інша локація, адже цей захід має існувати для того, аби розповідати, який великий внесок зробили кобзарі у збереження України та її історії”, – зазначив краєзнавець.

На захід завітали учасники з різних куточків Переяславщини та України: Києва, Ірпеня, Мощуна, Житомира, Полтави, Березані, Ташанської, Циблівської, Дівичківської та Студениківської громад, навіть були гості зі США, Франції, Бельгії, Німеччини та Чехії.

У переяславській лікарні відзначили День медика

27 липня у переяславській лікарні відбулись урочистості з нагоди Дня медичного працівника. Цього року вперше цей день святкували за новою датою. Зібралась повна зала медиків. Їх привітали квітами, грамотами та грошовими преміями.

Колег привітав директор Переяславської БЛІЛ Віктор Атаманенко: “Напружені робочі дні, безсонні ночі, повні стресу, вимагають мобілізації сил усього організму. Саме з такою непростою професією ви пов’язали своє життя. І сьогодні, у День медика, від щирого серця дозвольте висловити вам особливу подяку за вашу працю, нелегку в моральному та фізичному плані. Ви представляєте одну із найшляхетніших професій адже оберігаєте найбільший дар – людське життя”.

Грошовими преміями у розмірі тисячі гривень відзначили Катерину Бурякову, Максима Гайдара, Наталію Драйчевську, Микиту Конарєва, Наталію Клімохіну, Людмилу Малай, Наталію Міхалькову, Тетяну Найдьонову, Анну Приходько, Ольгу Розовик, Ольгу Трикішу, Ольгу Усик, Віру Харченко, Валентину Хмельницьку, Світлану Циганкову.

Почесними грамотами від Департаменту охорони здоров’я КОДА нагородили Ніну Зінченко, медичну сестру терапевтичного відділення Переяславської БЛІЛ, та завідувачку ФАП села Мазінки (Переяславська ТГ) Аллу Слюсар.

Вшанували пам’ять професора Миколи Корпанюка

25 липня у Переяславській публічній бібліотеці до перших роковин смерті просвітянина, доктора філологічних наук, професора, викладача Університету Григорія Сковороди в Переяславі Миколи Корпанюка відбувся захід ушанування його пам’яті. Зібралися представники міської ради, відділу культури, побратими, колеги та просто небайдужі люди, які знали його. Кожен мав змогу поділитися спогадами, пов’язаними з Миколою Корпанюком. Презентували його роботи, старі фото та вирізки з газет.

Вікторія Цьома презентувала свій “Життєвий цитатник”

23 липня у парку імені Тараса Шевченка в Переяславі Вікторія Цьома (Саранча) презентувала власну збірку віршів “Життєвий цитатник”. Також влаштувала благодійний продаж книг. Зібрала 4 тисячі 530 гривень, які передадуть на потреби ЗСУ.

Аби насолодитись поезією та музикою, у парку зібралося до сотні людей. Зустріч із поетесою тривала понад годину. У цей час вона знайомилася ближче зі слухачами, розповідала про життя та подорожі, читала вірші на ті теми, які пропонували присутні. А ще Вікторія Цьома мотивувала на нові звершення: “У мене узагалі дуже багато мотиваційних віршів, бо завжди хочеться донести до людей, щоби вони ніколи не опускали руки, як це колись робила я”.

Публіка була досить жвавою. Після кожного прочитаного вірша поетесі дякували оплесками. Після презентації місцевий рок-гурт “Драбадан” зарядив публіку своєю авторською програмою.

На арт-аукціоні збирають гроші для постраждалих від підриву Каховської ГЕС

Ще один творчий спосіб допомогти тим, хто постраждав від війни, – арт-аукціон. Студентська рада Університету Григорія Сковороди в Переяславі організувала благодійний арт-аукціон в Instagram. Він розпочався 27 червня і триватиме до 7 серпня. З продажу картин збирають гроші для постраждалих від підриву окупантами Каховської ГЕС.

На аукціоні наразі представили 13 лотів, стартова ціна яких становить 50 гривень. До нього можна долучитися не лише як покупець, а і надати власні художні вироби для продажу. Вони можуть бути найрізноманітнішими: картини, прикраси ручної роботи, глиняні вироби, аплікації та інше.

Кожен потенційний покупець повинен залишити свою пропозицію за лот, який йому сподобався, у коментарях під відповідним постом на Instagram-сторінці аукціону. Після його завершення організатори визначать найбільшу із запропонованих цін на кожну картину, а потім, отримавши за неї гроші, передадуть її новому власнику.

У Чопилках діти малюють для захисників

20 липня у Чопилках (Ташанська ТГ) біля храму святого Миколая для дітей провели заняття з малювання у рамках мистецького простору “Фортеця Бахмут”. Діти намалювали малюнки, які разом із домашніми пригощаннями передадуть на передову. Таким чином малеча розвивала навики, аби у майбутньому розмальовувати військові снаряди (їх планують продавати задля потреб ЗСУ).

Із дітьми працювали художниця Євгенія Демченко із Переяславського центру культури та мистецтв та художник-архітектор, воїн Київського 205-го батальйону із позивним Люся Кацо. Гостювали на заході бійці 205-го батальйону, які пройшли героїчний шлях боротьби з перших днів війни під Ірпенем і до оборони Бахмута.

У пожежі врятували чоловіка

23 липня о 22:07 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про загоряння приватного житлового будинку у Переяславі на вулиці Соборній. Рятувальники встановили, що у будинку горить житлова кімната. Під час гасіння ланка газодимозахисної служби виявила у приміщенні потстраждалого чоловіка 1973 р.н. Його передали медичному персоналу “швидкої”.

Локалізували загоряння о 22:30, а ліквідували о 22:40. Причину пожежі встановлюють.

Біля Старого сталася серйозна ДТП з постраждалими

26 липня на трасі Бориспіль-Дніпро поблизу села Старе (Вороньківська ТГ) сталась ДТП. Автомобіль Daewoo Lanos, не надавши перевагу в русі пасажирському автобусу, виїхав із другорядної дороги та зіткнувся з ним. Внаслідок цього автобус перекинувся. У Daewoo Lanos була значно пошкоджена передня частина та лобове скло, його водій та пасажири серйозно не постраждали.

Пасажири автобуса отримали травми різного ступеню тяжкості. Їх госпіталізували до бориспільської лікарні з такими попередніми діагнозами:

  • чоловік 1987 р.н. – гематома потилиці, забій руки;
  • чоловік 1990 р.н. – забій грудної клітини, забій та садина спини;
  • чоловік 1980 р.н. – гематома скроневої ділянки голови, забій грудної клітини, садини ребер;
  • чоловік 1998 р.н. – закрита черепно-мозкова травма, струс мозку, внутрішньочеревна кровотеча, забій носа та грудної клітини;
  • жінка 1981 р.н. – закрита черепно-мозкова травма, струс мозку, рвана рана щоки;
  • жінка 1982 р.н. – ампутація гомілки.

Біля Борисоглібської площі Chevrolet Lacetti в’їхав у Ford Fiesta

27 липня у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького біля Борисоглібської площі сталась ДТП. Автомобіль Chevrolet Lacetti в’їхав у Ford Fiesta. Як розповіли свідки ДТП, обидва автомобілі рухалися з боку автостанції. Ford Fiesta зупинився перед пішохідним переходом, аби пропустити пішохода. У цей час водій Chevrolet Lacetti, який їхав позаду, не встиг вчасно загальмувати та в’їхав у нього. Ніхто не постраждав.

За цим фактом склали адміністративний протокол за статтею 124 (Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна).

У Хоцьках чоловік вирощував вдома наркотики

38-річний житель села Хоцьки (Циблівська ТГ) вирощував у парниках та теплиці рослини конопель та зберігав вдома наркотичні засоби. Його затримали правоохоронці. Під час обшуку виявили 85 рослин конопель, які правопорушник вирощував, культивував, поливав та обробляв. Насадження були облаштовані автоматичним поливом, а ґрунт навколо рослин вкритий автоволокном. Також у будинку виявили та вилучили 6 полімерних пакетів, 4 скляні та пластикову ємності, всередині яких був канабіс вагою близько 500 грамів.

Правоохоронці перевіряють раніше судимого правопорушника на причетність до збуту наркотичних засобів на території столиці та Київської області. Розпочали досудове розслідування за ч. 2 ст. 310 ККУ (Незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку чи конопель особою, яка була засуджена за цією статтею чи яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 309, 311, 317 цього Кодексу, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості п’ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин) та за ч. 1 ст. 309 ККУ (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту). Фігуранту загрожує до 7 років позбавлення волі.

Ми розпитували у переяславців, як вони проводять літо

Завершимо все ж позитивними новинами – як-не-як триває літо. З цієї нагоди ми запитали у жителів Переяслава, як вони проводять цю пору року. Що ті відповідали, дивіться у відеосюжеті.

Переяславка Анна Ярош була однією з найкращих у збірній України з баскетболу

І як же без новин спорту? Із 30 червня по 9 липня у болгарській Софії тривав чемпіонат Європи з баскетболу в дивізіоні Б серед жіночих команд віком до 18 років. У складі збірної України виступала випускниця Переяславської дитячо-юнацької спортивної школи, студентка Університету Григорія Сковороди в Переяславі Анна Ярош.

Україна посіла 10 місце з 18 команд. Чемпіонками Європи стали хорватки, які у фіналі перемогли Люксембург 93:66.

У п’яти матчах Анна Ярош відіграла 128 хвилин, набрала 53 очки, 42 підбирання, 5 результативних передач. У команді стала третьою за забитими та четвертою за підбираннями. У шостій грі на чемпіонаті вона отримала травму.

“Переяслав” сенсаційно програв Мирному у чемпіонаті з футболу

22 липня відбувся дев’ятий тур чемпіонату Переяславщини з футболу. У двох матчах із трьох фаворити здобули розгромні перемоги. Натомість, “Переяслав” на виїзді сенсаційно мінімально поступився Мирному, таким чином суттєво похитнув свої шанси на медалі. “Переяслав” цього року програвав уже всім аутсайдерам: Циблям, “Буртам” та Мирному. Після перемоги Мирного “Бурти” закріпилися на останньому місці – від шостого відстають вже аж на 4 очки.

Результати матчів дев’ятого туру:

  • Мирне (Вороньківська ТГ) – “Переяслав” 1:0 (Чайка Д., 30)
  • Циблі (Циблівська ТГ) – “Дніпро” (Дівички) 1:9 (Шульга М.С. – Килипенко (5 голів), Митрофаненко Вадим, Акуленко, Марченко, Бурима)
  • “Бурти” (Переяслав) – Вовчків (Переяславська ТГ) 3:8 (Цьома, 28, Горденко Артур, 53, Горденко Артем, 81 – Федоренко, 5, 39, Кручак, 15, Сахненко, 32, 76, Антоненко О., 34, Антоненко А., 61, Петровський, 73)

А вже 29 липня у десятому турі відбудуться такі матчі:

  • 13:30 “Дніпро” – Мирне
  • 15:30 “Переяслав” – “Бурти”
  • 18:00 Вовчків – “Матадор” (Дем’янці)

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про епопею з пам’ятником Сікорському та аж три похорони загиблих захисників на Переяславщині. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору