ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: “Барбі” – стереотипний фільм про ляльок… лише на початку

А ви вже подивилися фільм “Барбі”? Наша журналістка так, ділиться враженнями.

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наша журналістка нещодавно подивилася американську пригодницьку фентезійну комедію “Барбі” (2023), яка недавно вийшла в прокат і показує чудові касові збори. Режисерка фільму – Грета Гервіг, сценаристи –  Грета Гервіг та Ноа Баумбахом. У головних ролях – Марго Роббі та Раян Гослінг, які виконали ролі Барбі та Кена.

На початку фільму глядачу показують життя ляльки Барбі (Марго Роббі) у Барбіленді разом із іншими барбі, кенами та іграшками з цієї серії. У цьому місті вирує стереотипне, ідеальне життя ляльки. У Барбіленді всі приймають невидимий душ та їдять невидиму їжу. Всі герої – іграшки, але сприймаються як справжні, живі люди. Іноді від рожевого кольору та їхнього “наївного” життя у мене “сіпалося око”, проте розумію і застерігаю інших – це стереотипний фільм про ляльок… На початку.

Згодом починається найцікавіше. У головної героїні виникають проблеми. І вона вирушає їх вирішувати у наш, реальний світ. Тут Барбі стикається з реаліями життя простих людей. Найяскравіше висвітлюється життя жінок. Та й фільм загалом починає набувати феміністичних наративів. Світ Барбі – це феміністичний світ, у якому жінки можуть досягнути чого завгодно, а Кени уважаються придатками до них. “Барбі” виявилась досить глибокою стрічкою. Боюсь перетинати межу, тому висновок до фільму залишаю на ваш розсуд.

Додам трішки цікавих фактів: спеціально для фільму побудували Країну Барбі у натуральну величину. Кажуть, для її створення знадобилося так багато рожевої фарби, що у світі на якийсь час утворився її дефіцит.

Вперше Барбі з’явилася на ярмарку дитячих товарів у Нью-Йорку у 1959 році. Її розробила Рут Хендлер, стенографістка компанії “Mattel”. Вважається, що прообразом знаменитої ляльки стала Білд Ліллі, героїня еротичних коміксів, що публікувалися в газеті “Bild Zeitung” у Німеччині.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповіла про фільм “Випускний рік” . Читайте тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору