ЖИТТЯ

У Переяславі виступили 20 фольклорних колективів та відродили давній український звичай

У музеї просто неба провели “Толоку” та культурно-мистецький проєкт “ФолькКрай”. Як це було?

29 липня у музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини провели етнографічний захід “Толока” де продемонстрували відродження давнього українського звичаю спорудження будинків із глини та культурно-мистецький проєкт “ФолькКрай” на якому аматорські фольклорні колективи Київщини співали українські старовинні обрядові пісні. Інформатор розповідає, як це було.

Музей просто неба – це місце культури, традицій, українського духу, яке є осередком збереження культурної спадщини Київщини. Майже щотижня у ньому проводять найрізноманітніші заходи ти свята. Цього разу провели культурно-мистецький проєкт “ФолькКрай” на якому зібралось близько 20-ти найкращих фольклорних колективів, ансамблів та гуртів з різних куточків Київщини, які зберігають та відтворюють давні співочі традиції. Вони виконали найрізноманітніші українські народні, старовинні та обрядові пісні аби передати пісенний фольклор наступним поколінням.

Київський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи в рамках співпраці з Національним історико-етнографічним заповідником “Переяслав”, відділом культури і туризму Переяславської міської ради та КЗ “Переяславський ЦКМ”, сьогодні, акцію “ФолькКрай” в такому форматі провели вперше. Директорка центру Олена Завальська розповіла, що фестиваль тільки започатковують: “ФолькКрай проводимо втретє, перший проєкт був онлайн, другий був в рамках відзначення, коли була деокупація Київщини ми поїхали по регіонах де збереглися фольклорні колективи, де люди нікуди не виїхали, співали пісень і піднімали бойовий дух. Якщо нас приймуть в Переяславі, то саме в такому комфортному місці нам би хотілося збиратися влітку, де ми будемо співати”.

На захід завітали близько 20-ти колективів Київщини

Генеральний директором НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич зазначив, що збереження фольклору це важливо

Ансамблі та колективи співали традиційні, народні, обрядові пісні

Співу та музики цього дня було багато!

“ФолькКрай” у музеї просто неба провели вперше

Відвідувачі музею насолоджувались програмою

Лавки з сувенірами, як завжди, теж були

ЕТНОГРАФІЧНИЙ ЗАХІД “ТОЛОКА”

Цього дня на території музею також проводили відродження давнього українського звичаю, споруджували будинок із глини. Генеральний директором НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич зазначив, що в Україні дуже рідко відбувається толока з використанням природних матеріалів. Цей обряд наочно показує, як будували житло за часів трипільської культури в Україні, XIX та ХХ столітті. До дійства долучилися наукові співробітники музею та всі охочі. Відбувалося все в декілька етапів: гуртом замішували ногами глину із соломою, обмазували хату та вирівнювали.

Старша наукова співробітниця заповідника НІЕЗ “Переяслав” Світлана розповіла, що толока – це форма громадської взаємодопомоги. Раніше в селах збиралися люди у тих випадках, коли потрібно було дуже швидко зробити великий обсяг роботи, яка могла не чекати. Починали, зазвичай з такої пори, щоб товстий шар глини встиг висохнути, щоб була висока температура, аби взимку не сиріла хата, тому це був кінець травня або початок червня. Для основи хати заготовляли дерево, а потім скликалася толока. Основне на такому зібранні, що це безоплатна робота, а обов’язковим було щедре частування від господарів. Такий заміс готували, зазвичай, з вечора. В деяких селах попередньо викопували яму, в неї закладали глину, солому та кінський кізяк, все це заливали водою, і залишали на ніч. Потім, цю масу на носилках чоловіки підносили до хати, стіни якої потрібно було змочити трішки водою, бо так краще приставала глина, її ж на стінки потрібно було кидати з силою аби вона зафіксувалася. В деяких регіонах були різні техніки валькування, а у нас глинобитна, тобто брали шматок глини і кидали. Наступним етапом було порівняти все дощечкою (шпателем).

Толока зібралась аби помісити глину із соломою

Толока це давнє етнографічне дійство

Кидками обліплювали хату

Так будували житло за часів трипільської культури в Україні, XIX та ХХ столітті

Робота разом була захопливою

Вирівнювання стін

Нагадаємо, що 28 липня у Переяславі відзначили День Української Державності. Як це було дивіться за посиланням.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору