ЖИТТЯ

На Переяславщині від будинку парканом відгородили гаражі його мешканців: хто це зробив та навіщо

У Циблях стався конфлікт між мешканцями багатоквартирки та керівництвом госпіталю. У чому він полягає та як вирішують?

У Циблях (Циблівська ТГ) між двоповерховим житловим будинком та Українським державним медико-соціальним центром ветеранів війни (госпіталь) представники медичного закладу встановили паркан повз подвір’я багатоквартирки. Таким чином відгородили гаражі та господарські будівлі її мешканців на “свою” територію. Це обурило людей. 9 серпня, аби з’ясувати ситуацію, вони прийшли на зустріч із керівництвом госпіталю. Інформатор розповідає деталі.

Що турбує мешканців будинку?

Мешканець будинку Володимир розповів, що новий директор госпіталю відгородив багатоквартирний будинок парканом з трьох боків, залишивши вихід тільки до дороги: “У нього у планах позносити наші погреби, де ми зберігаємо закрутки та овочі, нас лишають сільськогосподарських споруд. У нас є городи, люди тримають живність, птицю.Не знаю, що він там хоче робити, може, буде щось будувати. Нас він не слухає, говорити з нами не бажає, все це робилося без нашого відому, без попереджень. Він сказав, що знімає будинок з балансу госпіталя, тобто ми “висимо в повітрі”. Але ми вже створили своє ОСББ. До 2016 року ця земля не належала госпіталю, а з 2016-го різко стала їхньою. Ми зверталися до голови громади, то він не в курсі, що тут відбувалося, бо це було не за його каденції. Документів у архівах немає, а є така практика, що старі документи десь губляться. 50 років тут живуть люди, користувалися цими сараями, ділянками, а зараз виявляється, що не наше, сказав все забирати, бо будуть зносити”.

Пенсіонер Вячеслав поскаржився, що тепер немає доступу до свого гаража, бо паркан загородив вхід до нього: “Я інвалід, у мене штучний суглоб. Вчора тут ходила комісія, я запитав, чи можна ось цей стовпчик прибрати, щоб я зміг виїжджати з гаража. На це мені відповіли: “Розверніть гараж на інший бік і виїздіть тудою”. Ми тут ходили все життя, а зараз “займаємося спортом” – обходимо навколо”.

Голова ОСББ Олександр Могильников зазначив, що конфлікт почався, коли на дверях господарських споруд почали наклеювати оголошення про те, що це державна власність, а будинок стали обгороджувати парканом: “Мешканці обурювались, навіщо це робити, адже на державну власність ніхто не посягає. Постає питання, у якому році такі межі були занесені в кадастр. Зараз подані адвокатські запити на те, щоб надати акт передачі землі в державну власність. Документи зробили в Переяславі і змінили межі, вони незаконні, це суто моя думка. Люди вели господарство, тут був гуртожиток, потім оформили, що він у аварійному стані, і мешканцям надали квартири. Коли його знесли, у госпіталю не було ні людей, ні бажання прибирати те сміття. І тоді мешканці звернулись до тодішнього директора з питанням, чи можна на тому місці побудувати гаражі, він сказав: “Приберіть сміття і будуйте”.

Могильников додав, що домовленості були лише на словах, про документи, приватизацію споруд розмови тоді, у 1990-х, ніхто не вів: “Я згоден, що у нас немає ні в кого документів на ці споруди, проте була домовленість. Але госпіталь також не надає ніяких документів. Зате йдуть погрози, що відріжуть газ і воду, а гарячої води, до речі, місяць вже немає”.

Голова ОСББ зазначив, що окрім офіційного юридичного запиту про підстави зміни межі державної власності, надіслали запит і в Циблівську ТГ, аби громада виділила землю під цей будинок. Потім мешканці планують звернутися до Міністерства охорони здоров’я України, аби там розглянули справу та визначили реальні межі медичного закладу.

Що відповів директор госпіталю?

Директор Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни Костянтин Баранніков наголосив, що юридично відгороджена територія належить закладу: “Ніхто тут, нічого не забирає, офіційна людина приїхала поставила точки, поставили паркан. Це є законом визначена територія, яка належить закладу, і відповідальність за все несе керівник закладу. Я нічого тут не забирав, я кризовий менеджер держави. У мене немає документів, станом на сьогодні є реєстр, куди внесені офіційні дані, і відповідно до цих даних я дію. Якщо у когось є інша інформація, ви можете надати її, звернутись або оскаржити. Жодної інформації, окрім розмов, я не маю”.

Костянтин Баранніков зазначив, що розміри земельної ділянки для госпіталю не змінювалися з моменту видачі документу (1976 року), ділянка не розривалася і жодних окремих ділянок не створювалося.

Костянтин Баранніков наголосив, що відгороджена територія юридично належить закладу

Мешканець будинку Володимир розповів, що новий директор госпіталю відгородив багатоквартирний будинок парканом

Голова ОСББ Олександр Могильников зазначив, що конфлікт почався, коли на дверях господарських споруд почали наклеювати оголошення про те, що це державна власність

Пенсіонер Вячеслав поскаржився, що тепер немає доступу до свого гаража, бо паркан загородив вхід до нього

Оголошення, які розклеювали на спорудах

Паркан, яким обгородили будинок

Мешканців обурює паркан біля будинку

Нагадаємо, що раніше у Хоцьках жителі села обурилися, що їх не допускають до національного парку “Білоозерський”. Як вирішували ситуацію, дізнавайтесь за посиланням.

Яна Малишко

Фото та відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору