ЖИТТЯ

“Календарі – це брати історії”: у Переяславі відкрили виставку, зібрану Олегом Коломійцем

До Дня прапора у Переяславі відкрили виставку календарів. Їх зібрав Олег Коломієць.

23 серпня до Дня Державного прапора та Дня Незалежності України у інформаційно-просвітницькому центрі “Народний музей” у Переяславі відкрили виставку “Календарі України”. Створена вона з колекції почесного громадянина Переяслава, письменника та краєзнавця Олега Коломійця. Триватиме виставка до 1 вересня. Про це повідомляє Інформатор.

На виставці представили календарі з 1991-го по 2023 рік. Олег Коломієць сказав, що у просвітницькому центрі їх експонується 100, але насправді його колекція значно більша.

Коломієць наголосив, що календарі – це брати історії. Розповів, що спеціально для колекції їх не збирав: “Почав звертати увагу на календарі дуже давно, ще в школі, а потім у студентські роки. Старші люди дарували мені книги, іноді у них лежали старенькі календарні листочки. До прикладу, календар “Просвіти” 1920 року, а на звороті були вірші, зокрема, українських поетів, які тоді були заборонені. Так я і познайомився із багатьма письменниками”.

Ведуча Людмила Леляк зачитала вірш Олега Коломійця під супровід гри на сопілці директора мистецької школи імені Павла Сениці Вадима Ноздровського. Священники Успенської та Троїцької церков розповідали про церковний календар та відповідали на запитання гостей, яких зібралося близько двох десятків. Також вони подарували письменнику церковний календар на 2024 рік.

Переяславська публічна бібліотека підготувала тематичну виставку книг. А ще до заходу долучились діти, які після цього разом із очільником просвітницького центру Миколою Богатирем поїхали на екскурсію туристичними місцями Переяславщини.

До заходу долучилися священники Успенської та Троїцької церков

У одному із залів інформаційно-просвітницького центру зібралося близько 20 гостей

Ось такий календар принесли у подарунок священники

Під музичний супрові від Вадима Ноздровського прочитали вірш Олега Коломійця

На одному із календарів зображений Микола Богатир

Переяславська публічна бібліотека підготувала тематичну виставку книг

Представили близько 100 календарів

Після заходу діти із Миколою Богатирем поїхали на екскурсію туристичними місцями Переяславщини

Нагадаємо, що 23 серпня зранку на центральній площі Переяслава військові здійняли державний прапор. Деталі – тут.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору