ЖИТТЯ

Як в університеті Переяслава відзначили 1 вересня

Перше вересня зустріли в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі. Як це було?

1 вересня на центральній алеї Університету Григорія Сковороди в Переяславі провели урочистості з нагоди початку нового навчального року. Інформатор розповідає, як це було.

Потужно розпочали урочистий захід представниці волонтерського корпусу університету Анастасія Петрова та Мирослава Мельник із піснею “Маніфест” Артема Пивоварова. Ведучий Андрій Іващенко закликав студентів привітати оплесками себе, викладачів та ЗСУ. Згодом всі разом зробили перекличку, на якій представили всі факультети та їхніх деканів.

Право підняти прапор України отримали Вадим Домарецький та Ольга Богданець. Анастасія Петрова та Мирослава Мельник виконали Гімн України. Прапори університету, студентської ради та волонтерського корпусу підняли Катерина Кравченко, Дарина Макарчук та Карина Степаненко.

Хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих у російсько-українській війні: випускників, студентів, співробітників університету та жителів Переяславської громади. До підніжжя пам’ятного знаку квіти від університетської родини поклали Петро Жила та Марія Жилка. До погруддя Григорія Сковороди поклали квіти Роман Беркут та Марина Прокопенко.

Ректор Віталій Коцур привітав студентів такими словами: “Коли мене запитують, якою бачу сучасну молодь, завжди відповідаю, що це майбутнє української нації. І та молодь, яка залишається в Україні, і та молодь, яка все ж таки виїхала і планує повернутися, – це наше майбутнє. Наш університет побудований за принципом студентоцентризму, тому ви можете зустріти ректора не тільки у кабінеті, а і десь дорогою по каву чи просто на вулиці. Я завжди спілкуюся зі студентами, це ж стосується і самої адміністрації. Ми щирі, відкриті, завжди раді вислухати і раді допомогти кожному. Дуже приємно, що цьогоріч у нас добрий вступ, до нас заїхало багато першокурсників. Хотілось би побажати, щоби всі вони знайшли себе тут і стали успішними”.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко подякував університету за відданість, незламність та наполегливість у роботі і привітав студентів. А голова Бориспільської РДА Руслан Дяченко поділився спогадами: “Пригадую 28 років тому 1 вересня я також стояв на площі в Києві перед університетом імені Тараса Шевченка. Намагаюся згадати слова, які мені тоді говорили викладачі, ректор і викладацький корпус і не можу. От мені не закарбувалося воно в душу”. Він побажав максимально ефективно використати час в університеті, пам’ятаючи, яку високу ціну зараз платять наші воїни на фронті. Заступник командира 137-го батальйону ТрО Валерій Мартишко подякував університету за підтримку і за ДФТГ, яка сформована на базі університету: “За першим закликом вони завжди ставали на оборону і виконання бойових завдань пліч-о-пліч з нами”.

Голова вченої ради університету, професор та Заслужений працівник освіти України Віктор Коцур пригадав кілька повчальних прислів’їв латинською мовою та звернувся до студентів: “Прекрасна мить, прекрасний час – студентське життя, не дивлячись на всі виклики війни. Але ми маємо пам’ятати свою основну ціль – насамперед отримати знання і реалізувати їх на практичній ниві”.

Після цього перші курси вишу дали клятву першокурсників та зробили спільне фото. За давньою традицією студентський квиток та ключ вручили Віталію Сушку та Христині Лех. Голова студентської ради Роман Беркут привітав студентів та адміністрацію із початком нового навчального року.

Віталій Коцур розповів, що чекає першокурсників в університеті

На урочисту лінійку всі вбралися по-святковому

Виступили Мирослава Мельник та Анастасія Петрова

Право підняти державний прапор України надали Вадиму Домарецькому та Ользі Богданець

До погруддя Григорія Сковороди поклали квіти Роман Беркут та Марина Прокопенко

До слова запросили голову Бориспільської РДА Руслана Дяченка

Валерій Мартишко привітав студентів

Студентський квиток та ключ вручили Віталію Сушку та Христині Лех

Викладачі, студенти та гості вишу зробили спільне фото

Між факультетами влаштовували перекличку

Нагадаємо, що влітку журналісти Інформатора побували в університеті та дізналися, як там проходить вступна кампанія. Репортаж – за посиланням.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору