ЖИТТЯ

Україна повернула додому ще дев’ятьох дітей: що позитивного було цього тижня

Допомога від партнерів та перші десять танків Leopard від Данії вже в Україні. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ЛИТВА ПЕРЕДАЛА УКРАЇНІ ПІВТОРА МІЛЬЙОНА БОЄПРИПАСІВ

Міністерство оборони Литви повідомило, що 8 вересня передало Україні ще півтора мільйона боєприпасів у межах військової підтримки. Про це йдеться в повідомленні литовського оборонного відомства.

Там також наголосили, що вже незабаром в Україну передадуть ракетні комплекси NASAMS, засоби протидії, матеріально-технічне обладнання та інше. Як підсумували в міністерстві, до осені цього року військова підтримка від Литви Україні вже включає вертольоти Мі-8, зенітні установки L70 з боєприпасами, бронетранспортери М113, мільйони патронів і боєприпаси до гранатометів.

Окрім цього, Литва активно навчає українських військових, забезпечує їхнє лікування та реабілітацію, організовує консультації експертів та виділяє кошти міжнародним фондам підтримки України. Загалом Литва вже виділила для допомоги Україні понад 1 млрд євро або понад 1,2% від власного ВВП. Половина від цієї суми (близько 500 млн євро) становить військова підтримка. Як очікується, Литва передасть ще 200 млн євро протягом 2024-2026 років.

В УКРАЇНУ ПОСТАВИЛИ ПЕРШІ ДЕСЯТЬ ТАНКІВ LEOPARD ВІД ДАНІЇ

В Україну поставили перші 10 танків Leopard 1A5, які Данія відправила на потреби Сил оборони у співпраці з Нідерландами та Німеччиною. Про це повідомляють Збройні сили Данії. Як зазначається, 10 танків Leopard 1 вже перебувають в Україні та ще більше — у дорозі.

У лютому 2023 року в уряді країни повідомили, що Данія у співпраці з Нідерландами та Німеччиною передасть Україні танки Leopard 1A5 у межах Місії військової допомоги Європейського Союзу Україні (EUMAM). Допомога включає і ремонт танків, що простоювали кілька років, і навчання українських танкістів.

Данські інструктори відповідають за першу частину навчання українців, після чого навчання продовжують німецькі колеги. Весь процес відбувається в тісній співпраці з перекладачами з низки країн та представниками німецької танкової промисловості. Хоча курс навчання є стиснутим у порівнянні з тим, як зазвичай готують танкістів у Данії, військові запевняють, що жодних компромісів щодо якості немає.

“Разом з Німеччиною Данія постачає в Україну майже 100 танків. Завдяки зусиллям наших досвідчених і відданих своїй справі інструкторів, які навчають українських танкістів, ми гарантуємо, що це пожертвування перетвориться на ще один потужний український потенціал для їхньої оборонної боротьби”, — заявив міністр оборони Трольс Лунд Пульсен.

УКРАЇНА ПОВЕРНУЛА ДОДОМУ ЩЕ ДЕВ’ЯТЬОХ ДІТЕЙ

Україні вдалося повернути ще 9 українських дітей, які, зокрема, перебували на тимчасово окупованих територіях. Про це повідомив уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

“Історії цих дітей вражають. Я неодноразово наголошував, що кожне повернення як спецоперація. Адже долі дітей різні, але кожному з них довелося пройти через випробування”— наголосив Лубінець.

Зокрема, двоє дітей довгий час перебували на тимчасово окупованих територіях і тепер їх вдалося повернути батькам. Окрім того, до України повернули хлопця, якого росіяни звинуватили в підриві моста, місяць тримали у в’язниці та допитували.

“Він пройшов всі кола пекла, зокрема й фільтрацію. Але тепер він з мамою, в Україні”— додав він. З безпекових міркувань Лубінець не може розголошувати деталей повернення.

США ВИДІЛЯЮТЬ УКРАЇНІ ЩЕ ШІСТСОТ МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ

Міністерство оборони Сполучених Штатів 7 вересня оголосило про виділення Україні нового пакета військової допомоги на 600 мільйонів доларів. У ньому, зокрема — обладнання для посилення протиповітряної оборони та боєприпаси. Про це йдеться в заяві на сайті Пентагону.

До пакета ввійде:

  • обладнання для підтримки та інтеграції систем ППО;
  • додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • артилерійські снаряди калібру 105 мм;
  • засоби радіоелектронної боротьби та протидії радіоелектронній боротьбі;
  • підривні боєприпаси для подолання перешкод;
  • обладнання для розмінування;
  • підтримка й обладнання для навчання, технічного обслуговування та діяльності з підтримки.

Вказане обладнання нададуть через Ініціативу сприяння безпеці України (USAI). Це програма фінансування Пентагону, через яку зі США закуповують обладнання для України у промисловості або партнерів.

“Цей пакет підкреслює незмінну відданість США задовольнити нагальні потреби України шляхом надання критично важливих можливостей у найближчій перспективі, а також розбудови стійкої спроможності Збройних сил України захищати свою територію та стримувати російську агресію в середньо- та довгостроковій перспективі”, — наголосили в Пентагоні.

Напередодні держсекретар США Ентоні Блінкен також оголосив про новий пакет допомоги Україні на понад мільярд доларів. Він містить 665 мільйонів доларів для цивільної безпеки. Також у межах цього пакета Україна вперше отримає боєприпаси зі збідненим ураном для танків Abrams.

США ВПЕРШЕ ПЕРЕДАДУТЬ УКРАЇНІ ГРОШІ, КОНФІСКОВАНІ В РОСІЙСЬКИХ ОЛІГАРХІВ

Сполучені Штати Америки вперше передадуть Україні активи, конфісковані в російських підсанкційних олігархів. Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен на спільній пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Ми вперше передаємо Україні активи, конфісковані в російських олігархів. Тепер вони використовуватимуться для підтримки українських військових ветеранів”, — заявив Блінкен.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору