ЖИТТЯ

Прощання із загиблим воїном, завершення чемпіонату з футболу та кримінал: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього попрощалися із Максимом Кузьменком, який загинув на війні, провели останній тур чемпіонату з футболу та відкрили виставку з особливими ляльками. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті

ПЕРЕЯСЛАВЩИНА ПОПРОЩАЛАСЯ ІЗ МАКСИМОМ КУЗЬМЕНКОМ, ЯКИЙ ЗАГИНУВ НА ВІЙНІ

7 вересня у Переяславі попрощались із захисником України Максимом Кузьменком із Пологів-Чобітьок (Циблівська ТГ). Він загинув 26 серпня під час ворожого артилерійського обстрілу біля населеного пункту Вербове Пологівського району Запорізької області. Воїну був 31 рік.

“Я знала цю людину як добру та порядну. Він завжди ставав у допомозі всім людям, які його просили, та навіть якщо і не просили, також старався всім допомогти. Мама, як я зрозуміла, у нього померла, про батька не знаю”, – розповіла знайома Максима Ніна.

Максима Кузьменка призвали на військову службу 20 січня 2023 року. Служив у протитанковому відділенні взводу вогневої підтримки третьої аеромобільної роти аеромобільного батальйону. У нього залишились двоє синів та дружина.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ СТАЛОСЯ ДВІ ПОЖЕЖІ

Цього тижня на Переяславщині рятувальникам доводилося гасити дві пожежі. 5 вересня у Пристромах (Студениківська ТГ) на вулиці Черняхівського сталося загоряння господарчої будівлі. Пожежу ліквідували менш ніж за годину. Вогонь знищив покрівлю господарчої будівлі, пошкоджені стіни, вдалось врятувати будинок поруч.

6 вересня сталося задимлення в підвальному приміщенні п’ятиповерхівки у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького. Виявилось, що почало тліти сміття. Ліквідували пожежу за 10 хвилин.

Також рятувальники Переяславщини закликали не спалювати суху траву. Адже в Бориспільському районі вже склали 17 адміністративних матеріалів на порушників законодавства. Фахівці проводитимуть рейди та застосовуватимуть безпілотники аби виявляти порушників.

У ПЕРЕЯСЛАВІ НА БЛОКПОСТУ ЗУПИНИЛИ П’ЯНОГО ЧОЛОВІКА З ГРАНАТАМИ ТА ПАТРОНАМИ

У Переяславі на блокпосту поліцейські зупинили п’яного водія, який не мав права на керування транспортним засобом. Крім того, у нього виявили 5 гранат і патрони, які він підпільно перевозив.

Під час огляду у 45-річного правопорушника вилучили два корпуси ручних уламкових оборонних гранат типу Ф-1 та три ручні уламкові наступальні гранати іноземного виробництва типу М-67, а також патрони калібру 5,45 мм. На місці події працювали слідчо-оперативна група Бориспільського управління та вибухотехніки поліції Київщини.

Зловмиснику повідомили про підозру. За скоєне йому загрожує до 7 років позбавлення волі.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЧОЛОВІКА ПОБИЛИ МЕТАЛЕВИМ ПРЕДМЕТОМ

3 вересня у селі Лецьки (Циблівська ТГ) між двома незнайомими чоловіками виник конфлікт. Через це 31-річний правопорушник металевим предметом побив 23-річного жителя Баришівки.

Правоохоронці затримали фігуранта та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Повідомили йому про підозру за ч. 1 ст. 121 ККУ (Умисне тяжке тілесне ушкодження). Йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Постраждалого з переломами та множинними саднами госпіталізували до лікарні.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ СУДИЛИ ЧОЛОВІКІВ ЗА ВИКРАДЕННЯ КАБЕЛІВ

7 вересня 2021 року на автошляху Бориспіль-Дніпро біля Цибель (Циблівська ТГ) чоловік викрав 6,4 кг мідного кабеля, який належить ГУ урядового зв’язку Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Тоді його вартість складала 1 тисячу 237 гривень 31 копійку. Його відразу ж зупинив працівник ГУУЗ Держспецзв’язку, який патрулював територію. 29 серпня 2023-го справу розглянули в суді.

ГУУЗ Держспецзв’язку подало цивільний позов про стягнення з крадія матеріальної шкоди у сумі 56 тисяч 964 гривні 60 копійок. На підтвердження вимог надало суду довідку, відповідно до якої вартість викраденого кабелю становить 56 тисяч 964 гривні 60 копійок, та довідку-розрахунок.

Суд задовольнив цивільний позов ГУУЗ Держспецзв’язку, а також визнав чоловіка винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15 ККУ (Замах на вчинення злочину є закінченим, якщо особа виконала усі дії, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від її волі) та ч. 1 ст. 185 ККУ (Таємне викрадення чужого майна (крадіжка), та призначив йому покарання у вигляді 1 року обмеження волі. Однак звільнив від його відбування, встановивши випробувальний термін на 1 рік. Викрадений мідний кабель повернули ГУУЗ Держспецзв’язку.

9 липня 2022 року у Переяславі місцевий житель проник на територію спортбази “Переяслав” та викрав три кабелі (довжиною 51 метр 60 сантиметрів, 10 метрів 88 сантиметрів та 8 метрів 52 сантиметри) тимчасових ліній підключення та відключення систем освітлення. Його затримали правоохоронці відразу після крадіжки. 17 серпня цього року справу розглянули в суді.

На судовому засіданні обвинувачений визнав свою провину. Розповів, що проник на територію спортбази через дірку під парканом та побачив на стіні кабель, що звисав. Коли йшов дорогою назад, його зупинив поліцейський патруль. Пояснив, що викрав кабель, аби купити пиво та цигарки. Крадій завдав майнової шкоди підприємству ТОВ “Форвард ІНК”, яке орендує територію, на суму 2 тисячі 549 гривень 93 копійки.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 ККУ (Крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану) та призначив йому мінімальне покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. Але вирішив, що обвинувачений здатний виправитися, не перебуваючи в ізоляції від суспільства, тому звільнив його від відбування покарання з іспитовим строком на 1 рік. Також з нього на користь держави стягнуть 220 гривень за залучення експерта.

ПЕРЕЯСЛАВЩИНА У РЕЙТИНГУ ШКІЛ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, ЩО ПОСІЛИ НАЙВИЩІ МІСЦЯ З НТМ 2023

Інформаційний ресурс Освіта.Ua опублікував рейтинг загальноосвітніх шкіл Київської області, що посіли найвищі місця за підсумками мультипредметного тесту 2023 року.

Загалом у рейтингу 372 навчальних закладів. Школи Переяславщини також увійшли до нього, посівши такі місця:

  • 57. Переяславський академічний ліцей імені Івана Мазепи (рейтинговий бал – 127,1 середній бал НТМ – 148,2, НТМ складали 74 учні).
  • 149. Переяславський ліцей імені Володимира Мономаха (121,1/140,9/96).
  • 184. Студениківський ліцей (119/139,8/8).
  • 267. Пристромський заклад ЗСО. (114/133,9/9).
  • 270. Дівичківський ліцей (113,7/133,5/19).
  • 278. Комунальний заклад Переяславський ліцей “Патріот” (112,9/131,8,58).
  • 309. Циблівський ліцей (110,6/129,8/16).
  • 313. Семенівський заклад ЗСО. (110,2/129,5/7).
  • 318. Державний професійно-технічний навчальний заклад “Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти” (109,7/128/78).
  • 337. Полого-Вергунівський ліцей (107,8/126,5/20).

ЖУРНАЛІСТКА ІНФОРМАТОРА ПРОВЕЛА ВІДПУСТКУ НА ЗАКАРПАТТІ

Відпочинок в українських горах – саме там, на Закарпатті, з 21 до 24 серпня провела свою відпустку журналістка Інформатора. Побувала у найрізноманітніших місцях: замках, музеях, комплексах відпочинку, сироварні, равликовій фермі та інших. А також побачила багато красивих краєвидів. У скільки обійшовся тур західною Україною за чотири дні та враження від поїздки розповіла у публікації.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДКРИЛИ ВИСТАВКУ ОСОБЛИВИХ ЛЯЛЬОК

4 вересня у читальній залі Переяславської публічної бібліотеки відкрили виставку ляльок “Котячі історії” Маргарити Бовт. Вона – володарка Golden George, “Оскара” в галузі авторських іграшок. Експонуватиметься виставка до 15 вересня, побачити її можна у будні з 9:00 до 17:00. Представили 13 виробів, що наразі є у майстрині, частина з них вже продана. Також охочі можуть придбати листівку із котиком та автографом майстрині за 25 гривень. Кошти використають на матеріали для нових ляльок.

На відкриття прийшло понад тридцять людей. Маргарита Бовт зазначила, що цією виставкою прагне подарувати позитив, адже кожен кіт має прототип, у якому люди можуть знайти себе. Зроблені коти зі штучного хутра, деталі створюються у техніці пап’є-маше, а кожна робота має свою історію чи прототип.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРОВЕЛИ ПЕРШІСТЬ З МІНІ-ФУТБОЛУ

8 вересня, у Переяславському Центрі професійно-технічної освіти до Дня фізичної культури і спорту в Україні провели першість з міні-футболу серед студентів І-ІІІ курсів. На змагання з’явилися 13 команд, а ігри провели за олімпійською системою.

До 1/4 змагань потрапила команда 21 групи навчального закладу (електромонтери І курс) перемігши всіх аутсайдерів. Вона ж перемогла у 1/4 і 1/2 та вийшла до фіналу, де тільки по пенальті програла переможцям абсолютної першості 20 групі (трактористи ІІ курс).

Команда переможців – Пивовар Олександр – капітан, Леонід Потупа, В’ячеслав Ткачук, Артур Данько, Олександр Боровик. Їх нагородили грамотами та перехідним кубком.

Організаційний комітет, на чолі з керівником фізвиховання Миколою Ткаченком, також визначив найтехнічніших гравців турніру. Ними стали Ростислав Артюхов, Станіслав Горбовий, Олексій Олефіренко, яких також нагородили грамотами.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРОВЕЛИ ОСТАННІЙ ТУР ЧЕМПІОНАТУ З ФУТБОЛУ

2 вересня відбувся останній тур чемпіонату Переяславщини з футболу. Зрештою “Переяслав” програв “Дніпру”, а Мирне мінімально перемогло “Матадор” і піднялося на четверту позицію. Всі інші місця, зокрема призові, уже були заброньовані раніше.

Статистичні підсумки чемпіонату Переяславщини з футболу 2023.

ГОЛИ

Протягом 14 турів чемпіонату команди провели 41 матч, ще один завершився технічним результатом. Забили загалом 182 м’ячі, у середньому – 4,44 за гру. Для порівняння, торік у чемпіонаті забили 199 м’ячів (5,2 за гру). Найрезультативнішою командою став чемпіон Переяславщини дівичківський “Дніпро” – 48 голів. Пропустив він також найменше – 14. Найменше забило Мирне (Вороньківська ТГ) – 12, а найбільше пропустили Циблі (Циблівська ТГ) – 40.

КАРТКИ

158 жовтих (у середньому 3,9 за гру) та 6 червоних карток показали арбітри у цьому чемпіонаті. Торік було 104 жовті та 5 червоних. Найгрубішими, як і 2022-му, стали футболісти “Матадора” – 27 жовтих, 2 червоні. Не сильно відстали “Бурти” із 27 “гірчичниками”. Далі розмістилися приблизно рівні за показником дисциплінарних покарань команди – Циблі (24 жовті), Вовчків (23 жовті, 2 червоні) та Мирне (22 жовті, 1 червона). “Дніпро” отримав за сезон 19 жовтих та 1 червону картку, а “найчистішим” став “Переяслав” із 16 “гірчичниками”.

ГЛЯДАЧІ

За приблизними підрахунками від арбітрів, 41 матч чемпіонату наживо побачили 6 тисяч 34 людини (у середньому – майже 147 на одній грі). Порівняно з минулим роком, кількість вболівальників дещо зменшилася, тоді було загалом 6 тисяч 70 (у середньому – 160 на грі). Найпопулярнішим цьогоріч став 12 тур, у якому матч “Переяслава” та Вовчкова на стадіоні ім. В. Лобановського подивилися дві сотні людей, а “Дніпра” та “Матадора” – найбільше.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали, як у Переяславі зустрічали навчальний рік. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору