ЖИТТЯ

У Переяславі відкрили унікальну виставку світлин міста у різні часи та епохи

У мистецькій галереї відкрили виставку “Переяслав цікавий”. Чим вона унікальна?

15 вересня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку “Переяслав цікавий”. Експозиція об’єднала понад 100 архівних унікальних світлин різних часів та епох. Деякі з них вперше представили на відкритий огляд. Триватиме виставка до 20 вересня. Про це повідомляє Інформатор.

На відкриття завітали близько 30 поціновувачів історії. Також виставку відвідали учні міської гімназії №1 та ліцею імені Володимира Мономаха.

Архівні світлини для виставки надали Максим Левченко, Микола Богатир, Вячеслав Лоха, Мар’яна Фурманова та Микола Андрієнко. Також фото та фотоальбоми із родинних архівів принесли небайдужі до ідеї переяславці.

Експозиція показує унікальні кадри Переяслава періоду від 1900-х років до сьогодення. На ній представлені рідкісні історичні фотографії, які прослідкують розвиток нашого міста. “Переяслав цікавий” – це чудова можливість зануритися в минуле, “доторкнутися” до нього та відкрити для себе багато нового. Цікавим було подивитись на зображення тодішньої місцевої архітектури, церков, Дніпра, музеїв, вуличок, закладів освіти, легендарного автовокзалу у чорно-білій палітрі.

Світлини Миколи Андрієнка, відомого архітектора та почесного жителя Переяслава експонувалися вперше. Вони датовані 1960-1970 роками, на них можна побачити Пристань, старий Дніпро з лисими горами, історичні місця, заклади культури, музичну школу ім. Павла Синиці, татарську гору, археологічний музей, Борисоглібську площу, річку Трубіж та інше.

У блоці світлин із проєкту “Корінь нації” продемонстрували фото деяких маловідомих цікавих місць у Переяславі – “Енергетичної піраміди”, цілющої криниці, згорілого літака. Максим Левченко презентував більш сучасні фото із архіву університету Григорія Сковороди та світлини 1930-х років, які надав історик Тарас Нагайко.

Ще один не менш цікавий блок був присвячений порівнянням – було/стало. На них порівняли однакові місцини Переяслава, але в різний період. Таким чином можна прослідкувати, як інтенсивно змінювалося та будувалося наше місто.

Виставка “Переяслав цікавий”

Можна побачити фото 1900-х років

Фотоальбоми зі світлинами минулих часів

Світлини від “Корінь Нації”

Переяслав до/після

Ексклюзивна фотопанорама розлитого Трубежа

Світлини із архіву Університету Григорія Сковороди в Переяславі

На виставку завітали близько 30 людей

Варто дізнаватись та пам’ятати про історичну спадщину свого міста

Виставка діятиме до 20 вересня включно

Кожен трішки дізнався та побачив нового про Переяслав

Нагадаємо, що днями у Переяславі провели три безкоштовні тренінги для молоді. Деталі – за посиланням.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору