ЖИТТЯ

Атаки на російські кораблі та підозра Шуфричу: що позитивного було цього тижня

Підозра Шуфричу, 3D-принтери від США та атаки на російські кораблі. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

СИЛИ ОБОРОНИ ВДАРИЛИ ПО ДВОХ ПАТРУЛЬНИХ КОРАБЛЯХ РФ

Вранці 14 вересня Сили оборони України вдарили по двох патрульних кораблях росії в Чорному морі. Про це повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ. Удару зазнали два патрульні кораблі проєкту 22160 типу “Василий Быков” у південно-західній частині Чорного моря. За даними СтратКом ЗСУ, у російських суден є певні пошкодження.

Патрульні кораблі проєкту 22160 класу “Василий Быков” – це серія російських корветів 3-го рангу з керованим ракетним озброєнням ближньої та дальньої морської зони. Ці судна призначені для патрульної служби з охорони територіальних вод.

За даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 17 вересня, українські військові загалом знищили 20 кораблів/катерів російської армії. Зокрема 13 вересня ВМС України підтвердили знищення російського катера типу КС-701 “Тунец” у північно-західній частині Чорного моря.

Окрім того, вночі проти 13 вересня українські військові вдарили ракетами по судноремонтному заводу імені Серго Орджонікідзе (відомому як Севморзавод) в окупованому Севастополі, пошкодивши два російські кораблі. Портал “Мілітарний”, опираючись на супутникові знімки, зазначає, що на момент атаки в сухому доці перебували великий десантний корабель проєкту 775 та підводний човен, імовірно, проєкту 877/636.

ФЕДОРОВ АНОНСУВАВ ПОСИЛЕННЯ АТАК НА РОСІЙСЬКІ КОРАБЛІ

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у коментарі Reuters сказав, що Україна зможе проводити більше атак на російські кораблі. “Безпілотників буде більше, атак буде більше, російських кораблів буде менше. Це точно”, – сказав Федоров 15 вересня.

Він зазначив, що у 2023 році виробництво безпілотників в Україні зросло більш як у 100 разів порівняно з минулим роком. Я думаю, що до кінця цього року, якщо порівнювати з попереднім, це збільшення буде приблизно в 120-140 разів”, – вважає міністр.

За словами очільника Мінцифри, Україна випробовує системи штучного інтелекту, які можуть локалізувати цілі та направляти на них безпілотники, навіть якщо зв’язок порушений засобами радіоелектронної боротьби. “На цей час це все на стадії тестування, але деякі дрони, які ми купуємо, використовують ШІ для розпізнавання цілей. У лісі він може виявити ціль і розпізнати, чи це людина, танк чи певна машина. Ці технології активно використовуються”, – резюмував міністр.

США ПЕРЕДАЛИ УКРАЇНІ ПРОМИСЛОВІ 3D-ПРИНТЕРИ ДЛЯ ДРУКУ ЗАПЧАСТИН ДО ТЕХНІКИ

Україна отримала від Сполучених Штатів 3D-принтери промислового рівня, які можуть друкувати запчастини до військової техніки на полі бою. Про це 15 вересня повідомив помічник міністра оборони США Вільям ЛаПлант, передає “Голос Америки”.

ЛаПлант сказав, що принтери доставили в Україну минулого місяця, а навчання з користування ними українці завершили минулого тижня. “Ідеться про принтер розміром з вантажівку, навчання на якому закінчили українці, і на ньому вони можуть друкувати усі свої частини”, – пояснив посадовець Пентагону. За його словами, поява цих принтерів “зовсім змінює справу”, адже вони пришвидшують процес і відкривають нові можливості.

“Ви можете робити чудові речі за допомогою 3D-друку, не тільки через швидкість. Ви можете фактично виготовляти деталі, які ви не могли виготовити у звичайних умовах”, – додав ЛаПлант.

ШУФРИЧУ ПОВІДОМИЛИ ПРО ПІДОЗРУ У ДЕРЖЗРАДІ

Народному депутатові України від нині забороненої “Опозиційної платформи – За життя” Нестору Шуфричу повідили про підозру в державній зраді. Про це повідомили СБУ та Офіс генпрокурора.

Генеральний прокурор підписав повідомлення про підозру в державній зраді за ч. 2 ст. 28 (Злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили кілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто на початок злочину, домовилися про спільне його вчинення) та ч. 1 ст. 111 (Державна зрада).

За даними слідства, Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича. Самого Сівковича підозрюють у роботі на російські спецслужби та управлінні українською частиною угруповання, яке шпигувало на користь росії. У 2014 році Сівкович утік до Москви та, за даними слідства, створив “кротоферму” для підривної діяльності проти України. Як зазначають правоохоронці, він курирував колишнього начальника Управління СБУ в Криму Олега Кулініча, якого також підозрюють у державній зраді.

УКРАЇНА ВИБОРОЛА 34 МЕДАЛі НА “ІГРАХ НЕСКОРЕНИХ”

Україна виборола 34 медалі, з них 12 – золотих, на “Іграх нескорених 2023” – мультиспортивному турнірі серед ветеранів і військовослужбовців. Останній день змагань українці завершили золотою нагородою у стрільбі з лука. Про це повідомило “Суспільне Спорт”.

Турнір відбувався в німецькому Дюссельдорфі. Українську збірну представляли 25 ветеранів та військовослужбовців. Загалом за всі сім змагальних днів Україна завоювала 12 золотих, 14 срібних та 8 бронзових.

В іграх, заснованих принцом Гаррі, беруть участь поранені військовослужбовці в таких видах спорту як баскетбол на візках, волейбол сидячи та веслування в залі. Перші “Ігри нескорених” відбулися 2014 року в Олімпійському парку королеви Єлизавети в Лондоні. Україна вперше отримала право взяти участь в “Іграх нескорених” 2017 року в Торонто як союзник НАТО в миротворчих операціях по всьому світу, а також через військові дії на сході України.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору