ЖИТТЯ

Порятунок собак, унікальна виставка та спортивні змагання: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Цього тижня у Переяславі відбувались різнопланові події. Довелось чимало попрацювати рятувальникам, адже вони ліквідовували неодноразові загоряння та рятували тварин. Творчий та пізнавальний осередок міста також розвивався, для молоді проводили різноманітні тренінги, а до Дня міста відкрили унікальну виставку зі світлинами Переяслава у різні часи та епохи. Про все це та більше розповідав Інформатор.

НА КИЇВЩИНІ ЗБИВАЛИ ДРОНИ-КАМІКАДЗЕ

10 вересня російські війська завдали атаки дронами по території України з північного напрямку. Випустили 33 БпЛА Shahed-136/131 з району Курська. Протиповітряній обороні вдалося знищити 26 дронів у напрямку Київщини. В Шевченківському районі столиці вони пошкодили квартиру в багатоповерхівці. Але більшість уламків – впали на відкриту, незабудована територію. Пошкоджені автомобілі, тролейбусні лінії електропередач, дорожнє покриття. Відомо про одного постраждалого.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ РЯТУВАЛЬНИКИ ГАСИЛИ ЗАГОРЯННЯ ТРАВИ

Цього тижня на Переяславщині рятувальникам доводилося гасити три пожежі. 11 вересня у Переяславі на вулиці Пєсклова сталося загоряння трав’яного настилу на відкритій території. Менш ніж за годину ліквідували пожежу.

12 вересня у Переяславі на вулиці Багряного горів трав’яний настил на площі 0,2 га. Ліквідували загоряння за менш ніж за 40 хвилин.

13 вересня у Переяславі на вулиці Соборній на місцевому кладовищі загорілась суха трава на площі 0,03 га. Пожежу ліквідували швидко.

У ПЕРЕЯСЛАВІ РЯТУВАЛИ СОБАК

Проте і декілька випадків і добрих справ доводилось робити нашим рятувальникам. Всі закінчувалися щасливим фіналом. Наприклад, 8 вересня у Переяславі на вулиці Грушевського в каналізаційний колодязь міського користування глибиною 1,5 метра впала собака та потребувала допомоги. Аварійно-рятувальну роботу рятувальники проводили за допомогою драбини, палиці, мотузки та ковдри. Собаку врятували, вона не постраждала.

А 9 вересня у Переяславі на будівлі місцевого універмагу на даху виявили собаку, яка не могла самостійно звідти зійти. Фахівці ДСНС провели аварійно-рятувальну роботу за допомогою драбини. Собаку врятували, вона також не постраждала.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ВІДКРИЛИ НОВИЙ “КЛАС БЕЗПЕКИ”

14 вересня у Дівичківському ліцеї команда фахівців ДСНС відкрила новий “Клас безпеки”. Створили його, аби учні школи могли цікаво та корисно вивчати життєво важливі правила безпеки.

На першому уроці в новоствореному класі рятувальники детальніше розповіли про основні правила безпеки та передали учням корисну продукцію. Також влаштували для дітей майстер-класи на шкільному подвір’ї, де на учнів молодшої школи чекали спеціальні автомобілі ДСНС. Діти пробували гасити уявну пожежу, накладали турнікети, приміряли бойовий одяг та амуніцію піротехніків.

НА КИЇВЩИНІ СУДИТИМУТЬ СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВУ ЗА РОЗТРАТУ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ

Прокурори Бориспільської окружної прокуратури затвердили та скерували до суду обвинувальний акт стосовно голови однієї з сільських рад Київщини за фактом розтрати майна ч. 5 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем організованою групою).

Розслідуванням встановлено, що обвинувачений уклав з товариством договір на поставку дизельних генераторів для об’єктів сільради, що мають електричне опалення. В порушення умов договору, підприємство поставило генератори, які не відповідали специфікації та заявленим характеристикам. Вони суттєво відрізнялися за розмірами, вагою, маркою двигунів та мали значно меншу потужність. Незважаючи на це, посадовець підписав видаткові накладні на підставі яких здійснили оплату за товар.

Таким чином він здійснив розтрату 811 тисяч гривень бюджетних коштів.

ОДНА З ГРОМАД ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ ОТРИМАЛА НОВИЙ ШКІЛЬНИЙ АВТОБУС

7 вересня десять нових шкільних автобусів отримали громади Київщини. Серед них і Ташанська. Загалом громади вже отримали 28 із 45 автобусів. Їх купують коштом державного та місцевих бюджетів.

Загальна вартість нового шкільного автобуса становить 2 мільйони 970 тисяч гривень, з бюджету Ташанської сільської ради виділено 1 мільйон 500 тисяч гривень. Загалом у закладах освіти Ташанської сільської ради понад 180 здобувачів освіти і працівників, що потребують підвозу до закладів освіти та у зворотному напрямку. Отримання нового сучасного шкільного автобуса дозволить покращити якість, безпеку та комфорт перевезення учнів”, – повідомили на Facebook-сторінці відділу ОКСМС Ташанської сільської ради.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДКРИЛИ УНІКАЛЬНУ ВИСТАВКУ СВІТЛИН МІСТА

15 вересня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку “Переяслав цікавий”. Експозиція об’єднала понад 100 архівних унікальних світлин різних часів та епох. Деякі з них вперше представили на відкритий огляд. Триватиме виставка до 20 вересня. На відкриття завітали близько 30 поціновувачів історії. Також виставку відвідали учні міської гімназії №1 та ліцею імені Володимира Мономаха.

Архівні світлини для виставки надали Максим Левченко, Микола Богатир, Вячеслав Лоха, Мар’яна Фурманова та Микола Андрієнко. Також фото та фотоальбоми із родинних архівів принесли небайдужі до ідеї переяславці.

Експозиція показує унікальні кадри Переяслава періоду від 1900-х років до сьогодення. На ній представлені рідкісні історичні фотографії, які прослідкують розвиток нашого міста. “Переяслав цікавий” – це чудова можливість зануритися в минуле, “доторкнутися” до нього та відкрити для себе багато нового. Цікавим було подивитись на зображення тодішньої місцевої архітектури, церков, Дніпра, музеїв, вуличок, закладів освіти, легендарного автовокзалу у чорно-білій палітрі.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРОВЕЛИ БЕЗКОШТОВНІ ТРЕНІНГИ ПРО СТАТЕВІ СТОСУНКИ

Цього тижня у молодіжному центрі “Зустріч” провели три заняття на тему “Статеві стосунки. їх мотивація та наслідки”. Загалом до такої ініціативи долучилося близького сорока осіб, а на останнє заняття завітали 17 учасників. Протягом усього тренінгу підлітки активно розбирали важливі питання, дискутували, ділились думками та навчались. Молодь ділилась на групи та готувала презентацію по відповідній темі.

Проводила заняття психологиня та волонтерка Анастасія Бурчик. Вона розповіла, що протягом тьох днів, у тренінговій формі розглядали з молоддю чому варто чи не варто починати статеве життя, у якому віці це можна робити, які це несе наслідки та що варто знати перш ніж розпочати статеве життя. Найбільше акцентували увагу про те, що стосується емоційної готовності підлітків до початку “дорослого” життя. Також психологиня розповіла, що серія тренінгів розрахована на знайомство між молоддю.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРОВЕЛИ ЗМАГАННЯ З ЛЕГКОАТЛЕТИЧНОГО КРОСУ

13 вересня на стадіоні Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбулися змагання з легкоатлетичного кросу, приурочених Дню працівника фізичної культури і спорту України. Їх метою є популяризація бігу серед студентів та виявлення кращих студентів для подальшої участі в обласних змаганнях. Загалом учасників було 32.

Серед представниць міжфакультецького забігу у дистанції 500 метрів бронзу отримала Юлія Онищенко, срібло – Каріна Ситник, а чемпіонкою стала Яна Спіжова (1 хв. 46 сек.). А серед представниць факультету Фізичної культури, спорту та здоров’я у цій дистанції бронзу отримала Діана Микосянчик, срібло – Валерія Кирієнко, а перемогу виборола Тетяна Соха (1 хв. 45 сек.).

Серед юнаків міжфакультецького забігу у дистанції 1000 метрів бронзу отримав Данило Ломанов, срібло – Данило Сулийма, а перемогу здобув Ілля Пилипенко (3 хв. 30 сек.). А серед представників факультету Фізичної культури, спорту та здоров’я у цій дистанції бронзу отримав Василь Фесенко, срібло – Владислав Коноваленко, а чемпіоном став магістрант Денис Могильний (2 хв. 56 сек.).

Переможців нагородили медалями, грошовими преміями та грамотами. У командному результаті переміг перший курс факультету Фізичної культури, спорту і здоров’я. Їх нагородили кубком Віктора Старча.

ВИЗНАЧИЛИ ЖЕРЕБ КУБКА ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ З ФУТБОЛУ

16 вересня стартує Кубок Переяславщини з футболу, в якому візьмуть участь 6 команд. 12 вересня волею жеребу їх розділили на дві групи по 3 команди. Відповідно, кожна проведе по два матчі у груповому етапі – один вдома та один на виїзді. По дві найкращі вийдуть до півфіналу, де перше місце із групи А зустрінеться із другим місцем групи Б, а перше місце групи Б – із другим групи А.

Перший тур групового етапу розтягнеться на два ігрові дні. У суботу, 16 вересня, о 15:00 у групі А “Матадор” у Дем’янцях прийме Вовчків (Переяславська ТГ). А у середу, 20 вересня, о 16:30 на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі “Бурти” та “Переяслав” влаштують міське дербі у групі Б.

 

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали, про прощання із воїном та завершення чемпіонату з футболу. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору