ЖИТТЯ

Римма Товкайло із Переяслава перевидала книгу спогадів військових: дехто із них вже загинув

У Переяславі презентували перевидання книги Римми Товкайло. У ній описані історії військових.

20 вересня у читальній залі Переяславської публічної бібліотеки місцева письменниця Римма Товкайло презентувала перевидання своєї книги “Простір прихованого. Записки із військового шпиталю”. У ній подані історії поранених бійців, які лікувалися та проходили реабілітацію у Циблівському госпіталі наприкінці 2016-го – на початку 2017 року. На презентацію прийшло понад тридцять людей: бібліотекарі, представники міського відділу культури та туризму, учні Переяславської гімназії №2 та всі небайдужі. Про це повідомляє Інформатор.

– У 2016 році я побувала у госпіталі, протягом січня-лютого записувала те, про що спілкувалася з пораненими, а у кінці березня вже була написана ця книга, – розповіла Римма Товкайло. – Після цього я віддала її у видавництво, пролежала вона там аж до 2017 року. Мені було важливо, щоби ця книжка і все те, що там сказано, розглядалося як документ війни, а не якісь записи, які були зроблені “заднім числом”. Знала, що її перевидам більшим накладом. І щось мене спонукало зробити це саме перед повномасштабним наступом. Я наче передчувала, що таке буде, і хотіла, щоби вона вийшла. Тоді я надрукувала лише сорок примірників власним коштом, але з наміром продовжити друкування. І от лише тепер видала тисячу примірників завдяки спонсорам.

Римма Товкайло розповіла, що перевидання доповнене лише однією розповіддю – Тараса Безкровного. Він – воїн, який побував у Іловайську. “Перша презентація моєї книги відбулася саме у госпіталі, він підійшов до мене та попросив записати його розповідь. Я додала її у самому кінці, мов окремо, для того, щоби підкреслити цим, що книжка жива, коли вона спонукає на те, щоби її люди продовжували у своїх думках, своїми спогадами”.

Письменниця поділилась, що зараз ні з ким з героїв книги зв’язок не підтримує, оскільки вони захищають Україну на фронті. Згадала і про одного вже загиблого воїна – Юрія Мігайщука, який розповідав їй про Донецький аеропорт. Загинув він торік 30 грудня, а поховали його аж навесні.

– Він мені запам’ятався силою духу. Якби я уявляла героя, то, мабуть, це був би якийсь кремезний чоловік, дуже сильний фізично… А він був невеличкого зросту, веселий, жартівливий такий, зі своїм баченням життя, але якась залізна сила духу відчувалася. Коли бачиш таку людину, то це запам’ятовується на все життя. Я його бачила менше пів години, але, напевно, зі всіх він мені запам’ятався найбільше. Якийсь він незвичайний, залізний, от саме “кіборг”, – розповіла Римма Товкайло..

Письменниця передала свої книги з автографом бібліотекам Переяславської громади.

Обкладинку до другої книги створила українська художниця литовського походження Беата Куркуль

На презентацію книги прийшло понад тридцять людей

Учні Переяславської гімназії № 2 зачитували уривки віршів Римми Товкайло

Поетеса передала бібліотекарям книги з власним автографом

Атмосфера була творчою

Нагадаємо, що у Переяславі ліцеїсти зібрали понад 13 тисяч для захисників. Деталі – тут.

Валерія Бобровська 

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору