ЖИТТЯ

Прорив оборони росіян, удар по штабу Чорноморського флоту та допомога від Канади: що позитивного було цього тижня

Успіхи українських військових та допомога від союзників. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКА ПРОРВАЛИ ОБОРОНУ РОСІЯН БІЛЯ ВЕРБОВОГО, ЩО НА ЗАПОРІЖЖІ

Командувач “Таврії” генерал Олександр Тарнавський 22 вересня у коментарі CNN повідомив, що його сили прорвали оборону російсько-окупаційних військ у районі села Вербове Запорізької області. “На лівому фланзі (біля Вербового) ​​ми маємо прорив, і ми продовжуємо просуватися далі”, – сказав Тарнавський, хоча і визнав, що українські війська рухаються повільніше, ніж очікувалося. Він зазначив, що Сили оборони в межах контрнаступу рухаються “не так, як у фільмах про Другу світову війну”. Головне, каже генерал, не втратити ініціативу на полі бою.

CNN вказує, що не може перевірити звіти з поля бою жодної зі сторін. Однак аналіз доступних відео з відкритих джерел свідчить про те, що деякі українські підрозділи перетнули важливий рубіж російської оборони біля Вербового.

CИЛИ ОБОРОНИ ВДАРИЛИ ПО ШТАБУ ЧОРНОМОРСЬКОГО ФЛОТУ РФ

Українські військові вдарили по штабу Чорноморського флоту рф в окупованому Севастополі. Про це заявив ставленик росії у Севастополі Михайло Развожаєв. Він сказав, що по штабу флоту завдали ракетного удару. Управління стратегічних комунікацій ЗСУ підтвердило ураження штабу командування Чорноморського флоту рф у Севастополі.

Внаслідок удару в окупованому Севастополі загинули щонайменше 9 російських військовослужбовців. Ще 16 окупантів отримали поранення, зокрема генерали, повідомив начальник Головного управління розвідки України Кирило Буданов у коментарі українській службі “Голосу Америки”.

“Серед поранених – командувач угруповання генерал-полковник [Олександр] Романчук, в дуже важкому стані. Начальник штабу генерал-лейтенант [Олег] Цеков перебуває без свідомості. Кількість постраждалих звичайних військовослужбовців, які не є працівниками штабу, ще встановлюється. Це військові, які несуть службу, охорона, і так далі – вони не входять у той перелік, який я озвучив”, – зазначив Буданов.

Романчук є командувачем угруповання окупаційних сил на Запорізькому напрямку, отримав звання генерал-полковника у 2023 році. А Цеков є командиром 200 ОМСБр Берегових військ Північного флоту ВМФ рф.

Водночас Буданов не підтвердив повідомлень про ймовірну загибель командувача Чорноморського флоту рф адмірала Віктора Соколова. Про його стан інформації в ГУР наразі немає. Також начальник ГУР утримався від відповіді на запитання, чи використали для атаки на штаб Чорноморського флоту рф ракети західного виробництва.

КАНАДА ОГОЛОСИЛА ПРО ВІЙСЬКОВУ ДОПОМОГУ УКРАЇНІ У ПОНАД 482 МІЛЬЙОНи ДОЛАРІВ

Канада виділить Україні 650 мільйонів канадських доларів (понад 482 млн доларів США) на наступні три роки. Зокрема, кошти спрямують на виготовлення броньованих машин. Також країна доєднається до навчань українських пілотів на західних винищувачах F-16. Про це заявив канадський прем’єр-міністр Джастін Трюдо під час виступу в парламенті країни.

У межах виділеної допомоги Україна отримає 50 броньованих машин, а також спеціальні машини санітарної евакуації. Їх побудують у провінції Онтаріо. Трюдо на пресконференції із президентом Володимиром Зеленським розповів, що Канада передасть 35 безпілотників та амуніцію, яка відповідає стандартам НАТО, а також допомагатиме Україні обслуговувати танки. Окрім того, Канада направить своїх інструкторів та техніків для навчань українських пілотів на західних винищувачах F-16.

Трюдо зауважив, що Канада приєдналася до української “формули миру”. “Наша найбільша віра полягає в тому, що вам не знадобиться ця військова та фінансова допомога дуже довго, і що мир скоро повернеться до вашої держави, але це не може бути якийсь неправильний мир на основі компромісів з агресором”, – сказав канадський прем’єр.

УКРАЇНА ОТРИМАЛА ВІД ЄС ПІВТОРА МІЛЬЯРДА ЄВРО МаКРОФІНАНСОВОЇ ДОПОМОГИ

22 вересня Україна отримала від Європейського Союзу восьмий транш макрофінансової допомоги розміром 1,5 млрд євро. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у X (Twitter). Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що ці гроші допоможуть Україні підтримувати роботу лікарень, шкіл та інших служб. Також це допоможе Україні на шляху до ЄС, підтримуючи трансформаційні реформи.

Це вже восьмий транш у межах масштабної програми макрофінансової допомоги ЄС (МФД). Загалом у 2023 році Україна отримала вже 13,5 млрд євро пільгового кредитного фінансування з передбачених цією програмою 18 мільярдів. Цей транш від ЄС, як і попередні, спрямується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема соціальних та гуманітарних.  Загальна підтримка України Євросоюзом з моменту повномасштабного вторгнення росії сягнула вже близько 70 млрд євро.

“Це новий рівень нашої єдності!”: ЗЕЛЕНСЬКИЙ РОЗКРИВ ДЕТАЛІ ВІЗИТУ ДО ВАШИНГТОНА

Президент Володимир Зеленський назвав свій візит до Вашингтона “дуже важливим”, адже, мовляв, були “дуже вагомі результати”. Про це він повідомив у соцмережах. Глава держави згадав про зустріч із президентом США Джо Байденом і його командою. Як наслідок – новий оборонний пакет, у який увійшли системи ППО, артилерія, снаряди й інженерні засоби.

“І довгострокова домовленість: будемо разом працювати, аби спільно зі Сполученими Штатами Україна виробляла необхідну зброю. Це новий рівень нашої єдності! Копродукція в “оборонці” – це історична річ”, – вважає Зеленський. За словами президента, в Україні зʼявиться нова промислова база, нові робочі місця – для обох народів. Україна зможе виробляти зокрема ППО.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору