ЖИТТЯ

Втрати на фронті, смертельні ДТП та підвищення тарифів: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Ще тиждень тому Переяслав відзначав День міста, а здається, що із того часу вже минула ціла вічність. Принаймні, подій за останні сім днів було дуже багато і, на жаль, зазвичай не позитивних. Зокрема, аж три гіркі звістки про загибель місцевих захисників прийшло із фронту. Дві смертельні ДТП сталося на Переяславщині, в одній із них загинули військові. Але все ж були й добрі новини. Про всі традиційно нагадує Інформатор у суботньому дайджесті.

На війні загинули Валентин Голуб, Володимир Кочин та Костянтин Палатний

Надзвичайно важким цей тиждень видався для жителів Переяславщини – аж три гіркі звістки прийшли з фронту. 16 вересня біля міста Бахмут на Донеччині загинув житель села Переяславське (Студениківська ТГ) Валентин Голуб. Йому було 19 років. Він проходив службу за контрактом. Був стрільцем-помічником гранатометника 3 механізованого відділення 2 механізованого батальйону. Поховали його 20 вересня у рідному селі.

16 вересня біля населеного пункту Першотравневе Куп’янського району, що на Харківщині, під час виконання бойового завдання отримав поранення житель Переяслава Володимир Кочин. 17 вересня він помер у шпиталі міста Куп’янськ. Володимир народився 18 вересня 1981 року. Служив командиром бойової машини, командиром 1 механізованого відділення механізованого батальйону.

22 вересня у Переяславі попрощалися із захисником України Костянтином Палатним. Він загинув 18 вересня біля населеного пункту Опитне Донецької області, виконуючи бойове завдання під час ворожого артилерійського обстрілу. Йому було 44 роки. Поховали військового на Заальтицькому цвинтарі.

Костянтин Палатний був стрільцем 3 стрілецького відділення стрілецького батальйону. Його призвали на службу 30 травня 2023 року.

Пам’ять загиблого переяславця вшанували близько сотні людей: військовослужбовці, знайомі, друзі, родичі та просто небайдужі. До труни, накритої синьо-жовтим стягом, не припиняли нести червоні квіти. За звичаєм присутні віддали шану, стоячи на колінах, під супровід пісні “Гей, плине кача”. У цей час матір оплакувала біля труни свого сина, намагалася стримувати сльози, проте це їй давалося тяжко. Час від часу її приводили до тями нашатирним спиртом. Всі присутні також не могли стримати сліз.

Знайома загиблого Наталія розповіла, що ні за що не пробачить країні-агресору цю втрату: “Костя завжди був прикладом, прикладом добра та людяності, є такі люди, які випромінюють це. Він не побоявся, і за його безстрашність прокляті рашисти забрали у нього найдорожче – його життя”.

Росіяни випустили по Україні 43 ракети

21 вересня вночі та над ранок російські війська випустили по Україні 43 крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55. Протиповітряна оборона працювала у багатьох областях України, зокрема у Київській, Черкаській, Хмельницькій, Вінницькій, Харківській та Івано-Франківській.

Під час ракетної атаки на Київ було знищено понад 20 повітряних цілей. У Голосіївському районі пошкоджені вікна в 5-поверховому будинку. Руйнувань і постраждалих немає. У Святошинському районі після вибухів з’явилися перебої з електроенергією. Згодом енергетики відновили електропостачання. У Дарницькому районі зафіксували падіння уламків на території інфраструктурного об’єкту, а також на території СТО та гуртожитку закладу профтехосвіти. Постраждали семеро людей, серед них медики госпіталізували 18-річну дівчину та 9-річну дівчинку, ще троє в лікарнях міста, четверо отримали допомогу на місці. У Шевченківському районі внаслідок падіння уламків була пошкоджена газова труба, в житловому будинку вибуховою хвилею вибито двері, пошкоджено вікна, також вибило вікна в гуртожитку поруч. Медики госпіталізували 16-річну дівчину з гострою реакцією на стрес.

У Київській області внаслідок падіння уламків постраждали троє людей. Влучань в об’єкти критичної або житлової інфраструктури не зафіксували. Виникли пожежі на території кількох підприємств області, пошкоджена будівля професійно-технічного навчального закладу. Зафіксовано падіння уламків на території медичного закладу, без постраждалих та пошкоджень. У кількох громадах були пошкоджені приватні будинки та автомобілі.

Школярі зібрали для захисників понад 13 тисяч гривень

Як мовиться, злість на ворога необхідно трансформувати в “донати”. Скажімо, у Переяславі ліцеїсти зібрали для захисників понад 13 тисяч гривень. 1 вересня у навчальних закладах пройшло під гаслом “Замість квітів – допомога ЗСУ”. Учням Переяславського академічного ліцею імені Івана Мазепи у скриньку, яку спеціально встановили для збору коштів, вдалося зібрати 10 тисяч 706 гривень 50 копійок. Гроші вони передали місцевим волонтерам, які в клубі мікрорайону Трубайлівка на прохання бійців ЗСУ виготовляють маскувальні сітки. “Донати” використають на придбання матеріалів для маскувальних сіток.

Восьмикласники Переяславського ліцею “Патріот” зібрали 2 тисячі 800 гривень, солодощі, чай, консервацію, засоби гігієни, шкарпетки, малюнки. Все це передали місцевому волонтеру Руслану Стародубу.

Переяслав відзначив День міста

16 вересня Переяслав відзначив День міста – свою 1116-ту річницю. Вдень у другому корпусі Центру культури та мистецтв провели урочистості. Подяками міської ради та грошовими винагородами міський голова Вячеслав Саулко відзначив тих, хто своєю щоденною працею робить місто кращим: краєзнавця Миколу Богатиря, депутата міської ради Олексія Дикого, заступницю директора з виховної роботи гімназії №3 Людмилу Дяченко, директора комунального підприємства “Переяславський міський ринок” Едуарда Куклера, викладачку фізичної культури ЦПТО Ларису Ладік, психолога Центру надання соціальних послуг Володимира Марченка, вчительку трудового навчання та основ здоров’я ліцею ім. Івана Мазепи Ірину Петрову, заступника директора з господарської діяльності Центру культури та мистецтв Андрія Потупу, ученицю 4 класу художньої школи ім. Петра Холодного Єву Руденко, волонтерку Жанну Федорук, директорку бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі Ольгу Шкиру.

Посвідчення, нагрудні знаки спеціального зразка, стрічки та квіти отримали люди, які у 2023-му стали Почесними жителями Переяславської громади: директорка Переяславської художньої школи імені Петра Холодного Ірина Кузьмицька, декан факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди у Переяславі Віктор Куйбіда, житель Переяслава Анатолій Куценко.

Музичний та хореографічний супровід заходу подарували Юлія Шинкар, Дар’я Семенчук, Галина Заболотна, Оксана Чирка та Микола Гриценко, учасниці вокального колективу “Мелодія”, зразково-акробатично хореографічний колектив “Міраж” та зразково-аматорський хореографічний колектив “Вольтаж”.

Надвечір у парку імені Тараса Шевченка для переяславців виступив Заслужений академічний Зразково-показовий оркестр Збройних сил України під керівництвом художнього керівника, полковника Ігоря Биковського.

Аби послухати оркестр та вокалістів – Владиславу Ткаченко, Віталіну Остапчук, Анну Хабарову та Сергія Пеньковця, – у парку зібралося кілька сотень людей. Традиційно для подібних заходів збирали гроші для ЗСУ – всі охочі могли “задонатити” будь-яку суму у скриньку. Друкарня “СКД” продавала книги, а 100% виручених коштів передасть на допомогу захисникам. Концертна програма тривала півтори години.

Цього вечора звучали найрізноманітніші пісні та мелодії: “Океан Ельзи”, “Скрябін”, Володимир Івасюк, “Ой у лузі”, “Як у нас на Україні”, Billie Eilish, “Байрактар”, “Russia, Good Bye”, “Цей сон”, “Я – Україна” та інші. Також протягом всієї програми учасники оркестру активно взаємодіяли з глядачами: разом співали пісні, запрошували дітей до танцю. На завершення символічно виконали Гімн України.

Переяславці розповіли, що їм подобається і не подобається у рідному місті

З нагоди Дня міста журналісти Інформатора розпитали переяславців, що їм подобається, а що ні у рідному місті. Ось що з цього вийшло.

Картина 11-річної Єви Руденко експонується в Італії

Однією із нагороджених під час Дня міста була 11-річна Єва Руденко. Її картина “Добро переможе” потрапила на міжнародну виставку “Кольори миру”, яка експонується в Італії. А малюнок настільки сподобався організатором, що його взяли для афіші виставки.

– У нас була тема про війну. Я намалювала руїни, серед яких іде лис, і він типу все оживляє. Вчителька сказала, що це трохи депресивно, і запропонувала намалювати щось більш позитивне. Тому я вирішила намалювати птаха, який символізує добро і мир. Назвала його “Добро переможе”. Мене надихнула віра у перемогу нашої держави. Щоби не було тривог і блекаутів, – розповіла Єва Інформатору.

У інтерв’ю нашому виданню разом із мамою Анжелою Руденко розповіла про творчість, мрії та інші свої захоплення. Читайте матеріал за посиланням.

У Переяславі зросте тариф на воду

Резонансною новиною цього тижня стало підвищення тарифу на воду. Відповідне рішення прийняли 19 вересня під час засідання міськвиконкому. Із 1 жовтня для всіх груп населення тариф на водопостачання зросте із 14,34 грн до 21,30 грн за куб. метр, на водовідведення – із 32,69 грн до 45 грн за куб. метр, а на очистку стоків – із 19,74 грн до 25,30 грн за куб. метр.

Таким чином виконкомівці підтримали звернення начальника Переяславського ВУКГ Віктора Коркача від 8 серпня ц.р. про встановлення економічно обгрунтованих тарифів. Зокрема основними причинами зміни тарифів підприємство вбачає стрімке зростання вартості електричної енергії, збільшення мінімальної заробітної плати, підвищення прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зростання податків та вартості паливо-мастильних матеріалів.

– У 2022 році ми надавали безповоротну фінансову підтримку ВУКГ для того, щоб підприємство не підіймало тарифи для населення і продовжувало працювати, – розповіла заступниця міського голови з економічного напрямку Ольга Огієвич. – Вже тоді була відчутна різниця у вартості електроенергії, тому вони не могли впоратися зі своїми зобов’язаннями власними силами. Розумію, що підняття тарифів – це непопулярне рішення, але все ж якщо середньостатистична сім’я в середньому споживає близько 5-10 “кубів”, то у перерахунку виходить не така вже й велика сума.

Востаннє тариф на водопостачання та водовідведення для населення затверджували 5 серпня 2021 року. Потім його скоригували 15 лютого 2022 року. Але через початок повномасштабної війни те рішення відтермінували.

Стало відомо, скільки платитимуть батьки за харчування дітей у закладах освіти

На тому ж засіданні виконкому затвердили розмір плати батьків (осіб, що їх замінюють) за перебування дітей у закладах дошкільної освіти та вартості одного дня харчування у закладах загальної середньої освіти Переяславської громади у 2024 році.

Згідно з рішенням, батьки повинні будуть платити за перебування дітей у дитсадочках громади 60% фактичної вартості продуктів харчування. Для багатодітних сімей оплата становитиме 30%. Вартість одного дня харчування з місцевого бюджету в закладах дошкільної освіти складе 60 гривень.

Пільги для дітей учасників бойових дій надаватимуться і у випадку смерті УБД. Підтвердити статус учасника бойових дій тепер, крім посвідчення, можна буде будь-яким документом, що засвідчує безпосередню участь у бойових діях або відсічі збройній агресії російської федерації.

Вартість одного дня харчування з місцевого бюджету в закладах загальної середньої освіти для учнів 1-4 класів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з малозабезпечених сімей, дітей учасників бойових дій та з-поміж внутрішньопереміщених осіб становитиме 35 гривень. Торік було 25 гривень.

Переяславська громада отримала новий шкільний автобус

Якщо вже заговорили про освіту, то ось ще одна новина. Чергову партію із десяти нових шкільних автобусів 18 вересня отримали громади Київщини: Сквирська, Таращанська, Тетіївська, Баришівська, Калитянська, Богуславська, Васильківська, Томашівська, Ставищенська, а також Переяславська. Загалом громади вже отримали 38 із 45 запланованих автобусів. Їх купують коштом державного та місцевих бюджетів.

Начальник відділу освіти Переяславської міськради Петро Ярмоленко розповів Інформатору, що отриманий автобус передадуть Великокаратульській гімназії, оскільки вже у другий день повномасштабної війни вона віддала свій автобус для потреб ЗСУ. Зазначив, що загальна вартість нового автобуса становить 2 мільйони 970 тисяч гривень, з бюджету Переяславської громади виділили 30 відсотків від цієї суми.

Римма Товкайло презентувала перевидання своєї книги зі спогадами військових

20 вересня у читальній залі Переяславської публічної бібліотеки місцева письменниця Римма Товкайло презентувала перевидання своєї книги “Простір прихованого. Записки із військового шпиталю”. У ній подані історії поранених бійців, які лікувалися та проходили реабілітацію у Циблівському госпіталі наприкінці 2016-го – на початку 2017 року.

– У 2016 році я побувала у госпіталі, протягом січня-лютого записувала те, про що спілкувалася з пораненими, а у кінці березня вже була написана ця книга, – розповіла Римма Товкайло. – Після цього я віддала її у видавництво, пролежала вона там аж до 2017 року. Мені було важливо, щоби ця книжка і все те, що там сказано, розглядалося як документ війни, а не якісь записи, які були зроблені “заднім числом”. Знала, що її перевидам більшим накладом. І щось мене спонукало зробити це саме перед повномасштабним наступом. Я наче передчувала, що таке буде, і хотіла, щоби вона вийшла. Тоді я надрукувала лише сорок примірників власним коштом, але з наміром продовжити друкування. І от лише тепер видала тисячу примірників завдяки спонсорам.

Римма Товкайло розповіла, що перевидання доповнене лише однією розповіддю – Тараса Безкровного. Він – воїн, який побував у Іловайську. “Перша презентація моєї книги відбулася саме у госпіталі, він підійшов до мене та попросив записати його розповідь. Я додала її у самому кінці, мов окремо, для того, щоби підкреслити цим, що книжка жива, коли вона спонукає на те, щоби її люди продовжували у своїх думках, своїми спогадами”.

У мистецькій галереї відкрили виставку “Текстильні візерунки”

22 вересня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку “Текстильні візерунки” мисткині Юлії Петренко. Експонуватиметься вона до 5 жовтня.

Юлія Петренко – художниця, майстриня, постійна учасниця виставок, ярмарків і фестивалів, переможниця творчих конкурсів, членкиня Національної спілки художників України та Асоціації ручної творчості, має звання “Майстриня року-2003”, відома далеко за межами Київщини. Народилася 1982 року в селі Козельці Чернігівської області. Закінчила Львівську національну академію мистецтв. Нині з родиною живе у Борисполі.

На виставці представили понад 20 робіт у техніці “Текстильні візерунки”. Це поєднання трьох давньоукраїнських технік: мотанка, вибійка, клеїння льону. Юлія Петренко розповіла, що, експериментуючи з цими техніками, склалася загальна експозиція, яка потім переросла у авторську техніку. У свої роботах вона створює різні образи, здебільшого українських мотивів: звичаї, обряди, традиції. На деяких витворах є релігійна, родинна та побутова тематика, деякі ж створені з рольовими мотивами природи та кохання.

На Переяславщині сталося дві смертельні ДТП

Багато негативних подій сталося цього тижня на дорогах Переяславщини, зокрема, дві смертельні ДТП. 18 вересня близько 12:20 на автодорозі із Переяслава до Ташані біля Шевченкового (Ташанська ТГ) авто Toyota зіткнулося з трактором Case. Правоохоронці встановили, що водій 1985 р.н. автомобіля Toyota не впорався із керуванням, виїхав на зустрічну смугу та зіткнувся з трактором Case під керуванням чоловіка 1981 р.н. Унаслідок аварії пасажир авто 1986 р.н., військовослужбовець ЗСУ, загинув на місці. Водія авто, також військового, з тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості госпіталізували до реанімаційного відділення Переяславської БЛІЛ, де він невдовзі помер.

21 вересня близько полудня на автодорозі між селами Велика Каратуль і Чирське Переяславської ТГ легкове авто Opel Vectra зіткнулося з вантажівкою Volvo. Водій легковика, житель села Велика Каратуль 1975 р.н., загинув на місці. Тіло деблокували рятувальники. Водію вантажівки 1982 р.н. із Чернігівської області надали медичну допомогу. За попередніми даними від поліції, легковик рухаючись у напрямку села Чирське не врахував дорожньої обстановки, перевищив швидкість та виїхав на зустрічну смугу. Таким чином допустив лобове зіткнення із вантажівкою.

На перетині Грушевського та Покровської зіткнулися Volkswagen та електроскутер

18 вересня у Переяславі на перетині вулиць Покровська та Михайла Грушевського зіткнулися авто Volkswagen Golf та елекроскутер Yadea. За попередніми даними, авто рухалося вулицею Грушевського у напрямку Покровської, у цей час в нього в’їхав електроскутер, який рухався Покровською у напрямку автостанції. Водія електроскутера госпіталізували. Авто зазнало незначного пошкодження лівого переднього крила.

На трасі Київ-Харків зупинили вантажівку, водій якої був “під наркотиками”

20 вересня близько полудня на 84-му кілометрі автодороги Київ-Харків поблизу Студениківської громади патрульні поліції за орієнтуванням зупинили вантажівку DAF. Під час спілкування з 35-річним водієм інспектори виявили у нього явні ознаки наркотичного сп’яніння: звужені зіниці очей, які не реагували на світло, виражене тремтіння пальців рук. Запропонували чоловіку пройти огляд на стан сп’яніння у медичному закладі, той погодився. Висновок лікаря-нарколога підтвердив, що водій перебуває під впливом амфетаміну та марихуани. Правоохоронці склали на керманича протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (Керування транспортним засобом у стані сп’яніння) та відсторонили від керування автомобілем.

На Гімназійній працював водій екскаватора з документами з ознаками підробки

18 вересня у Переяславі на вулиці Гімназійній інспектори поліції помітили, що чоловік на колісному екскаваторі Volvo EW 160 виконує якісь роботи. Зупинились для перевірки відповідних документів. Оглядаючи посвідчення тракториста-машиніста, що надав на перевірку 43-річний керманич, патрульні виявили явні ознаки підробки: структура бланка та друковані елементи на ньому не відповідали встановленим нормам та стандартам. Охоронці порядку викликали слідчо-оперативну групу. Дізнавач, що прибув на місце події, вилучив документ на експертизу.

У Помоклях горіла господарча будівля, а у Циблях – сміття

19 вересня у Помоклях (Ташанська ТГ) на вулиці Страдного загорілася шиферна покрівля цегляної господарчої будівлі на всій площі 48 кв. метрів та 2 тонни сіна на горищі. Рятувальники впоралися з пожежею. Вогонь знищив покрівлю та сіно. Врятували 10 дорослих свиней та 10 малих свиней. Ніхто не постраждав. Причини загоряння встановлюють.

21 вересня у Циблях (Циблівська ТГ) на відкритій території загорілося сміття на площі 0,5 га. Рятувальники попросили для допомоги трактор – для розгортання сміття. Двічі дозаправляли пожежну машину водою. Ліквідували пожежу за три години. Вогонь знищив сміття. Ніхто не постраждав.

Жінка повісилася в теплиці

18 вересня у Переяславі жінка 1961 р.н. скоїла самогубство. Вона повісилася. Під час огляду місця події передсмертної записки не виявили. Тіло без ознак насильницької смерті знайшов її чоловік у їхній теплиці. Причини самогубства невідомі. Жінка мала хворобу серця. Тіло направили на судово-медичну експертизу.

Розпочався Кубок Переяславщини з футболу

Завершимо новинами спорту. 16 вересня розпочався Кубок Переяславщини з футболу. У групі А “бронзовий” призер чемпіонату-2023 дем’янецький “Матадор” вдома переміг “срібного” – Вовчків (Переяславська ТГ) 3:2. Матч відзначився не лише неабиякою інтригою та постійною напругою, а й емоційністю та грубістю – футболісти назбирали загалом 8 жовтих та 2 червоні картки.

У групі Б у середу, 20 вересня, переяславські “Бурти” мали зіграти із “Переяславом”, але не змогли зібратися на матч. Таким чином отримали технічну поразку в турнірі, де кожне очко на вагу золота.

У суботу, 23 вересня, у групі А Вовчків о 16:00 прийме дівичківський “Дніпро, а у групі Б на стадіоні ім. В. Лобановського о 13:30 “Переяслав” зустрінеться із Яготином.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про порятунок собак, спорт та тренінги. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору