ЖИТТЯ

Масштабна повітряна атака 21 вересня: які наслідки на Київщині та в інших регіонах України

Росіяни завдали чергової повітряної атаки. Які наслідки на Київщині та в інших регіонах?

21 вересня російські війська атакували територію України крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55. Загалом випустили 43 крилаті ракети із 10 літаків стратегічної авіації Т-95мс з району західніше Енгельса, які запускали у декілька хвиль. В повітряний простір України вони входили з різних напрямків, постійно змінюючи курс по маршруту. Сили ППО знищили 36 крилатих ракет. Про це повідомили у Командуванні повітряних сил ЗСУ, передає Інформатор.

“Протиповітряна оборона працювала у багатьох областях України, зокрема у Київській, Черкаській, Хмельницькій, Вінницькій, Харківській та Івано-Франківській. До відбиття удару застосовано, зенітні ракетні війська, винищувальну авіацію, Повітряних Сил, підрозділи мобільних вогневих груп Сил оборони України та інші засоби. Крім того, близько 6:00 ранку противник завдав удару зенітними керованими ракетами С-300 по Харкову”, – йдеться в повідомленні повітряних сил.

Повітряна тривога на Київщині лунала двічі – з 04:27 до 06:41 та з 07:16 до 08:05. Мер Києва Віталій Кличко повідомив про падіння уламків у низці районів столиці:

У Голосіївському районі пошкоджені вікна в 5-поверховому будинку. Руйнувань і постраждалих немає.

У Святошинському районі після вибухів з’явилися перебої з електроенергією. Згодом енергетики відновили електропостачання.

У Дарницькому районі зафіксоване падіння уламків на території інфраструктурного об’єкту, а також на території СТО та гуртожитку закладу профтехосвіти. Постраждали семеро людей, серед них медики госпіталізували 18-річну дівчину та 9-річну дівчинку, ще троє в лікарнях міста, четверо отримали допомогу на місці.

У Шевченківському районі внаслідок падіння уламків, була пошкоджена газова труба, попередньо без загоряння, в житловому будинку вибуховою хвилею вибито двері, пошкоджено вікна, також вибило вікна в гуртожитку поруч. Медики госпіталізували 16-річну дівчину з гострою реакцією на стрес.

У Київській міській військовій адміністрації повідомили, що під час ракетної атаки на Київ було знищено понад 20 повітряних цілей: “Чергова ракетна атака ворога по Києву. Попередньо з приблизно 10-ти літаків стратегічної авіації Ту-95МС випустили крилаті ракети типу Х-101/555/55. Силами та засобами ППО було знищено понад 20 ворожих цілей. Тривога в Києві тривала понад 2 години. Столиця вже перетнула позначу в 1000 годин тривог з початку повномасштабного вторгнення”, — повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

На Київщині внаслідок падіння уламків постраждали три людини, повідомили в Київській обласній військовій адміністрації. Влучань в об’єкти критичної або житлової інфраструктури не зафіксовано. Через падіння уламків виникли пожежі на території декількох підприємств області, пошкоджена будівля професійно-технічного навчального закладу. Зафіксовано падіння уламків на території медичного закладу, без постраждалих та пошкоджень. У декількох громадах пошкоджені приватні будинки та автомобілі. Оперативні служби продовжують роботу з ліквідації наслідків атаки.

ЯКІ НАСЛІДКИ В ІНШИХ РЕГІОНАХ?

ХЕРСОНЩИНА

Внаслідок обстрілів Херсона загинули троє людей. Двоє чоловіків віком 29 і 41 рік перебували всередині гуртожитку, в який поцілили окупанти: “Близько 3:40 окупанти вкрили вогнем житлові квартали Херсона. Поцілили у будівлю гуртожитку, коли люди ще спали”, – повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Поранень зазнали п’ятеро: 61-річна херсонка госпіталізована у тяжкому стані, до лікарні доправили також двох жінок 44 і 57 років та 49-річного чоловіка із травмами середньої тяжкості. 81-річна жителька отримала медичну допомогу на місці.

“Ворог бив по житлових кварталах. Пошкоджені приватні і багатоквартирний будинки, горіли автівки. Унаслідок ворожої атаки (приблизно о 4-й) у Корабельному районі Херсона загинула жінка 81-річна загибла під час обстрілу перебувала у своїй квартирі та отримала травми несумісні з життям”, – повідомив голова міської військової адміністрації Роман Мрочко.

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що російські війська вночі завдали ударів по житлових кварталах Херсона з різного озброєння. В результаті у місті виникло 7 пожеж. Горіли житлові та багатоквартирні будинки, автомобілі та торговельний ряд на одному з ринків міста. Також окупанти обстріляли запальними боєприпасами село Кізомис на Херсонщині – загорілися житлові та господарчі споруди.

ЧЕРКАЩИНА

Під час ракетної атаки над Черкащиною сили ППО збили 4 ракети: “За уточненою інформацією, сили ППО загалом збили чотири російські ракети над територією області. Наймасштабніші наслідки – в Черкасах. Уламки ракети, зокрема бойова частина, впали в середмісті, пошкодивши будівлю готелю. Наразі маємо 10 потерпілих, із них – 6 госпіталізовані”, – повідомив начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

“Пожежу торгівельних павільйонів ліквідовано на площі 750 кв. м. Продовжується гасіння незначних осередків під завалами готелю. Тривають пошуково-рятувальні роботи”, – повідомили в ДСНС України.

У решті випадків люди травм не отримали, суттєвих руйнацій теж немає. Оперативні групи та всі профільні служби продовжують роботу.

ЛЬВІВЩИНА

“За попередньою інформацією, близько 06:25 ворог завдав трьох ракетних ударів по території Дрогобича. Два прильоти – по промисловому об’єкту. Загорівся цех, зруйнована триповерхова будівля складу, є загоряння на площі близько 30 кв. м. Ще один ракетний удар – по приватному двоповерховому складу. Є загоряння на площі 20 кв. м.”, – повідомив очільник Львівської ОВА Максим Козинський.

РІВНЕНЩИНА

На Рівненщині внаслідок ракетної атаки є влучання в енергетичну та цивільну інфраструктуру обласного центру. Як повідомив начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль, постраждала СТО на площі 100 кв. м. і п’ять автівок, які знаходилися на її території.

“Без людських жертв. Частина Рівненського району без електроенергії. Активно працюють над відновленням бригади Рівнеобленерго”, – написав він.

ХАРКІВ

Керівник Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що у Харкові близько 6:00 росіяни завдали удару 6-ма ракетами, попередньо С-300, по м. Харків. Пошкоджено виробничу будівлю цивільного підприємства в Слобідському районі, вікна у відділенні екстреної меддопомоги, є влучання в дорогу. Обстеження місць триває.

Зазнав поранення та був госпіталізований 58-річний чоловік. Чоловік 65 років отримав незначні ушкодження госпіталізації не потребував.

Близько 1:00 ночі ворог обстріляв смт Куп’янськ-Вузловий та с. Ківшарівка Куп’янського району. Пошкоджено гараж та неексплуатовану будівлю, сталися пожежі.

Згодом в Офісі Генпрокурора повідомили, що трьох мирних жителів поранено внаслідок масованої ракетної атаки по Харкову. Пошкоджено низку складських приміщень, промислових будівель та житлових будинків.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

У Хмельницькому під час повітряної тривоги було чути звуки вибухів. Заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін повідомив про роботу ППО.

“Внаслідок російської атаки влучань в об’єкти області не зафіксовано. Разом з тим, внаслідок падіння уламку ракети в одному з сіл області пошкоджено літню кухню будинку. Крім того, пошкоджене скло автомобіля. Потерпілих немає”, — повідомив перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

Нагадаємо, що окупанти за добу провели 13 невдалих спроб витіснити українські війська біля Мар’їнки. Детальне зведення Генштабу ЗСУ читайте тут.

На фото з офісу Генерального прокурора наслідки влучань у Київській області

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в  Telegram або Viber.

Нагору