ЖИТТЯ

“Скільки ж художників у світі мріють про це”: картина 11-річної Єви Руденко із Переяслава експонується в Італії та прикрашає афішу виставки

Малюнок юної переяславки Єви Руденко прикрасив афішу міжнародної виставки. Про творчість та мрії вона розповіла Інформатору.

З нагоди Дня захисту дітей у Італії у місті Флоренція відкрилась виставка “Кольори миру”, що є частиною міжнародної україно-італійської виставки “Птахи миру”. Її започаткував Херсонський навчально-естетичний комплекс “Художня школа”. Роботи для виставки могли надсилати діти зі всієї України.

Представили свої малюнки й вихованці Переяславської мистецької школи імені Петра Холодного. А робота 11-річної четвертокласниці цієї школи Єви Руденко так сподобалась організаторам, що ті помістили її на афішу наступного етапу виставки. 16 вересня під час урочистостей до Дня міста Єву відзначили подякою міської ради та грошовою премією. Про свою творчість, мистецтво і виставку вона разом із мамою Анжелою Руденко розповіла Інформатору.

Передусім Єва сказала, що малюванням почала захоплюватися приблизно з п’яти років: “Найбільше мені подобається малювати птахів, тварин і природу. Іще я люблю реалістику”. На малюнку, який відправили на міжнародну виставку, зобразила птаха у квітах.

– У нас була тема про війну. Я намалювала руїни, серед яких іде лис, і він типу все оживляє. Вчителька сказала, що це трохи депресивно, і запропонувала намалювати щось більш позитивне. Тому я вирішила намалювати птаха, який символізує добро і мир. Назвала його “Добро переможе”. Мене надихнула віра у перемогу нашої держави. Щоби не було тривог і блекаутів, – пояснила Єва.

– У художній школі мають багато ідей і шукають проєкти, де діти можуть реалізувати себе. Зазвичай це виставки і конкурси, – зазначила Анжела Руденко. – Якщо дитина малює справді гарну картину, то викладач може запропонувати їй взяти участь у конкурсі. Саме так і сталося. Був у художній школі урок, це якраз блекаути були, коли вимикалося світло, коли постійно бігали у підвал. Війна – і тематика також була “Війна”. Вчителі попросили дітей зобразити її на картині, як вони її бачать, передати свої почуття. Вчителька побачила, що малюнок Єви справді гарний і розповіла про цю виставку.

Її організували у Херсонському навчально-естетичному комплексі “Художня школа”. Згодом вони зв’язалися із організаторами в Італії, де проходила міжнародна, найбільша в світі дитяча виставка малюнків на тему “Птахи миру”. Загалом на ній презентували більше двох тисяч робіт. Вона проходить у два етапи: із 31 травня експонувалася у Флоренції, а з 21 вересня буде вже у Римі. Це виставка, тому нагород і премій у ній не буде, бо всі дітки – молодці. Але, обравши малюнок Єви на афішу, організатори показали, що він їм найбільше припав до душі.

Єва розповіла, що не могла повірити, що її робота полетіла в Італію та ще й потрапила на афішу. “Ми нещодавно думали про те, скільки художників взагалі у світі мріють, щоби їхні картини виставлялися у Флоренції і Римі. Це справді дуже неочікувано вийшло. Про нагородження на День міста нас спершу повідомили із художньої школи. Запитали дозволу на надання персональних даних для нагородження Єви, звичайно, я погодилась”, – додала її мама. “Я вирішила, що хочу витратити цю всю премію на свій подальший художній розвиток. Придбаємо приладдя для малювання”, – зізналася Єва.

Анжела Руденко розповіла, що доньку вирішили віддати до художньої школи, коли побачили, що вона любить малювати: “Нехай займається і розвиває свій талант. Я спочатку не розуміла цієї творчості – от є дерево і його треба скопіювати. А ось донька допомагає мені зрозуміти, що художник не просто його зображає, а він туди закладає якийсь сенс, душу і сюжет. Таким чином я зрозуміла, чому якісь картини стають популярними, а якісь ні. Бо художників вчать закладати сенси і кожна картина має свою історію.

Спочатку Єва малювала звичайні малюнки, а потім потрапила у середовище художньої школи, в оточення талановитих дітей. У нас дуже хороша вчителька Юлія Близнюк, вона постійно дітей мотивує, допомагає побачити щось більше, також допомагає підкоригувати малюнок. Вона вчить дітей мислити і зображати деталі на малюнку, направляє їх на розвиток свого таланту”.

Єва пояснила це на прикладі малюнка птаха: “Я сама видумала, як його все закомпонувати, а вчителька нам буває тільки трішки підказує, як його все красиво скомпонувати. Ну ти ж не намалюєш чорну квіточку посеред голови птаха. Треба так зробити, щоби головні предмети привертали увагу, а не так, що квітки червоні, пташка сіра тощо”.

Окрім малювання, Єва Руденко захоплюється танцями: “Закінчилась художня школа, ми біжим швиденько на танці, а з танців – додому вчити уроки, бувало, і до одинадцятої години ночі. Намагаюся вчити уроки на вихідних”.

– Танці з’явилися влітку, тобто недавно. Перед цим була лише художня школа. Єві влітку було нудно, тож я запропонувала піти на якийсь гурток. Оскільки вона добре навчається у основній школі, я сказала: “Ну дивись, будемо відчувати: якщо тягнеш, то в принципі, все добре”, – додала мама.

У майбутньому Єва мріє стати художницею чи веб-дизайнеркою, загалом пов’язати життя з творчою професією. “І хочеться, щоби те, як моя робота полетіла в Італію, було неодноразово. Хочеться, щоби я стала такою, більш відомою”, – резюмувала дівчинка.

Нагадаємо, що Римма Товкайло із Переяслава перевидала книгу спогадів військових. Про презентацію читайте тут.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишетесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору