ЖИТТЯ

Українська розвідка завербувала російського лейтенанта: що позитивного було цього тижня

Створення Альянсу оборонних індустрій та успіхи на фронті. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ПРЕЗИДЕНТ ОГОЛОСИВ ПРО СТВОРЕННЯ АЛЬЯНСУ ОБОРОННИХ ІНДУСТРІЙ

Президент України Володимир Зеленський оголосив про створення Альянсу оборонних індустрій. На старті до нього доєдналися вже 13 компаній, які виробляють озброєння. Також Зеленський анонсував створення в Україні спеціального Оборонного фонду, який забезпечить додаткові ресурси для розвитку воєнних виробництв. Про це глава держави сказав 30 вересня на першому Міжнародному форумі оборонних індустрій у Києві.

“Сьогодні на цьому форумі ми оголошуємо про створення Альянсу оборонних індустрій. Альянсу, який цінує міжнародне право та вміє працювати для реального захисту міжнародного права. Захисту безпеки – я говорю не лише про Україну, а й про безпеку від агресій будь-якої нації у світі”, – зазначив він.

Зеленський додав, що Україна розробила відповідну базову декларацію як основу Альянсу, і до неї можуть приєднатися виробники зброї та військової техніки з усього світу, “які поділяють наш намір дати реальний захист від агресій у цих ризикованих умовах сучасності. За словами президента, у перший день, на старті, цю декларацію вже підписали 13 “визначних компаній, які готові разом з Україною будувати новий арсенал вільного світу”.

Ще президент оголосив, що Україна розробляє спеціальний економічний режим для оборонно-промислового комплексу – щоб дати всі можливості реалізувати свій потенціал кожній компанії, яка працює “заради оборони в Україні та з Україною” або яка хоче прийти в Україну. Окрім цього, Зеленський анонсував, що в Україні буде засновано спеціальний Оборонний фонд, який забезпечить додаткові ресурси, зокрема, для розвитку воєнних виробництв і підтримки відповідної співпраці, для створення нових воєнних об’єктів та програм, які потрібні для оборони та для турботи про військових.

Ресурси фонду – це плюс до державних видатків на сферу оборони, оборонне виробництво та приватних інвестицій. Фонд буде наповнюватися з дивідендів від державних оборонних активів та прибутку від продажу конфіскованих російських активів”, – уточнив глава держави.

УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКОВІ ПРОСУВАЮТЬСЯ ВПЕРЕД НА ДОНЕЦЬКОМУ НАПРЯМКУ

Українські військові просуваються вперед на Донецькому напрямку. Про це заявив президент Володимир Зеленський 27 вересня за підсумками селекторної наради, де заслуховували звіти щодо ситуації на фронті та дані розвідок.

“Є наше просування вперед на Донецькому напрямку. Є інші задуми, які реалізуються”, – зазначив Зеленський. Також президент сказав, що також отримав звіт щодо ситуації у Херсонській області, яку російські війська щоденно обстрілюють.

Ворог продовжує тероризувати території, до яких може дотягнутися. Двадцять шість КАБів за останню добу. Наслідки ліквідовують, людям надають допомогу. Доручив знайти додаткові рішення, щоб припинити цей терор”, – пише Зеленський.

УКРАЇНСЬКІЙ РОЗВІДЦІ ВДАЛОСЯ ЗАВЕРБУВАТИ РОСІЙСЬКОГО ЛЕЙТЕНАНТА

Українська розвідка успішно провела спецоперацію “Бариня”, у результаті якої вдалося завербувати російського кадрового військового. Той натомість перевів 11 інших російських військовослужбовців до українського полону. Про це розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов на пресконференції, передає “Укрінформ”.

“Внаслідок спецоперації “Бариня” на український бік перейшов лейтенант, кадровий військовий РФ Алфьоров Данило Володимирович, який з червня 2023 року активно співпрацював із Силами безпеки й оборони України, Головним управлінням розвідки”, – сказав Юсов.

За словами представника ГУР, Алфьоров переконав і добровільно перевів 11 військовослужбовців рф у полон кількома партіями. Коли була загроза життю Алфьорова, Україна здійснила спецоперацію й контрольовано вивела його на українську територію. На пресконференції був присутній і сам Альфоров. Він розповів, що зв’язався з українською стороною за допомогою проєкту “Хочу жить”.

ВИРОБНИК “БАЙРАКТАРІВ” ІНВЕСТУЄ 100 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ У ТРИ УКРАЇНСЬКІ ПРОЄКТИ

Турецька компанія Baykar, яка виробляє безпілотники Bayraktar, інвестує 100 мільйонів доларів у три проєкти в Україні. Зокрема, будівництво заводу з виробництва безпілотників планують завершити за 1,5 року. Про це заявив гендиректор Baykar Халук Байрактар на Міжнародному форумі оборонних індустрій у Києві, передає “Укрінформ”.

“У нас в Україні три основні інвестиції. Одна з них – завод. Потім у нас є сервісний центр, а також головний офіс тут… Це інвестиція, яка становить близько 100 мільйонів доларів, і процес уже пішов. Будівництво вже розпочато. На його завершення знадобиться близько 1,5 року. Ми плануємо, щоб тут працювало мінімум 300 людей. Співпраця триває”, – сказав Байрактар.

За його словами, це виробництво буде “самодостатнім, екологічним та взаємовигідним”, оскільки Україна має унікальні технології з виробництва двигунів, а турецька сторона – безпілотники, на яких встановлюють ці двигуни. “Перед нами стоять також деякі виклики. Це ланцюжок постачання, пошук і розвиток людського капіталу через вплив війни та нормативне середовище, особливо ті правила, які підтримуватимуть ці інвестиції”, – зауважив очільник компанії.

Він наголосив, що російсько-українська війна стала війною безпілотників, і Україна має в ній деяку перевагу, зокрема завдяки використанню різних типів апаратів, хоч це і складно реалізувати. Особливо важливим є зворотний зв’язок від військових. Тому “байрактари”, які застосовують в Україні, обладнали низкою унікальних систем.

Халук Байрактар підкреслив, що всі донати як від компанії Baykar, так і з України, Польщі були використані, зокрема, на придбання радарних систем, які вже виявили тисячі цілей та принесли вагомий результат на полі бою.

ДВОЄ ПЕДАГОГІВ З УКРАЇНИ УВІЙШЛИ ДО ПЕРЕЛІКУ 50 НАЙКРАЩИХ ВЧИТЕЛІВ ПЛАНЕТИ

Вчителі української мови та літератури Людмила Таболіна та Артур Пройдаков увійшли до списку 50 найкращих вчителів планети, за версією Global Teacher Prize 2023. Про це повідомляється на сайті премії та Facebook-сторінці її української філії. На сайті нагороди зазначають, що всі їхні фіналісти “виступають за інклюзивність і права дитини, інтегрують мігрантів у класи та виховують здібності та впевненість у своїх учнях”.

Людмила Таболіна – з Харкова, але зараз викладає в київському ліцеї. До того, як у Харкові відновили роботу громадського транспорту, вона чотири місяці ходила пішки 11 кілометрів на роботу і назад під звуки вибухів через численні блокпости. “З першого дня війни її школу перетворили на притулок для мешканців сусідніх будинків, а 24 лютого вона сховала від ворога класні журнали, штампи, документи, особові справи дітей, працівників. Тоді ж організувала обладнання притулку”, – наголошують у Global Teacher Prize.

На початку березня Людмила відкрила для місцевих жителів їдальню. У притулку було багато матерів з дітьми, а школа слугувала гуманітарним штабом, додають організатори премії. Також Таболіна є куратором Євроклубу. Вона проводила компанії з підвищення обізнаності про епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні та країнах ЄС, ініціативи проти булінгу, антидискримінаційні кампанії, День толерантності, години пам’яті жертв Голокосту та уроки гендерного виховання.

Вона також розміщує в мережі власні матеріали для уроків української мови та літератури. Цього року їй довелося проводити випускний онлайн, щоб не ризикувати життям і здоров’ям дітей і батьків. “Свої емоції зараз я можу описати одним словом — відданість. Відданість собі, освіті, вчителям та Україні. Моя місія — аби Україна не стала одним із рядків у стрічці новин світу”, — підкреслила Людмила.

Артур Пройдаков народився і виріс у Стаханові (нині Кадіївка) Луганської області, яка з 2014 року перебуває під тимчасовою російською окупацією. Global Teacher Prize зауважує, що Артур ріс у регіоні, де російська мова поширилася через довготривалу політику русифікації, яка обмежувала українську культуру. Але завдяки власній шкільній вчительці, яка донесла до нього красу української мови, Продайков почав слухати українськомовну музику і більше читати українські книжки. Це також був протест проти зрусифікованого середовища.

У 2014 році через початок російської агресії багато студентів педагогічного коледжу, де Артур працював 3 роки, були змушені покинути Луганщину в пошуках нового місця навчання та проживання. Він переїхав до міста Ромни на Сумщині, де зрозумів, що в умовах війни та глобальних змін недостатньо «просто вчити» дітей, а вчитель — це людина, яка «відкриває двері до дорослості», яка не ділить світ на «чорне» і «біле» і не тікає від ризиків і перешкод, наголошують організатори.

“Артур не просто викладає у школі українську мову та літературу, він спілкується з дітьми, їхніми батьками, колегами, разом з учнями відвідує виставки, ходить у кіно, або просто гуляє містом”, — додають у Global Teacher Prize. Також вчитель організував онлайн-курс “Розмовляй” для всіх, хто хоче вивчати українську мову.

“Це важливий сигнал на весь світ, що вчителі України продовжують працювати попри війну. Тому це не лише моє досягнення, але й знак уваги до всіх українських вчителів. Подяка захисникам і захисницям України”, — зазначив Пройдаков.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору