ЖИТТЯ

Прощання із захисником, благодійний мотозліт та депутати “за тарифи”: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Тиждень, що потихеньку наближається до свого завершення, був насиченим на події на Переяславщині. Зокрема, у місті провели досить емоційну сесію, поховали захисника, який загинув на війні, та вшанували пам’ять Михайла Сікорського й розстріляних євреїв. Про все це та навіть більше – у черговому суботньому дайджесті новин від Інформатора.

На Ярмарковому цвинтарі поховали Володимира Кочина, який загинув на війні

25 вересня у Переяславі попрощались із захисником Володимиром Кочином. Він 16 вересня під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Першотравневе Куп’янського району, що на Харківщині, отримав поранення. 17 вересня помер у шпиталі міста Куп’янськ. До свого 42-річчя воїн не дожив один день. Поховали його на Ярмарковому цвинтарі у Переяславі.

Володимир Кочин служив командиром бойової машини, командиром 1 механізованого відділення механізованого батальйону. У нього залишилась дружина та четверо доньок, двоє від другого шлюбу – неповнолітні.

Знайомий загиблого Юрій розповів, що разом із Володимиром працював у ВУЖКГ, поділився спогадами: “Володимир був шановною та почесною людиною, саме таким його знає та навіки запам’ятає місто. Тихий, мирний, спокійний, душевний чоловік. Пригадую його слова, коли призвали на фронт: “Ну як же я не піду? Хто ж, якщо не я? Я давав присягу… У мене діти, і задля дітей я зроблю все”. Був чудовим спеціалістом, знав свою роботу. Вмів спілкуватися з людьми, добре вирішував ситуації”.

У Переяславі байкери зі всієї України збирали гроші для ЗСУ

23 вересня у Переяславі відбувся мотозліт байкерів під назвою “Оксамитовий несезон”. Організували його засновник мотофестивалю “Тарасова гора” Ашот Арушанов, байкерський клуб Skulls MC Ukraine, волонтерська громадська організація “Об’єднаний байкерський фронт”. Мотолюбителі з усіх куточків України приїхали до нашого міста, аби вшанувати пам’ять загиблих захисників та зібрати гроші на допомогу військовим.

Ашот Арушанов розповів, що цього дня збирали гроші на такі потреби: обладнання медичного авто, ремонт та реставрація мотоциклів та машина для одного з підрозділів розвідки. “Нам постійно телефонують з різними потребами. Ось товариш повідомив, що потрібне колесо. То, якщо щось залишиться, і йому купимо. Ось так і живемо – або ти в ЗСУ, або ти для ЗСУ”, – пояснив.

Для гостей мотосходин провели благодійну лотерею та аукціон, який мав чимало крутих лотів. Загалом зібрали близько 180 тисяч гривень.

В університеті зібрали понад 30 кілограмів кришечок, з яких зроблять деталі для безпілотників

У червні цього року Університет Григорія Сковороди в Переяславі долучився до акції “Пластик рятує життя 2.0” зі збору пластикових кришечок на безпілотні літальні апарати для потреб Збройних сил України. Основним завданням проєкту було зібрати 3 мільйони кришечок у якнайшвидші строки. Університет Григорія Сковороди разом з небайдужими переяславцями зібрали понад 30 кілограмів кришечок.

Як розповіли організатори, збір проводився у співпраці з досвідченими партнерами з одеської ініціативи “Місто Майбутнього – Пластик рятує життя”, які займаються збором та переробкою пластикових відходів, а їхні знання та експертиза допомагають долучитись до переробки ініціативам з усієї країни. Також ініціатори забезпечують зв’язок з переробниками, які використовують зібрані кришечки як сировину для виготовлення нових продуктів для забезпечення роботи БПЛА.

“Зараз збір продовжується, адже всі ми чекаємо якнайшвидшої перемоги. Тому потрібно ще більше допомагати нашим захисникам”, – йдеться у повідомленні університету.

Місця збору кришечок:

  • біля охорони в університетських гуртожитках №1 та №2;
  • у холах головного та другого корпусів університету;
  • у магазині “Студент”;
  • у магазині “Технобуд” та магазині “Продукти” в мікрорайоні Трубайлівка.

Депутати намагалися скасувати рішення виконкому про підвищення тарифу на воду, але не вийшло

28 вересня відбулася чергова сесія міської ради Переяслава. На ній депутат Григорій Порало ініціював скасування рішення виконавчого комітету міської ради від 19 вересня про підвищення тарифу на послуги з централізованого водопостачання, водовідведення та очистки стоків, які надає ВУКГ. Сказав, що це рішення не є обгрунтованим.

Заступниця ж міського голови Переяслава з економічних питань Ольга Огієвич відповіла, що вважає інформацію депутата Григорія Порала необ’єктивною. “На одному “кубі” водопостачання буде різниця 7 гривень. Розрахований слот – 4 “куби” на місяць, тобто 28 гривень. На одну людину виходить, що це менше вартості однієї житньої хлібини. Але разом із цим, ми не дамо ВУКГ стати банкрутом. Крім того, підприємство озвучувало, що в разі не підняття тарифів воно не зможе оплатити електроенергію, яку споживає. Це призведе до того, що водопостачання буде за графіком”, – наголосила.

Деякі депутати зазначили, що у цьому рішенні необхідно керуватися не лише економічними факторами, а й соціальними, адже платоспроможність людей падає, соціальна напруга зростає. І у цьому випадку місцева влада передусім повинна допомагати громаді, а не підвищувати тарифи. Закликали працівників міської ради шукати варіанти альтернативного погашення різниці у тарифах, а також можливість покращити енергозбереження ВУКГ.

Зрештою із 16 присутніх на сесії депутатів “за” скасування підвищення тарифу на воду проголосували восьмеро: Андрій Іващенко, Аліна Римар, Олександр Пасічник, Яна Поліч, Григорій Порало, Руслана Потапенко, Ірина Слюсар, Людмила Шимченко. Утрималися Ірина Присіч та Любов Томенко. Не голосували Олексій Дикий, Віталій Марченко, Лідія Оверчук, Анатолій Пастернак, Оксана Миколаїнко та Вячеслав Саулко. Інших депутатів на цьому засіданні не було. Для позитивного рішення необхідно було щонайменше 14 голосів “за”.

Отож, із 1 жовтня для всіх груп населення тариф на водопостачання зросте із 14,34 грн до 21,30 грн за куб. метр, на водовідведення – із 32,69 грн до 45 грн за куб. метр, а на очистку стоків – із 19,74 грн до 25,30 грн за куб. метр.

У Переяславську громаду не надходить достатньо інвестицій

Під час цієї ж сесії Ольга Огієвич прозвітувала перед депутатами про роботу міськради щодо залучення інвестицій у громаду. Розповіла, що інвестиційна активність громади напряму залежить від інвестиційної діяльності країни в цілому. Війна ж перекреслила всі плани та надії на інвестиційні активності.

– Для залучення інвестицій у Переяславську громаду на офіційному сайті міської ради постійно оновлюється інформація щодо об’єктів, які пропонуються в оренду підприємствам. Крім того, інформація дублюється на сайті Київської обласної адміністрації. У зв’язку з військовою агресією постало гостре питання щодо здійснення заходів для переміщення підприємств з прифронтових та окупованих територій. Ми направили листи на всі обласні військові адміністрації із пропозиціями-запрошеннями підприємств у нашу громаду, які цього потребують.

Було кілька звернень, на жаль, пропозиції, які у нас є, не задовольняють підприємства, які переміщуються, тому зараз у нашій громаді таких немає. Є лише одне підприємство, яке зайшло на територію нашої громади, – “Астра Люкс”. Оскільки підприємство “Обрій-текс” перемістилось на вулицю Героїв Дніпра і розширило свої потужності, то у приміщенні спортфабрики розмістили “Астра Люкс”. Воно виготовляє форму для ЗСУ, надає надходження до бюджету громади близько 100 тисяч гривень щомісячно.

Також ми активно розпочали співпрацю з нашими містами-побратимами. У серпні 2023 року підписали та реалізували з містом-побратимом Пайде (Естонія) проєкт про надання благодійної фінансової допомоги, яка буде використана винятково на капітальний ремонт закладів загальної середньої освіти. Зараз наша громада бере участь у кількох грантових проєктах. З 2021 року йде співпраця за програмою “Мріємо та діємо”, також реалізується проєкт “Психічне здоров’я для України”.

Крім того, представники нашої територіальної громади взяли участь у проєкті “Простір для дозвілля різних категорій жителів Переяславської громади”. Цей проєкт передбачає закупівлю та встановлення тренажерів та іншого спортивного інвентарю для проведення корисного та активного дозвілля різних верств населення на стадіоні імені Валерія Лобановського, – розповіла Ольга Огієвич.

Коли депутати поставили їй кілька запитань, виявилось, що у Переяславській громаді не проводять навчань для людей, зокрема ветеранів, щодо залучення інвестицій, а також у міській раді немає штатних працівників, які повинні були б займатися лише пошуком інвестицій. Крім цього, депутат Андрій Іващенко пояснив, що з переміщеними з окупованих територій підприємствами працює безпосередньо Міністерство економіки, і громади, які напряму зв’язалися з ним, нині мають додаткові підприємства: “Обласні адміністрації не мають жодного впливу і не дають жодної підтримки підприємствам, які переміщуються. Цим займається міністерство, і саме з ним потрібно вести перемовини”.

Георгій Ногін розповів про боротьбу зі злочинністю на Переяславщині

Також депутати заслухали інформацію начальника відділу поліції №1 (м. Переяслав) Бориспільського РУП Георгія Ногіна про стан законності, боротьби зі злочинністю у громаді протягом 2023 року. За 8 місяців 2023 року зареєстрували 5 тисяч 716 повідомлень про події та кримінальні правопорушення (у 2022-му за цей же період було 5 тисяч 538 заяв і повідомлень), їхня кількість збільшилась на 3,1% , порівняно із попереднім роком. До єдиного реєстру досудових розслідувань внесли 544 кримінальні правопорушення, що на 38,9% більше, ніж торік.

За звітний період оголосили про підозру 147 особам за скоєння злочинів, з них тяжкі – 72, особливо тяжкі – 3, умисне вбивство – 1, тяжкі тілесні ушкодження – 3, зґвалтування – 1, крадіжки – 60, грабежі – 3, шахрайство – 9, незаконне поводження зі зброєю – 4, незаконне заволодіння автотранспортом – 1, хуліганство – 2, привласнення, розтрата майна – 1, службові злочини – 2, наркозлочини – 27 (загалом задокументували 59 фактів), насильство – 3 (загалом зафіксували 4 факти), факти незаконної вирубки лісу – 6. Розслідували та доправили до суду 158 кримінальних проваджень.

Ногін зазначив, що щоденно на добове чергування заступає один основний наряд слідчо-оперативної групи, один додатковий наряд слідчо-оперативної групи, три наряди групи швидкого реагування, один наряд на блокпост на в’їзді до Переяслава. У вечірній час додатково заступає один наряд пішого патруля та один наряд автопатруля.

Депутати та міський голова поставили Ногіну кілька запитань. Відповіді читайте за посиланням.

Для учнів п’ятої гімназії зробили найпростіше укриття за 200 тисяч гривень

У Переяславі із закинутого овочесховища зробили укриття для учнів гімназії №5. “Закинутий “погріб” перетворився на найпростіше укриття для учнів Переяславської гімназії №5, що дало змогу розпочати навчальний процес у стінах рідного закладу. Завдяки невтомній праці та бажанню завжди і всюди підтримувати наших діток змогли реалізувати цей проект”, – написав міський голова Вячеслав Саулко у Facebook.

Начальник відділу освіти Переяславської міськради Петро Ярмоленко розповів Інформатору про деталі будівництва: “Укриття робилося дещо “господарським способом”: щось допомагали батьки, щось ФОП Саверський В.В. На будівництво виділили 200 тисяч гривень на минулій сесії міськради. Площа укриття – 140 квадратний метрів, розраховане воно на 200 осіб. Працівники ДСНС провели комісію і дозволили перебування там дітей”.

Зазначимо, що у гімназії №5 укриття з “нуля” робитиме державним коштом Київська ОВА. Бюджет повинні реалізувати до кінця року, тож, очевидно, що до 2024-го роботи не затягнуться.

Михайла Сікорського вшанували у 12-ту річницю смерті

27 вересня у Переяславі у 12-ту річницю від дня смерті на могилі видатного музейного діяча, патріарха музейної справи, творця переяславських музеїв, Героя України Михайла Сікорського провели панахиду. За шістдесят років своєї праці він зробив вагомий вклад у дослідження історії та культури переяславського краю.

“Завдяки його таланту та наполегливій праці, за підтримки кількох поколінь однодумців, колег, друзів постав відомий в Україні та за її межами Національний історико-етнографічний заповідник “Переяслав”. Самовіддана праця Михайла Сікорського сприяла збереженню тисяч пам’яток, популяризації народного скарбу та розвитку наукових знань про глибинне коріння нашої землі”, – написали на сайті міськради.

Цього дня біля могили Михайла Сікорського зібралися співробітники НІЕЗ “Переяслав” (нинішні та колишні), міська влада, громадські діячі, друзі та колеги Михайла Івановича. Панахиду провів настоятель Вознесенської парафії Православної Церкви України у Переяславі отець Михаїл.

На Заальтицькому кладовищі вшанували пам’ять розстріляних євреїв

29 вересня у Переяславі на Заальтицькому кладовищі біля братської могили розстріляних євреїв провели мітинг-реквієм “Переяславський Голокост”, приурочений до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру. Вшанувати пам’ять євреїв з Переяслава, розстріляних нацистськими окупантами в період Другої світової війни, прийшли члени Товариства єврейської культури, представники міської ради та жителі міста.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять. До підніжжя пам’ятного знаку вбитих 800 мирних євреїв у Переяславському Бабиному Яру присутні поклали квіти.

Як відомо з історії, фашисти зайняли Переяслав 16 вересня 1941 року, а вже 4 жовтня гітлерівці провели акцію з масового розстрілу євреїв: здебільшого жертвами були літні люди, жінки, діти та інваліди. Вона тривала кілька днів. В акті комісії від 27 вересня 1943 року написано: “Облавою гестапо було підібрано все населення: чоловіки, жінки та діти єврейської національності. Вони повинні були захопити з собою найцінніші речі особистого вжитку: взуття, одяг, і йти в двір колишньої фабрики. Коли їх було зібрано понад 600 чоловік, головорізи вирішили познущатися над своїми нещасними жертвами, що дивилися на них переляканими очима, не знаючи, що з ними буде зараз, через кілька хвилин.

Цих людей примушували танцювати, співати, плигати, бити один одного, лягати ниць до землі і знову вставати. Велику частину побили до крові, відібрали найкращі речі і загальною колоною відправили за місто до глиновища, що біля кладовища, по дорозі на село Карань. І ось тут був вчинений розстріл, небувале в історії жорстоке знущання над всіма людьми. Розстріляли спочатку чоловіків і жінок, дітей кидали живими в ями і неглибоко загортали землею, так що на другий день виступала кров. Хто лишився з єврейського населення не спійманий облавою в наступні дні, в міру їх виявлення, були також знищені в кількості біля 200 осіб на тому самому місці”.

У музеї українського рушника оновили експозицію

27 вересня у музеї українського рушника, що на території музею просто неба НІЕЗ “Переяслав”, провели захід “Світ українського рушника”. На ньому представили оновлену експозицію.

Завідувачка музею Наталія Заїка розповіла, що представили рушники Черкащини ХІХ-ХХ ст., Чернігівщини з Київським Поліссям та затоплених сіл Переяславщини. Також показали експозицію авторських рушників фабрики художніх виробів Переяслава, роботи богуславських майстрів, західних заслужених майстрів ткацтва. На вівтарній частині експонуються рушники, вишиті різними техніками ХІХ-ХХ ст. Середньої Наддніпрянщини. Всі вони мають свою унікальну історію та власний орнамент, зберігають національну історію та ідентичність. Також у музеї розмістили виставку робіт учнів Переяславської художньої школи імені Петра Холодного.

Підприємці поділилися зі студентами своїми історіями успіху

21 вересня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі місцеві підприємці Надія Різник, Олександр Петруня та Валентина Леонова поділились зі студентами своїм досвідом та історіями ведення бізнесу в умовах повномасштабної війни. З якими викликами, труднощами та успіхами вони зіштовхувались протягом тривалого кар’єрного шляху, читайте у великому матеріалі за посиланням.

На Покровській Mini Cooper пошкодився через дорожній люк

26 вересня зранку в Переяславі на вулиці Покровській стався дорожній інцидент. Через люк на дорозі зазнав пошкоджень автомобіль. Це зафіксувала камера спостереження. На відео видно, що, рухаючись дорогою, білий автомобіль Ford Transit наїжджає на люк. Після цього люк припіднявся. Через кілька секунд там же проїжджає блакитний Mini Cooper та натикається на вже припіднятий люк, таким чином зазнає пошкоджень. Після наїзду з автомобіля почала виливатись рідина на дорогу, а водій був змушений зробити зупинку. На місці події встановили знак для об’їзду перешкоди, а дорогу посипали піском.

На Переяславщині горіли дрова, сушарка та трава

Кілька пожеж сталося цього тижня на Переяславщині. 25 вересня у Переяславі на вулиці Тепличній горіла суха трава на площі 0,5 га. Пожежу погасили. Ніхто не постраждав.

26 вересня вночі загорілася сушарка зерна на вулиці Центральній у Дем’янцях (Переяславська ТГ). Тліла кукурудза в бункері на площі 5 кв. метрів. Врешті вогонь пошкодив 5 тонн кукурудзи, зерносушарку врятували. Ніхто не постраждав. Причини загоряння встановлюють.

28 вересня у Циблях (Циблівська ТГ) загорілася суха трава та лісова підстилка на площі 0,5 га. Пожежу локалізували та погасили на тій же площі. Трактором МТЗ-82 обороли ділянку, де трапилася пожежа.

Цього ж дня у Виповзках на вулиці Садовій (Ташанська ТГ) загорілися 5 куб. метрів соснових дров. Пожежу ліквідували. Вогонь частково пошкодив дрова. Ніхто не постраждав

Рятувальники познайомили дошкільнят зі своєю професією

26 вересня у Переяславі у дошкільному навчальному закладі №7 “Берізка” команда юних пожежників-рятувальників “Друга зміна” гімназії №2 провела урок безпеки. На подвір’ї зібралися вихованці садочка разом із вихователями. Рятувальники ознайомили малечу із пожежною машиною та своїм оснащенням. Учасники “Другої зміни” провели з дітлахами виховну бесіду щодо правил безпеки життєдіяльності та влаштували руханку.

“Дніпро”, “Матадор” та “Переяслав” вийшли до півфіналу Кубка з футболу

23 вересня відбувся другий тур групового етапу Кубка Переяславщини з футболу. У групі А дівичківський “Дніпро” на виїзді впевнено переміг Вовчків (Переяславська ТГ) 3:0. Таким чином вовчківчани, зазнавши другої поразки, вилетіли з турніру. А “Дніпро” та дем’янецький “Матадор” забезпечили собі плей-оф. У групі Б “Переяслав” вдома переміг Яготин 2:1, і з 6 очками точно виходить до півфіналу з першого місця.

30 вересня відбудеться третій (останній) тур групового етапу. У групі А о 16:00 на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі “Дніпро” прийме “Матадор”. А у групі Б о 13:30 у Яготині місцева команда прийме переяславські “Бурти”, переможець потрапить до півфіналу.

Зараз становище у групах таке:

Група А

  • “Дніпро” – 1 матч – 1 перемога – 3 очки – 3:0 за м’ячами
  • “Матадор” – 1 матч – 1 перемога – 3 очки – 3:2
  • Вовчків – 2 матчі – 2 поразки – 0 очок – 2:6

Група Б

  1. “Переяслав” – 2 матчі – 2 перемоги – 6 очок – 5:1
  2. Яготин – 1 матч – 1 поразка – 0 очок – 1:2
  3. “Бурти” – 1 матч – 1 поразка – 0 очок – 0:3

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про втрати на фронті, смертельні ДТП та підвищення тарифів. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору