ГРОШІ

Чому в Переяславську громаду не надходить достатньо інвестицій: обговорили на сесії міськради

На сесії міської ради Переяслава говорили про залучення інвестицій у громаду. Чому їх не вистачає?

28 вересня під час сесії міської ради Переяслава заступниця голови з економічних питань Ольга Огієвич прозвітувала перед депутатами про роботу міськради щодо залучення інвестицій у громаду. Про це повідомляє Інформатор.

Звіт Огієвич

Передусім Огієвич розповіла, що інвестиційна активність громади напряму залежить від інвестиційної діяльності країни в цілому. Війна ж перекреслила всі плани та надії на інвестиційні активності.

– Для залучення інвестицій у Переяславську громаду на офіційному сайті міської ради постійно оновлюється інформація щодо об’єктів, які пропонуються в оренду підприємствам. Крім того, інформація дублюється на сайті Київської обласної адміністрації. У зв’язку з військовою агресією постало гостре питання щодо здійснення заходів для переміщення підприємств з прифронтових та окупованих територій. Ми направили листи на всі обласні військові адміністрації із пропозиціями-запрошеннями підприємств у нашу громаду, які цього потребують.

Було кілька звернень, на жаль, пропозиції, які у нас є, не задовольняють підприємства, які переміщуються, тому зараз у нашій громад таких немає. Є лише одне підприємство, яке зайшло на територію нашої громади, – “Астра Люкс”. Оскільки підприємство “Обрій-текс” перемістилось на вулицю Героїв Дніпра і розширило свої потужності, то у приміщенні спортфабрики розмістили “Астра Люкс”. Воно виготовляє форму для ЗСУ, надає надходження до бюджету громади близько 100 тисяч гривень щомісячно.

Також ми активно розпочали співпрацю з нашими містами-побратимами. У серпні 2023 року підписали та реалізували з містом-побратимом Пайде (Естонія) проєкт про надання благодійної фінансової допомоги, яка буде використана винятково на капітальний ремонт закладів загальної середньої освіти. Зараз наша громада бере участь у кількох грантових проєктах. З 2021 року йде співпраця за програмою “Мріємо та діємо”, також реалізується проєкт “Психічне здоров’я для України”.

Крім того, представники нашої територіальної громади взяли участь у проєкті “Простір для дозвілля різних категорій жителів Переяславської громади”. Цей проєкт передбачає закупівлю та встановлення тренажерів та іншого спортивного інвентарю для проведення корисного та активного дозвілля різних верств населення на стадіоні імені Валерія Лобановського, – розповіла Ольга Огієвич.

Пропозиції Іващенка

Депутат міської ради Андрій Іващенко поцікавився, чи проводять аналітику ефективності заходів із залучення інвестицій: “Чи передбачає ця стратегія залучення інвестицій навчальний аспект, тобто освітню складову, яку зараз впроваджено в більшості громад? Вона стосується освітнього процесу для ветеранів, які можуть залучати інвестиції в громаду через сприяння розвитку бізнесу, через грантові проєкти, зокрема й міжнародні. Але для того, щоб ветерани мали змогу отримати ці грантові проєкти, вони повинні отримати освітню послугу у громаді”.

На це Ольга Огієвич відповіла: “Наразі конкретних напрацювань щодо такого навчання в межах громади немає. Але нам постійно надходить інформація від громадських організацій, обласної адміністрації щодо проведення тих чи інших заходів, зокрема і навчань. Ми завжди розповсюджуємо цю інформацію як на нашому сайті, так і серед зацікавлених”.

У своєму виступі Іващенко закцентував увагу на ще одному важливому аспекті для залучення інвестицій – співпраці з фермерськими господарствами: “Вони зараз можуть отримувати гранти від 100 тисяч гривень для невеликих молодих підприємств до 100 мільйонів для того, щоб створювати нові робочі місця, і це все є за напрямками: тваринництво, ягідництво і так далі. Це стосується так само і волонтерських об’єднань, які через співпрацю із органами місцевого самоврядування можуть залучати на свою роботу досить серйозні кошти. Вони, звичайно, не стосуються військових, але ми можемо таким чином підтримати і волонтерські ініціативи, і ВПО. Хотілось би, щоб це питання було виконано комплексно”.

Також він наголосив, що з переміщеними з окупованих територій підприємствами працює безпосередньо Міністерство економіки, і громади, які напряму зв’язалися з ним, нині мають додаткові підприємства: “Обласні адміністрації не мають жодного впливу і не дають жодної підтримки підприємствам, які переміщуються. Цим займається міністерство, і саме з ним потрібно вести перемовини”.

Депутат міської ради Анатолій Пастернак поставив таке запитання: “Скільки працівників штату міської ради займається залученням інвестицій у нашу громаду? Конкретно займається саме цим зранку і до вечора”.

Огієвич відповіла: “Таких штатних працівників у нас немає. Ці функції покладенні на відділ економіки”.

Нагадаємо, що на цій же сесії депутати не змогли скасувати рішення виконкому про підвищення тарифу на воду. Чому, дізнавайтесь за посиланням.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору