ВЛАДА

У Переяславі депутати не змогли скасувати рішення виконкому про підвищення тарифу на воду

Із 1 жовтня у Переяславі зросте тариф на воду. Депутати не змогли дійти згоди, щоб скасувати рішення виконкому.

28 вересня на сесії міської ради Переяслава депутат Григорій Порало ініціював скасування рішення виконавчого комітету міської ради від 19 вересня про підвищення тарифу на послуги з централізованого водопостачання, водовідведення та очистки стоків, які надає ВУКГ. Сказав, що це рішення не є обгрунтованим. Про це повідомляє Інформатор.

– Ми просили обгрунтувати наміри підвищення тарифів, зробити порівняльні таблиці. А тут ми вже чуємо, що рішення прийнято виконкомом, і з 1 жовтня тариф зростає. Я завжди задавався питання: хто головніший у роботі міської ради – виконком чи депутатський корпус? У виконкомі ж люди, які заглядають голові у рот, – що він сказав, так і буде. Я підіймаю це питання, тому що вважаю його не вивченим. Коли в країні триває війна, коли доходи людей падають, коли немає роботи, підіймати тарифи недоцільно. А якщо доцільно, то обгрунтуйте це, – виступив Порало та закликав відтермінувати рішення про підвищення тарифу до вирішення питання щодо заміщення коштів з інших джерел фінансування.

У офіційному депутатському зверненні зокрема йдеться: “З початком повномасштабного вторгнення росії економічна ситуація країни значно погіршилася. Протягом цього періоду зростало безробіття, що у свою чергу знизило платоспроможність родин. Разом з тим борги за житлово-комунальні послуги зростали та накопичувалися. За таких умов додаткове підвищення тарифів на централізоване водопостачання, водовідведення та очистку стоків є додатковим тягарем для жителів нашої громади та перетворюється на чинник дестабілізації населення та ситуації у громаді, зокрема. Даний чинник веде до соціальної напруженості, масового невдоволення та економічного потрясіння. Сьогодні, у період важкої ситуації в країні, жителі громади чекають абсолютної підтримки від місцевої влади та захисту їх інтересів на всіх рівнях відповідальних дій. До того ж, прийняття рішення може бути відтерміновано та вирішено питання щодо можливості заміщення коштів з інших джерел, як наприклад, бюджету Переяславської міської ради”.

Заступниця міського голови Переяслава з економічних питань Ольга Огієвич сказала, що вважає інформацію депутата Григорія Порала необ’єктивною:

– На кожній депутатській комісії ми доповідали про наміри щодо підняття тарифу на водопостачання та водовідведення і повністю надавалося обгрунтування. Кожна цифра, яка закладена у структуру собівартості цих тарифів, обгрунтована, розрахунки ВУКГ перевірені та підтверджені, певною мірою, на нашу думку, вони є навіть заниженими. У структуру тарифу, який діє зараз, закладена вартість електроенергії 3,51 грн за кВт, а підприємство отримує електроенергію за ціною 7,91. Таким чином щомісяця підприємство втрачає близько 700 тисяч гривень. Згідно з чинним законодавством, органи місцевого самоврядування повинні встановлювати або коригувати тарифи у межах економічно обгрунтованих. Якщо їх не підіймають до економічно обгрунтованих, органи місцевого самоврядування зобов’язані знаходити шляхи покриття різниці. Наразі у бюджеті нашої громади немає можливості щомісяця покривати різницю в тарифах на близько 600-700 тисяч гривень. Тому виконком і прийняв таке рішення, яке входить саме до його повноважень.

Виконкомівці тоді підтримали звернення начальника Переяславського ВУКГ Віктора Коркача від 8 серпня ц.р. про встановлення економічно обгрунтованих тарифів. Зокрема основними причинами зміни тарифів підприємство вбачає стрімке зростання вартості електричної енергії, збільшення мінімальної заробітної плати, підвищення прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зростання податків та вартості паливо-мастильних матеріалів.

Депутат Андрій Іващенко зазначив, що при підвищенні тарифу потрібно враховувати не лише економічну складову, а й соціальну:

– Ви кажете, що це дуже енергозатратно. Тож чи проводився енергоаудит? Чи є відповідні висновки, як можна модернізувати підприємство, щоб воно споживало якомога менше електроенергії? Можливо, є якісь грантові напрацювання, щоб його модернізувати? Які були інвестиції в енергоощадність цього підприємства? Виходить, що за всі наші прорахунки має платити хтось інший, тобто громадяни. Ми розглядаємо все дуже лінійно: ось все подорожчало, ось, люди, платіть. Люди реально не мають змоги. Ви знаєте, що донація на Збройні сили зменшилася не через те, що вони не хочуть, а тому що вони перебувають на межі виживання?

У Борисполі також провели підвищення. Але ж у них є рішення, що вони гасять його коштом міського бюджету. Ми можемо гасити якийсь відсоток, якщо нереально тягнути 600-700 тисяч. Маємо ж робити кроки назустріч людям, а комунікації немає. Ми маємо “царські укази” і маємо “холопів”, які повинні їх реалізовувати. Перепрошую за це порівняння, але іншого у мене немає.

Депутат Анатолій Пастернак запитав (вочевидь, риторично, бо відповіді не отримав), що планує робити місто, аби тарифи не продовжували зростати:

– Електроенергія зараз коштує 7,91, але не факт, що з нового року вона не стане по 13. Ми справді не робимо жодних кроків для альтернативних видів енергії. Тому прохання до працівників міськради розробити програми на розвиток вітрових станцій, електростанцій, сонячних станцій. Нам потрібна альтернативна енергетика. Щоб це була наша міська електроенергія.

Депутат Олексій Дикий сказав, що є ще одне джерело, яке у майбутньому може підтримати ВУКГ:

– Підприємство може брати підряди на роботи по заміні водопроводів. Таким чином кошти із міського бюджету залишатимуться у ВУКГ. У нас є програма “Питна вода”, у якій прописані 8 вулиць, де потрібно замінити азбестові труби на пластикові. Це справа не сьогоднішнього дня, але якщо наступного року ці роботи провести, то це може стати одним із важелів притримання подальшого підвищення тарифів.

– На одному “кубі” водопостачання буде різниця 7 гривень. Розрахований слот – 4 “куби” на місяць, тобто 28 гривень. На одну людину виходить, що це менше вартості однієї житньої хлібини. Але разом із цим, ми не дамо ВУКГ стати банкрутом. Крім того, підприємство озвучувало, що в разі не підняття тарифів воно не зможе оплатити електроенергію, яку споживає. Це призведе до того, що водопостачання буде за графіком, – наголосила Ольга Огієвич.

Зрештою із 16 присутніх на сесії депутатів “за” скасування підвищення тарифу на воду проголосували восьмеро: Андрій Іващенко, Аліна Римар, Олександр Пасічник, Яна Поліч, Григорій Порало, Руслана Потапенко, Ірина Слюсар, Людмила Шимченко. Утрималися Ірина Присіч та Любов Томенко. Не голосували Олексій Дикий, Віталій Марченко, Лідія Оверчук, Анатолій Пастернак, Оксана Миколаїнко та Вячеслав Саулко. Інших депутатів на цьому засіданні не було. Для позитивного рішення необхідно було щонайменше 14 голосів “за”.

Отож, із 1 жовтня для всіх груп населення тариф на водопостачання зросте із 14,34 грн до 21,30 грн за куб. метр, на водовідведення – із 32,69 грн до 45 грн за куб. метр, а на очистку стоків – із 19,74 грн до 25,30 грн за куб. метр.

Нагадаємо, що у Переяславі витратять понад 3 мільйони гривень на ремонт під’їзної дороги на Богдана Хмельницького. Деталі – тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору