ЖИТТЯ

“Світ українського рушника”: у Переяславі представили оновлену експозицію

У музеї Переяслава відбувся захід “Світ українського рушника”. На ньому представили оновлену експозицію.

27 вересня у музеї українського рушника, що знаходиться на території Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав” відбувся захід “Світ українського рушника” до сторіччя з народження Михайла Сікорського. На ньому представили оновлену експозицію. Про це повідомляє Інформатор.

Розпочали захід хвилиною мовчання вшановуючи пам’ять найвидатнішого жителя міста, історика та культуролога, першого гендиректора НІЕЗ “Переяслав” Михайла Сікорського. Одразу всі присутні разом виконали Державний гімн України. Свої виступи подарували вихованці та викладачі мистецької школи імені Павла Синиці. У вітальному слові генеральний директора НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич підкреслив значення рушника як унікального оберегу української нації та висловив подяку всім, хто долучився до оновлення виставки.

Учениця 4 класу Переяславської гімназії №1 Анна Апанович зачитала вірш “Український рушник”. В своєму виступі начальник відділу культури і туризму Переяславської міської ради Валентин Шуткевич підкреслив важливу роль Михайла Івановича у розвитку Переяслава як туристичного міста, відомого на увесь світ.

Старша наукова співробітниця НІЕЗ “Переяслав” та завідуюча музеєм українського рушника Наталія Заїка провела екскурс в історію музею. Зазначила, що рушник робить українців мудрішими, сильнішими, тому, що це історія та національний символ держави. Для того, щоби створити музей, повинен бути експонат – так навчав Михайло Іванович. А для експонату – потрібно їхати у експедицію. Тож вони тривали впродовж багатьох років, починаючи з шістдесятих років минулого століття. Присутніми працівниками та тими, кого вже немає, зібрали унікальну колекцію – понад чотири тисячі рушників з регіону середньої Наддніпрянщини.

– Спершу у нас були виставки у 70-80 роках. Музейна, унікальна експозиція зародилася у 1989 році в мікрорайоні Борисівка. Назва його була “Історія українського рушника”. Теперішня назва “Український рушник”. Різниця полягає у тому, що яка би не була експозиція Михайло Іванович завжди розпочинав з археології. Він унікальна людина, яка розумілася у всьому і велике значення він приділяв орнаменту. Вона збереглася та перенесена нашими розумними предками на рушники. Україна розумна нація, вона все зберегла, бо як губка збирає все краще та передає майбутнім поколінням. І ми маємо так само це зберегти.

– Церква, у якій наразі знаходиться музей рушника знайшла своє місце на такому затишному куточку, на якому ми проглядаємо весь Переяслав. Пам’ятка має національне значення. Це історична церква із села Пищики другої половини 17 ст. І от у 1995 році відкрилася експозиція, а була знята 11 березня 2022 року. Минулого року, двоє військових, що відвідали “НІЕЗ Переяслав” хотіли завітати у музей, але експозиція була знята. На що вони відповіли, що стоять за цілісність держави та її суверенітет, незалежність і за ці ж рушники та українську культуру, і якщо ми її не відкриємо, то “Гріш нам ціна”. Саме це нас надихнуло на створення та відкриття оновленої виставки” – розповіла Наталія Заїка.

Спогадами поділились і ветерани музейної справи. По завершенню заходу, всі присутні мали змогу ознайомитися із головною частиною дійства – оновленою колекцією рушників. Наталія Зїка поділилася Інформатору, що на ній представили рушники Черкащини 19-20 ст., Чернігівщини з Київським Поліссям та затоплених сіл Переяславщини. Також представили експозицію авторських рушників фабрики художніх виробів Переяслава ім. Богдана Хмельницького, роботи Богуславських майстрів, західних заслужених майстрів ткацтва. На вівтарній частині експонуються рушники вишиті різними техніками 19-20 ст. Середньої Наддніпрянщини. Всі вони мають свою унікальну історію та власний орнамент, зберігають національну історію та ідентичність. Також у музеї розмістили виставку робіт учнів Переяславської художньої школи імені Петра Холодного.

Свої виступи подарували вихованці та викладачі мистецької школи імені Павла Синиці

Слово надали начальнику відділ культури і туризму Переяславської міської ради Валентину Шуткевичу

Спогадами ділились ветерани музейної справи

Учениця 4 класу Переяславської гімназії №1 та волонтерка Анна Апанович зачитала вірш “Український рушник”

Старша наукова співробітниця НІЕЗ “Переяслав” та завідуюча музеєм Українського рушника Наталія Заїка звернулася до присутніх та провела екскурс в історію музею

По завершенню заходу, всі присутні мали змогу ознайомитися із оновленою колекцією рушників

Також у музеї була представлена виставка робіт учнів Переяславської художньої школи імені Петра Холодного

Долучилося близько сорока осіб

Нагадаємо, що 27 вересня уПереяславі до 12-ї річниці смерті провели панахиду на могилі Михайла Сікорського. Детальніше про це – тут.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору