ЖИТТЯ

Сотні євреїв розстріляли у Переяславі під час Другої світової війни: їх вшанували на мітингу-реквіємі

У Переяславі провели мітинг-реквієм “Переяславський Голокост”. Вшанували пам’ять невинно убієнних євреїв у роки Другої світової війни.

29 вересня у Переяславі на Заальтицькому кладовищі біля братської могили розстріляних євреїв провели мітинг-реквієм “Переяславський Голокост”, приурочений до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру. Вшанувати пам’ять євреїв з Переяслава, розстріляних нацистськими окупантами в період Другої світової війни, прийшли члени Товариства єврейської культури, представники міської ради та жителі міста. Інформатор розповідає, як це було.

ТРОХИ З ІСТОРІЇ

Фашисти зайняли Переяслав 16 вересня 1941 року, а вже 4 жовтня гітлеріві провели акцію з масового розстрілу євреїв: здебільшого жертвами були літні люди, жінки, діти та інваліди. Вона тривала кілька днів. В акті комісії від 27 вересня 1943 року написано: “Облавою гестапо було підібрано все населення: чоловіки, жінки та діти єврейської національності. Вони повинні були захопити з собою найцінніші речі особистого вжитку: взуття, одяг, і йти в двір колишньої фабрики. Коли їх було зібрано понад 600 чоловік, головорізи вирішили познущатися над своїми нещасними жертвами, що дивилися на них переляканими очима, не знаючи, що з ними буде зараз, через кілька хвилин.

Цих людей примушували танцювати, співати, плигати, бити один одного, лягати ниць до землі і знову вставати. Велику частину побили до крові, відібрали найкращі речі і загальною колоною відправили за місто до глиновища, що біля кладовища, по дорозі на село Карань І ось тут був вчинений розстріл, небувале в історії жорстоке знущання над всіма людьми. Розстріляли спочатку чоловіків і жінок, дітей кидали живими в ями і неглибоко загортали землею, так що на другий день виступала кров. Хто лишився з єврейського населення не спійманий облавою в наступні дні, в міру їх виявлення, були також знищені в кількості біля 200 осіб на тому самому місці”.

ІСТОРІЯ ПРО ЛЬОВУ ФРОКЕНШТЕЙНА

Голова Товариства єврейської культури Ірина Кучеренко розповіла історію, яка трапилася в Переяславі, про молодого вчителя музики Льову Фрокенштейна, який викладав у єврейській школі: “Він відразу зрозумів, що їх ведуть на розстріл, і коли їх поставили біля ями під вагою тіл, які були перед ним, його штовхнуло у яму. Він прийшов до тями під тілами та бачив, як ходили фашисти і добивали поранених. Йому наступив німець на руку і на груди, але він, терплячи цей біль, зціпив зуби і перестав дихати, аби подумали, що він мертвий. Вночі він вибрався із могили і побіг до єврейського кладовища. Переховувався там два дні.

Потім він зустрівся із чоботарем, у місті всі його називали дід Василь, але він був керівником підпільної групи. Він допоміг Льові потрапити у партизанський загін імені Чапаєва, який дислокувався у нашому лісі. Там було 88 осіб, 43 з них – підпілля, 12 – євреїв. Там він по пам’яті намалював весь розстріл, який бачив або чув. Одного разу, виконуючи бойове завдання, його схопили фашисти і посадили у карцер, який був у поліцейський управі нашого міста. Керівником його був Олександр Лисенко, який був одним із учасників підпілля. Вночі він випустив Льову, окупантам сказав, що той помер і його закопали. Потім зробили документи, які засвідчували, що Льова помер. Як далі склалася його доля, невідомо. Дивом його малюнок зберігся, зараз він у великій бібліотеці у Нью-Йорку. За цим малюнком Америка дізналась, які були жахіття в Україні”.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять. До підніжжя пам’ятного знаку вбитих 800 мирних євреїв у Переяславському Бабиному Яру присутні поклали квіти.

У Переяславі провели мітинг-реквієм до роковин масового розстрілу євреїв-переяславців

На мітингу виступив міський голова Вячеслав Саулко

Голова товариства єврейської культури Ірина Кучеренко

Присутні поклали квіти до пам’ятника братської могили

Жертви геноциду у Переяславі

Вшанувати пам’ять прийшли члени Товариства єврейської культури, представники міської ради та жителі міста

Нагадаємо, що 27 вересня у Переяславі представили оновлену експозицію “Світ українського рушника”. Деталі – тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору