ЖИТТЯ

Як “двоколісні друзі” допомагають ЗСУ: репортаж із мотозлету “Оксамитовий несезон” у Переяславі

У Переяславі провели благодійний мотозліт байкерів. Вшановували пам’ять захисників та збирали гроші для ЗСУ.

У суботу, 23 вересня, у Переяславі відбувся мотозліт байкерів під назвою “Оксамитовий несезон”. Організували його засновник мотофестивалю “Тарасова гора” Ашот Арушанов, байкерський клуб Skulls MC Ukraine, волонтерська громадська організація “Об’єднаний байкерський фронт”. Мотолюбителі з усіх куточків України приїхали до нашого міста, аби вшанувати пам’ять загиблих захисників та зібрати гроші на допомогу військовим. Інформатор розповідає, як це було.

Зранку на спортивній базі “Переяслав” розпочався з’їзд. Десятки різноманітних мотоциклів заполонили галявину. Опівдні байкери почали формувати колону. Як розповів один із мотоциклістів, це потрібно зробити максимально правильно та обережно – з дотриманням усіх правил, адже від цього залежить безпека всіх учасників руху. Під супроводом поліції колона вирушила на центральну площу міста. Дорогою перехожі віталися, знімали дійство на телефони та сигналили з машин.

Вже у центрі Переяслава байкери вшанували пам’ять полеглих захисників, поклали квіти до Алеї Героїв та пам’ятника воїнам АТО/ООС. Після спілкування з переяславцями та знімками на згадку близько другої години дня колона вирушила назад до спортивної бази.

У Переяславі провели мотозліт “Оксамитовий несезон”

Учасники вшанували пам’ять полеглих Героїв

Місцеві жителі активно фотографувались біля мотобайків

Мені, авторці цього репортажу, випала змога взяти участь у дійстві та прокататись на справжньому байку (зрозуміло, що не за кермом). Це було вперше. Атмосфера була дуже теплою та душевною, всі як одна велика сім’я. Певно, ніколи не забуду, як мене взяли із собою в колону. Їхала позаду з фотоапаратом і намагалась зробити найкращі кадри, а в повітрі відчувалась лише свобода моменту.

Колоною байкери вирушили до центральної площі міста

Надзвичайні кадри “двоколісних друзів”

Зізнавайтесь, хто також захотів собі таку футболку?

Організатор заходу Ашот Арушанов, байкер, засновник мотофестивалю “Тарасова гора”, волонтер та актор, розповів, що “двоколісні друзі” наполегливо попросили зібратися разом для корисної справи: “Так, зараз фестивалі не на часі, але ми зібрались, аби побачитись із друзями, знайомими та найголовніше – зібрати гроші для хлопців, які боронять зараз нашу країну. Деякі з них сьогодні також тут є. Ми з ними спілкуємось, знаємо їхні потреби, допомагаємо їм. Всі ми разом із “Об’єднаним байкерським фронтом” збираємо мотоцикли для фронту. Cьогодні мотоцикл “Сірко” для реставрації надав клуб Skulls MC Pereyaslav сhapter, учасники якого є волонтерами ГО “Серця Переяславщини”. Його повезуть у Білу Церкву, де проведуть певні роботи, і вже повністю готовий мотоцикл ми відправимо на фронт. Можна просто перерахувати кошти на якийсь збір, але такі зібрання – це обмін енергією, а зараз час єднатися та допомагати”.

Ашот Арушанов додав, що цього дня збиратимуть гроші на такі потреби: обладнання медичного авто, ремонт та реставрація мотоциклів та машина для одного з підрозділів розвідки. “Нам постійно телефонують з різними потребами. Ось товариш повідомив, що потрібне колесо. То, якщо щось залишиться, і йому купимо. Ось так і живемо – або ти в ЗСУ, або ти для ЗСУ”, – пояснив.

Організатор заходу Ашот Арушанов (ліворуч)

Голова ГО “Об’єднаний байкерський фронт” Олександр Стогниченко розповів, що організацію створили 3 березня 2023 року. Її учасники – представники мотоклубів та вільні байкери. Головна її мета – допомога Збройним силам України, а всі акції та заходи ОБФ спрямовані на задоволення запитів і потреб захисників. За понад 6 місяців роботи організація відреставрувала та відправила на фронт 63 мотоцикли.

“Ми реставруємо мотоцикли – робимо з них мілітарі й відвозимо на фронт. Навіть вчора телефонували розвідники і просили допомогти. 10 наступних мотоциклів, які ми відреставруємо, відправимо у полк “Азов”. Відреставрувати мотоцикл коштує 20 тисяч гривень, а автомобіль – 200 тисяч гривень. За цей час, що ми працюємо, до нас долучилися різні мотоклуби, вони підтримали цю ідею і сьогодні тут. Я вважаю, що наша ініціатива досить потужна, байкери – це не ті люди, які підтримають щось неправдиве. Ми з побратимом із організації часто робимо це за власні кошти, особливо на початку. Навіть зараз буває таке, що мотоцикли готові, але на пальне немає, то допомагаємо. Коли їдеш туди, надихаєшся, повертаєшся назад і починаєш ще більше працювати”, – поділився Олександр

Військовий Денис розповів, що ініціатива ОБФ дуже корисна та займається правильними речами: “Мотоцикл – це широкопрофільна штука: людина на мотоциклі може і пораненого відвезти, і проїхати там, де не проїде авто, і по-тихому більш-менш, а у джипів швидко змальовується броня. Тому хлопці підвозять снаряди і поранених забирають. І мотоцикл простіше обслуговувати, ніж автомобіль. Але коли починаються дощі, то там можна тільки на броні проїхати”.

Мотоцикли, які передають на фронт

На захід завітало багато учасників

Учасники “Об’єднаного байкерського фронту”

Президент байкерського клубу Skulls MC Ukraine Олександр розповів, що клуб заснували у Києві 9 вересня 2009 року. Основна його ідея – братерство. Його учасники – це люди, які схожі думками та ідеями, збираються та проводять час разом, навіть цілими родинами.

“Ми найдоросліший клуб у Києві і, напевно, входимо в п’ятірку найдоросліших в Україні. Також ми є співорганізаторами цього заходу. У нас багато учасників клубу зараз воюють, тож не всі змогли сьогодні приїхати. Є ті, хто перебуває на бойовому чергуванні, а є й ті, хто отримали поранення. Особисто я виріс на мотоциклі, вперше мене на нього дідусь посадив ще у класі четвертому, це був ІЖ-49. Я був маленький, навіть сил не вистачало витиснути зчеплення, але потім зрозумів, що це моє”, – розповів Олександр.

Мотосходини тривали цілий день

Фото на згадку на центральній площі Переяслава

Цього дня для учасників заходу Олександр Корнійчук на позивний “Байкер” провів пізнавальний тренінг з надання першої домедичної допомоги. А ведучий з позивним “Добрий” показав майстер-клас із безпечного поводження зі зброєю та розповів правила, які необхідно знати не тільки військовим, а й цивільним.

Для гостей мотосходин також провели благодійну лотерею та аукціон, який мав чимало крутих лотів. Загалом зібрали, як згодом сповістив Ашот Арушанов у Facebook, близько 180 тисяч гривень. Кошти передали на потреби різних волонтерських об’єднань та ініціатив.

Ввечері показали український історичний фільм “Довбуш”, прем’єра якого відбулася 24 серпня цього року. З цієї нагоди до Переяслава приїхав його режисер Олесь Санін. Він разом із актором стрічки Ашотом Арушановим презентували фільм.

Тренінг з надання першої домедичної допомоги

Звісно ж, збирали гроші на потреби ЗСУ

Волонтерка, голова ГО “Серця Переяславщини” Інна Марченко розповіла про деякі лоти аукціону: “Ці гільзи розмальовували наші переяславські майстри. Це все ми з командою привезли з фронту, з передової. Одну з розмальованих гільз подарували актору Павлу Вишнякову, на ній було зображення затопленої Херсонщини. Це була дуже сильна гільза, я такі шукала давно. Коли стріляєш гільзою, то виходить просто отвір, а це саме розірвалась кацапська. І я збирала такі розкриті, на яких можна було б малювати малюнки”.

Окрім гільз від боєприпасів, волонтерка показала й інші військові артефакти, які на аукціон привезли з Донецької та Харківської областей. Інна Марченко поділилась, що речі, які підписані воїнами, нікому не продає та не дарує, береже їх для майбутнього воєнного музею. Показала і деякі предмети окупантів, які знайшли на територіях, де тривали бойові дії.

“Нашій організації на аукціоні вдалося зібрати 12 тисяч гривень, але Ашот додав зі своєї організації ще 8 тисяч. Ми збирали нашим хлопцям на автомобіль”, – поділилася пізніше волонтерка.

На благодійному аукціоні волонтерка Інна Марченко презентувала розмальовані гільзи

Бойові гільзи, привезені з Харківщини та Донеччини

Нагадаємо, що нещодавно у Переяславі зібрали понад 30 кілограмів кришечок для виготовлення деталей до безпілотників. Деталі – за посиланням.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору