ЖИТТЯ

Атака дронами Курської області та робот “Лють” на фронті: що позитивного було цього тижня

Лауреат Нобелівської премії з фізики пожертвує власну грошову винагороду на підтримку українців. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ДРОНИ СБУ АТАКУВАЛИ КУРСЬКУ ОБЛАСТЬ

Служба безпеки України 5 жовтня дронами атакувала електропідстанцію в Курській області росії. Унаслідок атаки без електроенергії залишилися важливі військові об’єкти росіян. Блекаут стався під час підготовки окупаційних військ до осінньо-зимового періоду. Військові об’єкти рф були підключені до атакованої електропідстанції в населених пунктах Суджа, Любимівка та Глушкове Курської області.

Цього ж дня про це повідомив Губернатор Курської області рф Роман Старовойт. За його словами, дрони атакували об’єкти інфраструктури в Суджанському, Коренівському, Глушківському районах. “Є відключення електрики. Аварійні бригади вже розпочали відновлення електропостачання”, – написав губернатор.

Російський Telegram-канал Shot написав, що в Курській області без електрики залишилися 67 населених пунктів. За даними каналу, безпілотник о 1:00 скинув два вибухові пристрої на центральну електропідстанцію міста Суджа Суджанського району (12 кілометрів від держкордону). Без електрики залишилось 14 населених пунктів. Постраждалих не було.

Також о 3:00 дрон скинув два саморобні вибухові пристрої на центральну електропідстанцію селища Глушково Глушківського району (6 кілометрів від держкордону). Без електрики залишилося 53 населені пункти. Також минулося без постраждалих.

НА ФРОНТІ ПОЧАЛИ ВИКОРИСТОВУВАТИ УКРАЇНСЬКОГО БОЙОВОГО РОБОТА “ЛЮТЬ”

Український бойовий робот “Лють” уже використовується на фронті в експериментальному форматі. Про це розповів очільник Мінцифри Михайло Федоров у коментарі УНН.

Міністр лише нещодавно презентував бойового робота “Лють”, який розробили на платформі для виробників зброї Brave1. Федоров опублікував фото експериментального зразка, який успішно пройшов польові випробування. Ця машина озброєна танковим кулеметом, має оглядову камеру 360° і броню, яка захищає від стрілецької зброї й уламків. Цим компактним роботом можна керувати дистанційно, виконуючи бойові завдання. Наприклад, штурмувати або обороняти позиції.

Міністр повідомив, що команда працює над удосконаленням машини та готується до масштабування виробництва. У коментарі УНН він зазначив, що вже є передсерійне виробництво та зразки, які використовуються на фронті в експериментальному форматі. “Далі залежить від потреб Сил оборони. Тобто там є деякі експериментальні підрозділи, які використовують роботизовані технології й після успішного тестування на полі бою вони будуть робити вже запит на потрібну кількість, яка буде організаційна структура застосування й далі вже будуть вкладатися контракти органами, які за це відповідають, з виробниками”, – розповів Федоров.

Він зазначив, що було створено кілька експериментальних підрозділів прямо в бригадах, які воюють, для того, щоб тестувати й умовно писати нову доктрину застосування, щоб прогнозувати закупівлі машини. Також міністр розповів, що ціна одного такого робота “Лють” – близько 10 тисяч доларів.

НІДЕРЛАНДИ ВИДІЛИЛИ УКРАЇНІ ПОНАД 100 МІЛЬЙОНІВ ЄВРО ПІДТРИМКИ

Нідерланди виділили Україні 102 мільйони євро в межах свого третього пакету підтримки у 2023 році. Про це повідомили на сайті нідерландського уряду. Із цих коштів 60 мільйонів євро підуть на підтримку нідерландських компаній, які хочуть зробити свій внесок у відбудову України.

Уряд Нідерландів пояснив, що їхні підприємці “дуже зацікавлені” в процесі відбудови України, а також мають “унікальні власні знання та досвід”. Водночас ведення бізнесу в країні, яка перебуває в стані війни, пов’язане з великими ризиками, які можуть не покриватися комерційними страховиками. Тому нідерландський уряд виділив кошти на страхування експортних кредитів для України.

Ще 30 мільйонів євро спрямують на закупівлю газу та постачання деталей для електромереж перед зимою. За оцінками Міністерства енергетики України, для відновлення енергетичної інфраструктури після російських обстрілів необхідно від 3,7 до 4 мільярдів доларів, нагадали в уряді Нідерландів.

Решта 12 мільйонів євро підуть на підтримку нещодавно звільнених територій і до резерву Міжнародного валютного фонду, який надає технічну допомогу Україні для впровадження реформ. “Новий пакет підтримки базується на оцінці потреб української влади, Світового банку та Європейської комісії. У такий спосіб Нідерланди роблять свій внесок у задоволення найбільш нагальних потреб України в допомозі”, – зазначили в нідерландському уряді.

Rheinmetall ПЕРЕДАСТЬ УКРАЇНІ СИСТЕМИ ДЛЯ БОРОТЬБИ З ДРОНАМИ

Rheinmetall на замовлення уряду Німеччини постачатиме Україні комплекси SurveilSpire. Вони призначені для розвідки та знищення ворожих безпілотників. Про це йдеться у пресрелізі на сайті компанії Rheinmetall.

Система SurveilSpire включає мобільні вишки спостереження з камерами денного і нічного бачення, мінідрони й систему управління.  Комплекси базуються на автопілотованих розвідувальних безпілотниках, які здійснюють патрулювання та польоти для виконання певних завдань. Це дозволяє перевіряти виявлені загрози та дозволяє оператору ініціювати необхідні контрзаходи.

Системи працюють автоматизовано і включають бездротові канали зв’язку для передачі відео на мобільний командний пункт. Їх також оснащено сонячними панелями для тривалої роботи без кабелів живлення і джерел палива. Проєкт комплексів SurveilSpire німецька компанія втілює у співпраці з естонською компанією DefSeclntel.

ЛауРЕАТ НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ З ФІЗИКИ ПОЖЕРТВУЄ СВОЮ ГРОШОВУ ВИНАГОРОДУ УКРАЇНЦЯМ

Ференц Крауз, який цьогоріч отримав Нобелівську премію з фізики, віддасть гроші зі свого призу на користь ініціативи Science4People, що допомагає українцям. Про це він сказав у радіоетері Deutschlandfunk після свого нагородження. Цього року грошовий приз Нобелівської премії становить близько 11 мільйонів шведських крон (приблизно 1 млн доларів).

Ференц Крауз та його колеги П’єр Агостіні й Анне Л’Юльє отримали Нобелівську премію з фізики “за експериментальні методи, які генерують атосекундні імпульси світла для дослідження динаміки електронів у речовині”.

Science4People – це міжнародна ініціатива вчених, які об’єдналися заради того, щоб допомагати підтримувати освітні проєкти в охоплених війною регіонах, і зокрема – в Україні. У 2022 році, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, її заснував учений угорського походження, який працює в Німеччині.

В Україні Science4People реалізує місцеві проєкти з покращення умов життя та догляду за тими, хто цього потребує, а також освіти, навчання та спорту для школярів.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору