ЖИТТЯ

День захисника, збори громади та перемога на чемпіонаті України: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього дізнавалися гіркі звістки про загиблих захисників, особистий рекорд команди веслувальників та перемогу переяславця на чемпіонаті України з бодібілдингу. Також відзначили день захисників та захисниць, а жителі громади влаштувували збори щодо підвищення тарифів на воду. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті

НА ВІЙНІ ЗАГИНУЛИ ОЛЕКСАНДР ШКВАРА, ОЛЕКСАНДР КУЛІЧЕВСЬКИЙ ТА СЕРГІЙ МЕЛЬ

Тяжким та гірким видався цей тиждень для жителів Переяславщини – аж три гіркі звістки прийшли з фронту. 1 жовтня внаслідок мінометно-артилерійського обстрілу біля населеного пункту Красногорівка Донецької області загинув Олександр Шквара із Дем’янець (Переяславська ТГ). Йому було 34 роки. Служив водієм 3 механізованого взводу механізованого батальйону. Був старшим солдатом.

2 жовтня у Києві в Головному військовому клінічному госпіталі помер солдат ЗСУ Олександр Кулічевський 1983 р.н. із Горбанів (Ташанська ТГ). Його призвали на службу 17 березня 2022 року. Служив номером обслуги мінометного розрахунку.

4 жовтня внаслідок зупинки серця, перебуваючи в зоні БРО в пункті розташування взводу в населеному пункті Олексієво-Дружківка Краматорського району Донецької області помер Мель Сергій 1968 р.н. із Вовчкова (Переяславська ТГ). Служив командиром 1 гранатометного відділення взводу вогневої підтримки. Був одним із перших добровольців, який 24 лютого 2022 року мобілізувався до лав ЗСУ.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ РЯТУВАЛЬНИКИ ГАСИЛИ ПОЖЕЖІ ЛЕДЬ НЕ КОЖНОГО ДНЯ

Цього тижня на Переяславщині рятувальникам доводилося гасити багато пожеж. 30 вересня у селі Гребля (Переяславська ТГ) загорілась суха трава та чагарники. Менш ніж за годину пожежу ліквідували. Того ж дня загорілась суха трава і у селі Єрківці на вулиці Успенській (Дівичківська ТГ). Ніхто не постраждав.

1 жовтня на Переяславщині сталося три пожежі. У селі Гланишів на вулиці Покровській (Переяславська ТГ) горіла 15-метрова акація на висоті до 6 метрів. Її загасили також менш ніж за годину. Також загорівся трав’яний настил у Переяславі на вулиці Кравченка. Пожежу локалізували менш ніж за пів години. Цього ж дня у Переяславі на вулиці Пугачовій загорілось дерево на висоті 3 погонні метри та чагарник на площі 5 кв. метрів. За 20 хвилин пожежу ліквідували.

2 жовтня у Помоклях (Ташанська ТГ) на вулиці Новоселицькій палили сміття на городі й вогонь перейшов на ліс. До прибуття рятувальників пожежу погасили місцеві жителі. Того ж дня загорівся трав’яний настил в Стовп’ягах (Дівичківська ТГ) на вулиці Шевченка. Пожежу також загасили місцеві.

3 жовтня загорілось сміття та суха трава в Циблях (Циблівська ТГ). Вогонь знищив сміття на площі 0,5 га. Врятовано рослинність та лісосмугу, а пожежу ліквідовували понад 6 годин.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЧОЛОВІК ПОГРОЖУВАВ ПРАВООХОРОНЦЯМ ЗБРОЄЮ. СУД ЗАКРИВ СПРАВУ

3 березня житель села Єрківці (Дівичківська ТГ) повідомив поліції, що офіцер громади нібито вимагав у нього хабар 100 доларів. Коли правоохоронці прибули на місце події задля перевірки інформації про можливе вимагання неправомірної вигоди, той чоловік 1966 р.н. у стані алкогольного сп’яніння із револьвером Major Berg 2,5 в руці почав погрожувати правоохоронцям вбивством.

За цією справою відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 345 (Погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо працівника правоохоронного органу, а також щодо його близьких родичів у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків). Обвинуваченого могли покарати виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

25 липня до суду надійшло клопотання прокурора про закриття кримінального провадження у зв’язку зі смертю обвинуваченого. 15 червня до Державного реєстру актів цивільного стану громадян внесли відповідний запис. 19 вересня клопотання розглянули.

Зважаючи на заяву рідного брата обвинуваченого, який не заперечував проти закриття кримінального провадження, відсутність клопотань щодо здійснення кримінального провадження задля реабілітації померлого, суд дійшов висновку про закриття кримінального провадження за ч. 1 ст. 345 на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284 Кримінально-процесуального кодексу України (Закриття кримінального провадження у разі смерті підозрюваного, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого). Витрати у сумі 4 тисячі 554 гривень 92 копійки за залучення експерта погасять за рахунок держави.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДБУЛИСЯ ЗБОРИ ЖИТЕЛІВ ГРОМАДИ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ НА ВОДУ

4 жовтня 0 9:00 ранку у Переяславі біля будівлі міської ради зібралися близько 40 місцевих жителів, аби поставити ряд важливих питань міському голові Вячеславу Саулку, зокрема, і про рішення депутатів щодо підвищення тарифів на воду. Попередньо ж у соціальних мережах небайдужі закликали громаду на збори, аби разом вирішити це питання.

Переяславка Надія Кащенко розповіла з якими питаннями сьогодні прийшла на збори. Поділилась, що проживає у мікрорайоні Левада у багатоповерховому будинку, там вже понад 6 років дорога в дуже поганому стані, а звертати увагу на це ніхто не хоче. Також схвильована питанням тарифів за воду: “У нас живуть люди інваліди, які не можуть вийти на вулицю тому що яма на ямі, хіба не можна зробити 600 кв. м. дороги? Ми скільки ходили, просили, але нічого не робиться. І питання води, у квартирах, якщо подумати може це і не так дорого, але водовідведення… Якщо я зараз сплачую 47 гривень за куб. метр то скільки ж я потім буду платити? Порахували, що в середньому у нашому місці використовують 4 куб. метри. У мене сім’я з двох осіб, я використовую мінімально 6 куб. метрів, звісно, що для пенсіонера це не підйомно”.

о 9:20 вся делегація вирушила до сесійної зали міської ради на зустріч із Вячеславом Саулком, аби почути від нього відповіді на свої хвилюючі запитання. Там, на другому поверсі вже перебували декілька поліцейських та офіцер громади, аби контролювати ситуацію та дотримання порядку. 0 9:23 до присутніх прийшов міський голова, його заступниця з економічних питань Ольга Огієвич та секретарка Лідія Оверчук, згодом приєднались і керуюча справами виконкому Тетяна Гич та начальник відділу капітального будівництва та ЖКГ Олександр Вітківський. Серед присутніх також були волонтери та представники територіальної оборони.

Галина Дудар запитала у міського голови звідки такі витрати та чому настільки збільшились тарифи на воду. Вячеслав Саулко зазначив, що рішення підняти тарифи на воду було не простим, а усі тарифи та розрахунки озвучували на виконавчому комітеті, неодноразово говорили про це і на сесії, зверталися і пояснювали у засобах масової інформації про економічну обґрунтованість і доцільність такого рішення.

Галина Дудар також поцікавилась і коштами, які міська рада виділяла на потреби Збройних сил України: “Де звітність про те, що купили, куди відправили, хто отримав, яку саме зброю, для якої бригади? де це все? І чому з 2-х мільйонів гривень, які виділяли на пам’ятник Сікорському вирішили виділити лише 1 мільйон гривень на ЗСУ, а не 2?”.

Вячеслав Саулко відповів, що зараз на часі і пам’ятник Михайлу Сікорському, і розвиток міста, дороги, тротуари і допомога Збройним силам України: “Я не буду називати публічну інформацію, що саме і кому ми купуємо, це закрита інформація. Ми не один мільйон витратили, і не міський голова одноосібно приймає такі рішення, а й всі депутати міської ради. Кошти, які виділяють на ЗСУ, виділяються виключно на підставі відповідних звернень”.

Переяславка поцікавилась у міського голови, що потрібно робити для того, щоб населення менше сплачувало за комунальні послуги, на що Вячеслав Саулко пообіцяв у робочому порядку особисто надати відповідь на це питання та допомогти. Після цього ж покинув сесійну залу.

Вже на вулиці учасники зборів колективно вирішили збирати підписи у місцевих жителів, аби міський голова Вячеслав Саулко склав свої повноваження. Таких голосів, як зазначила одна із жительок міста, потрібно щонайменше три тисячі.

ВИПУСКНИК УГСП МИХАЙЛО ТРАЧ ОТРИМАВ “СРІБНИЙ ХРЕСТ” ВІД ЗАЛУЖНОГО, А ПІСНЯ ЗАГИБЛОГО ВІЙСЬКОВОГО-СКОВОРОДИНІВЦЯ ФЕЛІКСА КУРТАНІЧА З’ЯВИЛАСЯ У МЕРЕЖІ

До Дня захисників і захисниць України випускник Університету Григорія Сковороди у Переяславі Михайло Трач отримав нагороду “Срібний Хрест” від Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного. Також 1-го жовтня на стрімінгових платформах вийшла пісня загиблого аеророзвідника та випускника вишу Фелікса Куртаніча.

На своїй сторінці у Facebook Михайло Трач поділився, що нагорода від Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного “Срібний Хрест” отримана за службу на Харківщині у вересні 2022 року: “З того часу багато води утекло, але приємно в переддень Свята захисників та захисниць отримати нагороду, як відзнаку зусиль, які наш батальйон, та я особисто, доклав до звільнення Харківщини!”, – написав Михайло.

Також 1-го жовтня вийшла пісня “Брате”, загиблого аеророзвідника, студента Переяславського університету Фелікса Куртаніча. Він загинув у боях під містом Рубіжне Донецької області, був здобувачем-політологом ФГПОСТ УГСП, бійцем Батальйону імені генерала Кульчицького. Також, хлопець мав військову освіту. З 2015 року брав участь у бойових діях в зоні ООС та служив у батальйонах “Карпатська січ”, “Донбас” та “Айдар”.

Український співак Арсен Мірзоян опублікував у Facebook відео, де є частина однієї пісні Фелікса Куртаніча, яку він співає в перерві між бойовими діями на Київщині та додав, що хлопець писав багато нотатків, але після його загибелі віднайти їх не вдалось.

ДО ПЕРЕЯСЛАВА ПРИЇЗДИЛА КАТЕРИНА СОЛЯР

2 жовтня в Університет Григорія Сковороди в Переяславі приїздила Катерина Соляр, журналістка, теле- та радіоведуча, відеоблогерка. Вона розповідала студентам та всім, хто прийшов на зустріч, про особливості роботи в медіа, власні переживання та просто знайомилася ближче із аудиторією. Гості могли особисто поставити їй запитання. Ця зустріч стала можливою завдяки програмам “Платформа можливостей” та “Мріємо та діємо”.

Вона розповіла про себе, початок війни, емоції в прямому ефірі, про те, чому в перші дні не сказали, що війна на довго, відновлення, журналістську освіту, українську політику після війни та репортаж із дня перемоги.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ ЗАХИСНИКІВ ТА ЗАХИСНИЦЬ

1 жовтня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели загальнорайонні урочистості з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня Українського козацтва і Дня захисників і захисниць. Під час них відзначили деяких людей та виступили артисти. Урочистості тривали годину. Глядачів зібралось близько двох сотень. Відкрили захід Гімном України. Студія конферансу “Акцент” Переяславського ЦКМ подарувала театральний виступ “Пам’яті вічність, мовчання хвилина”, після чого всі присутні вшанували пам’ять полеглих воїнів. Юлія Шинкар виконала пісню “Повернись живим”.

Голова Бориспільської районної військової адміністрації Руслан Дяченко нагородив нагрудним знаком “За сприяння в обороні Бориспільщини” командира добровольчого формування територіальної громади села Проців Віталія Коваленка, волонтерку Маріанну Кононенко, директора “Агротрейд групп” Віталія Біленка, командира добровольчого формування Золочівської територіальної громади №1 44 підрозділу 137 ОбТрО Вячеслава Галатенка, учасника бойових дій та члена добровольчого формування Золочівської територіальної громади №1 44 підрозділу 137 ОбТрО Олега Потайчука, машиніста Київської філії ТОВ “Газорозподільчі мережі України” Віталія Бибика, заступника начальника відділу поліції №1 (м. Переяслав) Бориспільського РУП Олега Немировського, охоронців муніципальної варти Пристоличної сільської громади Сергія Медина та Сергія Салтанова, водія Студениківського ліцею Василя Сабадаху, командира 3-ї роти Добровольчого формування №1 Циблівської ТГ Івана Матієнка, начальника штабу 3-ї роти Добровольчого формування №1 Циблівської ТГ Олексія Курила, начальника відділення поліції №2 Бориспільського РУП Андрія Медуницю.

Медаллю “За охорону рідної держави” нагородили заступника голови Яготинської міської ради Олександа Кудрявського, директора КП “Комунальник” Андрія Стріху. Почесною грамотою КОДА нагородили начальника відділення офіцерів в запасі та кадрів Бориспільського РТЦК та СП Федіра Гуленка.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко відзначив подяками Переяславської міської ради та грошовими винагородами таких людей:

  • солдата та гранатометника 3 стрілецького відділення 2 стрілецького взводу 3 стрілецької роти військової частини А7323 Віталія Биховця,
  • сержанта та старшого стрільця 3 відділення 2 взводу роти охорони першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Дмитра Бомчука,
  • старшого солдата, водія 2 стрілецького відділення 1 стрілецького взводу 1 стрілецької роти військової частини А7323 Євгена Єрмоченка,
  • солдата, номер обслуги 4 гармати 2 самохідно-артилерійського взводу 3 самохідно-артилерійської батареї 1 самохідно-артилерійського дивізіону військової частини А3085 Володимира Іваневича,
  • солдата та стрільця 67 бригади 2 стрілецького батальйону імені Тараса Бобанича Андрія Козія,
  • капітана, командира 1 самохідно-артилерійського взводу, старшого офіцера на батареї 9 самохідно-артилерійської батареї 3 самохідно-артилерійського дивізіону військової частини А3085 Андріса Кокаревича,
  • солдата та навідника кулеметного відділення взводу вогневої підтримки роти вогневої підтримки військової частини А7323 Руслана Копитька,
  • майора та офіцера першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Володимира Мамітька,
  • молодшого сержанта та командира 3 відділення 2 взводу роти охорони першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Олега Петренка,
  • головного сержанта та командира відділення управління командира батареї 2 самохідно-артилерійського взводу 5 самохідної артилерійської батареї 2 самохідно-артилерійського дивізіону військової частини А3085 Романа Садового,
  • старшого солдата та оператора-розвідника 2 розвідувального відділення взводу розвідки військової частини А7323 Богдана Устича.

Офіцер першого відділу Бориспільського РТЦК та СП Володимир Мамітько посмертно нагородив орденом “За мужність” ІІІ ступеня командира взводу вогневої підтримки 3 аеромобільної-десантної роти військової частини А0641 Ярослава Подоляна. Він 16 березня 2022 року отримав поранення, несумісні із життям, поблизу населеного пункту Кам’янка що на Харківщині.

ВЛАДИСЛАВ ГРЕСЬ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА СТАВ ЧЕМПІОНОМ УКРАЇНИ З БОДІБІЛДИНГУ

30 вересня та 1 жовтня у Києві відбувся Чемпіонат України з бодібілдингу та фітнесу. На ньому спортивний тренер із Переяслава Владислав Гресь виборов золото у категорії “Класичний фізик” до 180 см. Нагородили спортсмена медаллю та дипломом.

Владислав розповів, що тренуватися у спортивному залі почав близько десяти років тому, а твердо вирішив спробувати та почав займатися лише рік тому. Поділився, що близько чотирьох років тому вже виступав на чемпіонаті, проте він видався ненайкращим: “Цьогоріч сам чемпіонат був першим вдалим, проходив він, як на мене, просто стандартно – приїхав, реєстрація і чекав допоки буде конкретно моя категорія”.

Готуватися до змагань з бодібілдингу спортсмен розпочав за 5-6 місяців. Підготовка складалася із певного раціону харчування та стабільних тренувань: “Якщо на початку у харчуванні і були можливі якісь відхилення, то вже конкретно за місяць до стару, а особливо за два тижні, я притримувався чіткого та суворого раціону без відхилень, бо це все могло вплинути на результат”.

Спортсмен поділився, що не тримав за ціль здобути призове місце. Головним його завданням було, в першу чергу, виступити для себе та власного досвіду: “Так як я не очікував, що буду навіть у призовій трійці, а за перші місця взагалі мовчу, то емоції були максимальні, передати їх словами просто неможливо. Коли ти не очікуєш такого, а тут ще й перше місце. Був емоційний вибух”.

Владислав зазначив, що цьогоріч приймати участь змаганнях вже не буде, можливо, спробує власні сили вже наступної осені: “Допоки на перед зазирати не буду, бо точно ще не знаю. У цьому році однозначно, це вже все”.

КОМАНДА ВЕСЛУВАЛЬНИКІВ НА ЧОВНАХ “ДРАКОНАХ” ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА ВСТАНОВИЛА ОСОБИСТИЙ РЕКОРД 

1 жовтня з нагоди Дня козацтва у Полтаві відбувся відкритий чемпіонат Полтавської області з веслування на човнах “Дракон”. Участь взяли команди із Києва, Дніпра, Полтави, Горішніх Плавнів, Кременчука, Вінниці, Черкас і Переяслава. Змагалися у відкритому класі (чоловіки й жінки разом) на човнах для 22 і 12 веслувальників у вікових категоріях 12-14, 15-18 та 19 і більше років. Цей турнір до Дня козацтва проводять із 2017 року.

Команда із Переяслава змагалася у дорослій віковій категорії. Тобто у човні було 22 спортсмени, які долали дистанцію 5,5 кілометра. Про це Інформатору розповіли представники команди.

Переяславська команда зібралася нинішнім складом приблизно 4 місяці тому й змагалася зі значно досвідченішими колективами, які посідають призові місця навіть на міжнародних турнірах. Тож серед восьми команд прийшла до фінішу останньою, проте із незначним відставанням від лідерів та особистим рекордом.

Переяславці пройшли дистанцію за 25 хвилин 50 секунд, відстали від переможця лише на 2 з половиною хвилини. До цього найкращий результат нашої команди був таким – 30 хвилин 10 секунд.

ЯКИМИ БУДУТЬ ПІВФІНАЛЬНІ МАТЧІ КУБКА ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ З ФУТБОЛУ

7 жовтня відбудуться півфінальні матчі Кубка Переяславщини з футболу. На стадіоні ім. В. Лобановського о 14:00 дівичківський “Дніпро” зустрінеться із Яготином, а о 16:00 “Переяслав” зіграє із дем’янецьким “Матадором”. “Дніпро” та “Матадор” видаються беззаперечними фаворитами. Але сенсація можлива.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про прощання із захисником, благодійний мотозліт та депутати “за тарифи”. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору