ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: мультфільми “Як козаки…” і досі залишаються актуальними та дотепними

На мультфільмах “Як козаки…” виросте ще не одне покоління українців. Так вважає журналіст Інформатора і пояснює чому.

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наш журналіст розповість про серію короткометражних мультфільмів “Як козаки…”, які зробили великий внесок у культурний розвиток кожного українця. Його справедливо можна вважати класикою і національною гордістю.

“Козаки” – серія мультиплікаційних фільмів, знятих в УРСР та Україні на українській студії “Київнаукфільм”. Автор сценарію та режисер – Володимир Дахно. Тривалість кожної серії не перевищує 20 хвилин. З виходом першої серії “Як козаки куліш варили” в 1967 році мультсеріал відразу здобув величезну популярність, а харизматичні персонажі стали народними улюбленцями. Персонажі – запорозькі козаки Бурмило, Коротун і Силач (за сценарієм, мають імена Грай, Око і Тур, але в самому серіалі завжди безіменні) – є своєрідним національним символом.

За сюжетом герої потрапляють у неймовірні пригоди, зустрічаючись з людьми з різних країн і епох, навіть з богами та інопланетянами. У мультфільмах немає діалогів і будь-якого тексту за винятком вступного або заключного слова “від автора”, – дія відбувається у вигляді інтуїтивно зрозумілих сцен.

Всього створили дев’ять мультфільмів про козаків. Окремі серії отримували нагороди та премії на державних і міжнародних фестивалях.

Попри те, що перші серії виходили ще в часи СРСР, коли все українське притіснялось, у мультфільмі про козаків написи були українською мовою, хоч і титри російською. Навіть такі деталі разом із самою історією зробили певний внесок в українську культуру. І гумор був на високому рівні, й зараз може підняти настрій.

Мабуть, не знайдеться людини, яка б не бачила цих короткометражних мультфільмів. Вони були невід’ємною частиною дитинства кожного із нас. Вперше я їх побачив, коли часто жив у бабусі, а з розваг там був тільки телевізор. Коли вже підріс, ці мультфільми досі показували, але, що мене трохи обурило, десь вночі й до ранку. Добре, що всі серії поспіль, тоді кожну ніч засинав під “Козаків”.

Важко обрати улюблені серії, тому трохи розповім про кожну. Перша “Як козаки куліш варили” вийшла у 1967 році. У ній йшлося про викрадення Ока та інших козаків заморськими работорговцями, ймовірно турками. Грай і Тур із величезними пригодами проникли в цитадель ворога й звільнили друзів. Ця серія вирізняється грубшою промальовкою, ніж наступні, але вже показує всю красу мультфільму.

У 1970 році вийшла друга серія під назвою “Як козаки у футбол грали”. Одна із найвідоміших серій показує, як козаки подорожували Європою та обігрували у футбол супротивників із різним стилем гри. Там були і німецькі лицарі, і французькі мушкетери та навіть англійські джентльмени.

У 1973 році вийшла серія “Як козаки наречених визволяли”. У ній йдеться про морські пригоди козаків, що ганяються за піратами, які викрали козачок. Гонитва проходить через колоритні стародавні держави: Стародавню Грецію, Давній Єгипет, Індію, і закінчується на острові піратів.

Четверта ж серія “Як козаки сіль купували” вийшла у 1975-му. У ній козаки допомагали чумакам довезти сіль до ярмарку й відбивали напад степових розбійників під керівництвом Злого Пана. Майже вся серія є енергійною гонитвою, наприкінці ж козаки відновлюють справедливість і, звісно, таки купують сіль.

У 1978-му світ побачила вже четверта серія “Як козаки олімпійцями стали”. Її події пов’язані зі старогрецькою міфологією. За сюжетом бог Зевс хотів припинити війни між греками і оголосив Олімпійські ігри. Марс, бог війни, мав намір зірвати їх. Але йому доведелося вступити в спортивне змагання з козаками, що стали на бік олімпійців. І, звісно ж, все це подали з хорошими жартами.

Через рік, у 1979-му, вийшла серія під назвою “Як козаки мушкетерам допомагали”. Вона посилається на роман Александра Дюма “Три мушкетери”. Козаки допомагали французьким мушкетерам доправити портрет дочки турецького султана французькому принцу, щоб той міг з нею одружитися. Підступний кардинал Рішельє хотів зірвати їхні плани, але як у козаків може щось не вийти? Зрештою на глядачів чекає хороший фінал. Це одна із моїх улюблених серій, хоча й наголошую, що всі вони унікальні та чудові.

Серія “Як козаки на весіллі гуляли” вийшла у 1984 році. Вона доволі містична, створена на основі творів Гоголя. У ній йдеться про одруження Тура, У пошуках черевичків для своєї коханої козак Тур потрапив на шабаш до нечистої сили, яка прагнула забрати у нього душу. Але вірні друзі врятували козака. Ця серія найбільше мені запам’яталась змалку, бо там є доволі страшні сцени як для дітей.

У 1987 році вийшла восьма серія “Як козаки інопланетян зустрічали”. Інопланетяни ті були карикатурно схожими на самих головних героїв. Прибульцям для повернення на рідну планету потрібне було мастило. Тож козаки разом з інопланетянами мандрували Європою у пошуках мастила для їхнього літаючої тарілки, захищали Болгарію від ворогів, винайшли лазні у Римі і ледь не потрапили на багаття інквізиції в Іспанії. Це останній мультфільм серії, який відзняли за часів СРСР. На відміну від попередньої страшної, ця серія була найсмішнішою для мене в дитинстві.

Остання ж серія мультфільму була знята після розпаду СРСР та відновлення незалежності України – у 1995 році. Вона називається “Як козаки в хокей грали”. Козаки тут показані вже немолодими батьками родин. У ній канадська команда хокеїстів прибула в Україну, щоб провести матч із козаками. Проте їхню уніформу викрали розбійники, які вийшли на лід під виглядом хокеїстів. Мабуть, одна з найнудніших серій, як я пам’ятаю з дитинства, але з віком і в ній побачив якийсь шарм.

Вже пізніше вийшли ще дві серії: у 2016-му “Козаки. Футбол”, а у 2018-му “Козаки. Навколо світу”. Про них загалом нічого не можу сказати, бо якихось особливих згадок не маю. А ще за мотивами мультсеріалу у 2005 році одеська компанія “Jam-Games” розробила комп’ютерну гру в жанрі квесту “Як козаки Мону Лізу шукали”. На переяславському стадіоні також зображені ці козаки, які мотивують людей займатися спортом і бути такими ж файними.

Якщо картинка цього мультфільму і застаріла, то наративи й гумор завжди будуть на рівні. Тому переконаний, що ще не одне покоління виросте на цих мульфільмах.

Нагадаємо, що у попередньому матеріалі цієї рубрики наша журналістка розповіла про фільм “Снайпер. Білий ворон”. Матеріал читайте тут.

Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору