ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: фільм “Снайпер. Білий ворон” підіймає моральний дух

Фільм “Снайпер. Білий ворон” підіймає моральний дух. Його варто глянути кожному.

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наша журналістка нещодавно подивилася українську військову драму “Снайпер. Білий ворон” (2022), що перемогла на 11-му конкурсному відборі Держкіно України. Режисером стрічки є Мар’ян Бушан, автори сценарію – Мар’ян Бушан та Микола Воронін. Головну роль у стрічці зіграв Павло Алдошин.

Події розгортаються у 2013 році під Горлівкою, що на Донеччині. Одразу ж глядача знайомлять із молодою парою екопоселенців-пацифістів, яких не сприймає суспільство. Головний герой Микола, вчитель фізики у місцевій школі, та його кохана Анастасія чекають на дитину. Вони проживають не у надто сприятливих для цього умовах, у невеличкому будиночку, який більше схожий на звірячу нору, зате у гармонії з природою. Не мають гаджетів, не слідкують за новинами та не цікавляться політикою.

Під час обшуку у помешканні росіяни вбивають вагітну Анастасію, залишаючи побитого Миколу, та вщент спалюють їхнє житло. Серед обвуглених дерев’яних балок дивом збереглась маленька фігурка птаха, що стане оберегом чоловікові. Микола, який до того був справжнім пацифістом, прагне будь що помститися кривдникам та приймає доленосне рішення вступити до добровольчого батальйону снайпером. Певний час з нього кепкують товариші, не сприймають серйозно командири, але врешті завдяки своїй наполегливості чоловік досягає успіхів.

Переломними моментами у його історії стають втрати та зради людей. Скажімо, під час однієї із воєнних операцій Микола побачив свого учня на боці окупантів. Врешті, проходячи велику трансформацію протягом фільму, він стає мужнім, хоробрим та одним із найкращих снайперів, тим самим “Білим вороном”.

Загалом фільм про людину, що втратила все та прагне помсти. І мораль його проста – не можна відгороджуватися від реальності та не брати участі у процесах держави.

Фільм надзвичайно мотивуючий, патріотичний та правдоподібний. Його варто переглянути кожному, особливо зараз, під час російсько-української війни. У ньому добре підкреслені маленькі деталі, що занурюють та переносять прямо на поле бою. Окремо добре передані настрої у суспільстві, емоції та сама атмосфера. Гарно представлені всі тонкощі роботи снайпера. Можливо, комусь цей фільм і не “зайде”, але події, про які у ньому йдеться, – це наша історія та реальність, про яку щонайменше не треба забувати.

Нагадаємо, що у попередньому матеріалі цієї рубрики наша журналістка розповіла про фільм “Богемна рапсодія”. Матеріал читайте тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору