ВЛАДА

У Переяславі відбулися збори жителів громади щодо підвищення тарифів на воду: чим все закінчилось

У міській раді Переяслава відбулися збори жителів громади щодо підвищення тарифів на воду. Чи отримали вони відповіді на питання та чим все закінчилося?

4 жовтня 0 9:00 ранку у Переяславі біля будівлі міської ради зібралися близько 40 місцевих жителів, аби поставити ряд важливих питань міському голові Вячеславу Саулку, зокрема, і про рішення депутатів щодо підвищення тарифів на воду. Попередньо ж у соціальних мережах небайдужі закликали громаду на збори, аби разом вирішити це питання. Інформатор розповідає, як це було.

Нагадаємо, що 19 вересня у Переяславі під час засідання міськвиконкому депутати прийняли рішення змінити тариф на послуги з централізованого водопостачання, водовідведення та очистки стоків, які надає ВУКГ. Із 1 жовтня для всіх груп населення тариф на водопостачання зріс із 14,34 грн до 21,30 грн за куб. метр, на водовідведення – із 32,69 грн до 45 грн за куб. метр, а на очистку стоків – із 19,74 грн до 25,30 грн за куб. метр.

28 вересня на сесії міської ради Переяслава депутат Григорій Порало ініціював скасування рішення виконавчого комітету міської про підвищення тарифу на ці послуги. Сказав, що це рішення не є обгрунтованим. Зрештою із 16 присутніх на сесії депутатів “за” скасування підвищення тарифу на воду проголосували восьмеро. Інших депутатів на цьому засіданні не було. Для позитивного рішення необхідно було щонайменше 14 голосів “за”.

ЗБОРИ ЖИТЕЛІВ ГРОМАДИ

Переяславка Надія Кащенко розповіла з якими питаннями сьогодні прийшла на збори. Поділилась, що проживає у мікрорайоні Левада у багатоповерховому будинку, там вже понад 6 років дорога в дуже поганому стані, а звертати увагу на це ніхто не хоче. Також схвильована питанням тарифів за воду: “У нас живуть люди інваліди, які не можуть вийти на вулицю тому що яма на ямі, хіба не можна зробити 600 кв. м. дороги? Ми скільки ходили, просили, але нічого не робиться. І питання води, у квартирах, якщо подумати може це і не так дорого, але водовідведення… Якщо я зараз сплачую 47 гривень за куб. метр то скільки ж я потім буду платити? Порахували, що в середньому у нашому місці використовують 4 куб. метри. У мене сім’я з двох осіб, я використовую мінімально 6 куб. метрів, звісно, що для пенсіонера це не підйомно”.

Місцева жителька Галина Дудар поділилась, що вода це безкоштовний ресурс, її варто лише викачати із землі та подати людям. Додала, що для ЗСУ теж потрібно щось виділяти: “Ми прийшли його зносити. Хай пише заяву за власним бажанням, поки ми його не винесли. Одне єдине питання, наприклад, візьмемо поле, природній ресурс, орють, культивують, сіють, пожинають та молотять, щоб спекти хліб, а з водою що? Вони все у ВУКГ, всю техніку, все повісили на воду і це у них витрати називається. Але ж для ЗСУ можна виділяти хоч щось? дороги будуємо, ремонтуємо, сакури садимо, квіточки купуємо за мільйони, а діти гинуть”.

Мешканка Переяслава Тетяна зазначила, що про підвищення тарифів мають якось повідомляти місцевих жителів, адже більшість бабусь не користуються смартфонами та не зможуть подивитись цю інформацію на сайті: “В інформаційному полі вони пишуть, що у них техніки на балансі нуль, потім вони її придбали за бюджетні кошти, а потім, виявляється, вони її в оренду здали. Так як розуміти, ви збиткове підприємство? Хоча вони комерційне, яке працює на прибуток, а на це працюють тільки приватні особи. Про підвищення тарифів мають якось повідомляти місцевих жителів в інформаційному просторі, а як вони аргументують все на сайті міської ради, але вибачте не в кожного є смартфон, у бабусь наприклад наших. Раніше на під’їздах розклеювали, а як сказала Огієвич “вони потім у квитанціях побачать”.

о 9:20 вся делегація вирушила до сесійної зали міської ради на зустріч із Вячеславом Саулком, аби почути від нього відповіді на свої хвилюючі запитання. Там, на другому поверсі вже перебували декілька поліцейських та офіцер громади, аби контролювати ситуацію та дотримання порядку. 0 9:23 до присутніх прийшов міський голова, його заступниця з економічних питань Ольга Огієвич та секретарка Лідія Оверчук, згодом приєднались і керуюча справами виконкому Тетяна Гич та начальник відділу капітального будівництва та ЖКГ Олександр Вітківський. Серед присутніх також були волонтери та представники територіальної оборони.

ЗАПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ

Галина Дудар запитала у міського голови звідки такі витрати та чому настільки збільшились тарифи на воду. На це питання відповіла заступниця голови з економічних питань Ольга Огієвич. Вона пояснила, що щороку до міської ради звертається постачальник цього виду послуг з пропозицією або залишити тарифи на тому ж рівні який є, або ж вони надають всі економічно обґрунтовані розрахунки: “До того, щоб прийняти рішення на виконкомі, ми подали інформацію в ЗМІ про наміри ВУКГ підняти тарифи, і нами чітко там було пояснено, чому тарифи мають підвищитись. Електроенергія це один з найбільших показників у собівартості підняття води, так це природній ресурс, але щоб його добути нам потрібно затратити ще певний вид ресурсів, в тому числі і електроенергію, а вона складає 33% у структурі собівартості надання цієї послуги”.

Вячеслав Саулко зазначив, що рішення підняти тарифи на воду було не простим, а усі тарифи та розрахунки озвучували на виконавчому комітеті, неодноразово говорили про це і на сесії, зверталися і пояснювали у засобах масової інформації про економічну обґрунтованість і доцільність такого рішення.

Переяславець Олексій поцікавився, що зроблено для того, аби зменшити суму тарифів на воду: “Чи є якісь плани або думки щодо того, щоб модернізувати і зробити тарифи дешевшими?”.

Ольга Огієвич відповіла, що є затверджена програма “Питна вода”, але для того, щоб впроваджувати її у життя потрібно щоб підприємство мало обігові кошти, а воно їх немає.

Вячеслав Саулко додав, що якщо зараз не піднімати тарифи в режимі економії, то це змусить, можливо, подавати воду лише погодинно: “У нас розроблена проєктна документація, міська влада заклала і виділила кошти для додаткової нової свердловини, бо ті, що існують можуть працювати у недостатньому режимі. На одній із вулиць проводиться заміна водопровідних мереж в цілому, а у минулому році зробили заміну на вулиці Гімназійній по каналізації. Але не можна все відразу замінити, таку велику кількість мереж та насосів. У плані покращення якості води та водопостачання, для цього ми робимо все можливе”.

Галина Дудар також поцікавилась і коштами, які міська рада виділяла на потреби Збройних сил України: “Де звітність про те, що купили, куди відправили, хто отримав, яку саме зброю, для якої бригади? де це все? І чому з 2-х мільйонів гривень, які виділяли на пам’ятник Сікорському вирішили виділити лише 1 мільйон гривень на ЗСУ, а не 2?”.

Вячеслав Саулко відповів, що зараз на часі і пам’ятник Михайлу Сікорському, і розвиток міста, дороги, тротуари і допомога Збройним силам України: “Я не буду називати публічну інформацію, що саме і кому ми купуємо, це закрита інформація. Ми не один мільйон витратили, і не міський голова одноосібно приймає такі рішення, а й всі депутати міської ради. Кошти, які виділяють на ЗСУ, виділяються виключно на підставі відповідних звернень”.

Також додав, що питання модернізації системи водопостачання і водовідведення всіх каналізаційних мереж стало, як ніколи проблемним: “Ми зараз ведемо перемовини, але для того, щоб зробити повністю модернізацію системи заміни потрібно виключно за допомоги субвенції державного бюджету, адже міський бюджет такі кошти не потягне. На модернізацію нашого системного каналізаційного водовідведення потрібно 300 мільйонів гривень, а в нас таких коштів не має. А щоб розробити проєкт потрібно близько 5 мільйонів гривень, цих грошей у нас також немає”.

Переяславка поцікавилась у міського голови, що потрібно робити для того, щоб населення менше сплачувало за комунальні послуги, на що Вячеслав Саулко пообіцяв у робочому порядку особисто надати відповідь на це питання та допомогти. Після цього ж покинув сесійну залу.

Вже на вулиці учасники зборів колективно вирішили збирати підписи у місцевих жителів, аби міський голова Вячеслав Саулко склав свої повноваження. Таких голосів, як зазначила одна із жительок міста, потрібно щонайменше три тисячі.

Біля міської ради Переяслава відбулися збори жителів громади

На збори прийшли близько 40 місцевих жителів

У сесійній залі присутні поставили міському голові хвилюючі питання, зокрема і про підвищення тарифів на воду

Ольга Огієвич дала відповіді на декілька з них

Вячеслав Саулко пообіцяв у робочому порядку особисто надати відповідь на останнє питання

Нагадаємо, що 28 вересня на сесії міської ради обговорили чому в Переяславську громаду не надходить достатньо інвестицій. Деталі – тут.

Яна Малишко

Відео та фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору