ВЛАДА

Сотні тисяч гривень на висвітлення діяльності міської ради Переяслава у ЗМІ: чи доцільно це під час війни, обговорювали депутати

Пів мільйона гривень заклали на висвітлення у ЗМІ діяльності міської ради у 2023 році. Рішення прийняли на сесії.

19 жовтня на сесії міської ради затвердили Програму висвітлення діяльності Переяславської міської ради та її виконавчих органів у засобах масової інформації на 2024 рік. Вона визначає правові, організаційні та фінансові основи регулювання відносин щодо співпраці органів місцевого самоврядування з теле- і радіомовними організаціями, друкованими засобами масової інформації, інформаційними агентствами та іншими засобами масової інформації. Про це повідомляє Інформатор.

У проєкті програми спочатку передбачили на висвітлення 880 тисяч гривень, стільки ж як і на 2023 рік. Їх планували розподілити таким чином: на виконавчий комітет – 550 тисяч гривень, на відділ капітального будівництва та ЖКГ – 90 тисяч, на відділ освіти – 60 тисяч, на відділ культури – 95 тисяч, на Управління соціального захисту населення – 30 тисяч, на службу у справах дітей та сім’ї – 30 тисяч, на фінансове управління – 25 тисяч. Однак на депутатській комісії з питань регламенту та депутатської етики запропонували зменшити цю суму до 300 тисяч гривень, повідомила її голова Аліна Римар. “Вважаю, що у період війни виділяти 880 тисяч на висвітлення діяльності міської ради у ЗМІ – м’яко кажучи, не дуже доцільно. Розумію, що висвітлювати є що. Але не бачу сенсу закладати майже мільйон під час війни на те, що і так роблять Переяслав.City, Інформатор, сайт міської ради”, – пояснила вона.

Обговорення

Депутат міської ради Олексій Дикий зауважив, що у програмі не розписано, скільки із 880 тисяч виділять друкованим, а скільки недрукованим ЗМІ: “Я так розумію, що є ще інші документи, які рада не бачить, за якими розподіляються ці кошти. Наприклад, цього року було передбачено 100 тисяч на “Вісник” і 780 тисяч на ProSlav. У мене запитання: який це документ і як проводитиметься розподіл цього разу? Бо за кілька останніх днів я чув чимало нарікань, що ми недостатньо підтримуємо друковане ЗМІ, яке залишилося одне у нашому регіоні”.

Керуюча справами виконкому Тетяна Гич, яка доповідала з цього питання, відповіла: “Головні розпорядники коштів (відділи, які зазначені вище – ред.) оформлюють свої потреби у висвітленні та подають на розгляд міського голови. Далі ми збираємося і, так би мовити, розподіляємо. Ми вже обговорювали на бюджетній комісії це питання і пообіцяли всіляко підтримувати друковане ЗМІ. Думаю, шляхом комунікації ми прийдемо до спільних подальших дій”.

Депутат Олександр Пасічник сказав таке: “Виходить, що 12% передбачали на одне ЗМІ, а решту – на інше. Розподіл несправедливий, якщо сказати дуже лагідно. Я би хотів наголосити, що в інших засобах масової інформації некомфортні для влади питання висвітлюються, а в тому ж ProSlav вони не так висвітлюються. Через це маю велике прохання, щоб співвідношення витрат на ЗМІ було зовсім інше, ніж є зараз. Бо коли ми зараз голосуватимемо на допомогу військовим у обсязі 1 мільйон 400 гривень і на тлі цього майже мільйон на ЗМІ, то воно має такий собі вигляд”.

Тетяна Гич наголосила, що цим рішенням Переяславська міська рада дотримується Закону України “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”: “Стаття п’ята нам говорить, що ми є замовниками інформації, яка публікується у ЗМІ. Щодо друкованих ЗМІ, то ми теж враховуємо тираж”.

Депутат Андрій Іващенко поцікавився, скільки грошей на висвітлення вже витратили цього року. “Здається, 496 тисяч гривень”, – відповіла Тетяна Гич.

Голосування

На голосування почергово виставили дві пропозиції: від міської ради та від Аліни Римар. За закладення у програму висвітлення 880 тисяч гривень проголосували 12 депутатів, за 300 тисяч гривень – 11. Тож рішення не прийняли й таким чином, здалося, відправили його на доопрацювання.

Однак вже наприкінці засідання Олександр Пасічник запропонував повернутися до розгляду цього питання з пропозицією закласти 500 тисяч гривень. Її підтримали 16 депутатів, чого вистачило для позитивного рішення. Під час короткого обговорення вони запевняли, що скоригують програму до більшої суми, якщо в цьому згодом буде нагальна потреба.

Від редакції: Вважаємо важливим наголосити, що Інформатор за майже три роки свого існування жодного разу не отримував грошей із бюджету Переяславської громади.

Нагадаємо, що на цьому ж сесійному засіданні посаду Тетяни Гич перейменували. Як це пояснили, дізнавайтесь за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору