ЖИТТЯ

Буданов змусив дев’ятнадцятьох росіян здатися у полон: що позитивного було цього тижня

Допомога від партнерів, повернення історичних артефактів та перемога збірної України з футболу. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

БУДАНОВ ЗМУСИВ ДЕВ’ЯТНАДЦЯТЬХ РОСІЯН ЗДАТИСЯ У ПОЛОН

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов в особистій розмові по рації змусив здатися в полон 19 росіян. Про це заявив командир групи ПЗРК спецпідрозділу ГУР “Артан” Олександр (позивний Лютий) в інтерв’ю “РБК-Україна”.

Він розповів, що Кирило Буданов безпосередньо брав участь у деяких операціях спецпризначенців ГУР. Так, під час одного із завдань штурмова група противника намагалася без вогневого ураження просто покинути зону дії, бо зрозуміла, що чинити опір вже не здатна. Тоді з бійцями був присутній Буданов, розповів Лютий.

“Він буквально в особистій розмові, лише одними переговорами по рації, змусив 19 росіян просто здатись у полон. Це неймовірна сила духу. Усі тоді відчули такий моральний підйом, коли почули голос нашого начальника. Адже більшість тоді не здогадувалася, що разом з нами, у нашому секторі, перебуває начальник ГУР”, — розповів спецпризначенець.

В УКРАЇНУ ПРИБУЛА ПЕРША БРОНЬОВАНА КАРЕТА ШВИДКОЇ

Перша броньована автівка швидкої допомоги для евакуації поранених військових прибула в Україну. Невдовзі її відправлять у райони ведення бойових дій. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства охорони здоров’я.

Броньовані “швидкі” мають високу прохідність і можуть дістатися до тих ділянок фронту, куди не може доїхати звичайна «швидка». Крім того, завдяки бронюванню, яке відповідає балістичним стандартам НАТО, автомобілі захищені від уламків і вибухів. “Екіпаж та поранений, якого евакуйовують, убезпечені від травм у випадку наїзду на міну, що є дуже важливим в умовах бойових дій”, — зазначили в МОЗ.

У разі сильних пошкоджень шини, “швидкі” можуть їхати на “спущеному колесі” ще від 50 до 150 км.Автомобілі закупили за кошти, зібрані на фандрейзинговій платформі United24. Оскільки кількість таких машин у світі обмежена, то їх виготовляли в Канаді за спеціальним замовленням МОЗ України.

ЗБІРНА УКРАЇНИ ПЕРЕМОГЛА МАЛЬТУ У ВІДБОРІ НА ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ З ФУТБОЛУ

Збірна України з футболу у відборі на чемпіонат Європи-2024 перемогла команду Мальти з рахунком 1:3. Про це повідомила Українська асоціація футболу в X (раніше Twitter).

Так, на 12-й хвилині матчу Україна пропустила гол від форварда мальтійської команди Поля Мбонга. На 38-й хвилині українська команда зрівняла рахунок. Трохи згодом Артем Довбик забив гол, після чого Україна стала прориватися вперед. Останній, третій гол, українці забили на 86-й хвилині.

Збірна України виступає у відборі Євро-2024 в групі С разом із командами Англії, Італії, Північної Македонії та Мальти. 9 вересня українська команда відібрала очки в Англії, зігравши в нічию, а 12 вересня програла Італії. Згодом, 14 жовтня, українці перемогли Північну Македонію. За сумою результатів семи матчів Україна перебуває на другому місці турнірної таблиці за очками після Англії. Тепер збірну України очікує ще один матч кваліфікації Євро-2024 — 20 листопада. Українці зіграють проти італійців.

УКРАЇНА ОТРИМАЛА БЛИЗЬКО ДВАДЦЯТИ РАКЕТ ATACMS ВІД США

Сполучені Штати Америки передали Україні близько 20 далекобійних ракет ATACMS. Це касетні боєприпаси, які здатні викидати 950 бомб. Про це повідомило New York Times.

Видання посилається на двох чиновників, які заявили, що кількість переданих ракет була “невеликою”. Джерела New York Times зазначають, що версія ракет ATACMS, яку отримала Україна, має обмежений радіус дії. Хоча, попри це, кажуть чиновники, цього достатньо, щоб досягти майже всіх основних військових баз, які використовує росія.

Раніше повідомляли, що в ніч проти 17 жовтня Збройні сили України завдали ударів по гелікоптерах та обладнанню російсько-окупаційних військ на аеродромах поблизу окупованих Луганська та Бердянська. Пізніше президент України Володимир Зеленський підтвердив, що українські військові застосували американські ракети ATACMS. А головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав відео із застосуванням отриманих ракет.

УКРАЇНІ ПОВЕРНУЛИ ІСТОРИЧНІ АРТЕФАКТИ, ЯКІ ВИКРАЛИ РОСІЯНИ

У Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра” розпакували 14 культурних цінностей, які з тимчасово окупованих територій України викрали російські окупанти. Їх намагалися незаконно ввезти на територію США. Про це повідомило Міністерство культури України.

Ще на початку березня 2023 року американська сторона передала Україні крем’яну сокиру періоду пізнього енеоліту — ранньої бронзи, дві залізні шаблі та залізний меч доби Середньовіччя. А у вересні під час візиту президента Володимира Зеленського до США було передано ще низку археологічних предметів.

Офіс президента повідомляв, що Сполучені Штати повернули Україні культурні цінності, викрадені російськими окупантами з тимчасово захоплених територій України. Предмети старовини вилучила Митно-прикордонна служба США. Американська сторона передала артефакти посольству України в США, потім МЗС їх доставило в Україну й передало Міністерству культури.

У Мінкульті вирішили передати їх на тимчасове зберігання Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра”. Потім міністерство визначить місце їхнього експонування. Як розповіли у Мінкульті, передання артефактів стало результатом співпраці Служби зовнішньої розвідки України, МЗС, посольств України та США, Міністерства культури, Національного музею історії України та Інституту археології НАН України.

Ці предмети могли бути викрадені з музейних колекцій або бути предметами “чорної” археології. Звідки точно вони походять ще будуть з’ясовувати. “В умовах війни страждає українська культурна спадщина. Це не тільки архітектура, а й величезна кількість археологічних пам’яток, особливо це стосується півдня та сходу України. Багато з таких місць окупанти грабують під час будівництва своїх укріплень на тимчасово окупованих територіях”, — зазначили у міністерстві.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору