ЖИТТЯ

Прощання із захисником, “Переяславська сорочка” та нова посада Гич: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього попрощалися із загиблим воїном та дізнавалися нові гіркі звістки про втрату наших захисників. Було і декілька кримінальних справ та спортивних досягнень. Також у Переяславі розпочали опалювальний сезон та готують “Пункти незламності”. Про все це та інші новини, як завжди оперативно, розповідав Інформатор. Все це ми зібрали у традиційному суботньому дайджесті.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ІГОРЕМ КУРИЛО, ЯКИЙ ЗАГИНУВ НА ВІЙНІ

17 жовтня у Переяславі попрощалися із захисником України Ігорем Курилом із Цибель (Циблівська ТГ). Йому було 33 роки. Він загинув 13 жовтня на Бахмутському напрямку. Поховали його на цвинтарі у рідному селі.

Ігора Курила призвали на службу 5 серпня 2022 року. Був солдатом першого протитанкового відділення протитанкового взводу роти вогневої підтримки в/ч А7303. У нього залишилися 9-річний син та дружина.

Тітка загиблого не могла стримати сліз. Поділилась, що Ігор був добрим, життєрадісним, веселим, грамотним: “Грав на гітарі. Був щирим хлопцем, який бажав кращого своїй сім’ї та дитині. На війну пішов заради свого сина, щоб у нього було майбутнє. Він дуже любив свого сина і син його також. Я не знаю, як дитина буде жити без батька.  Важко це сприймати і говорити, коли наші діти гинуть за дурну війну. Війна, яка нікому не потрібна, окрім певних кіл осіб”.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУЛИ ВОЛОДИМИР ПОЛІЩУК ТА ВОЛОДИМИР ГОРДІЄНКО

15 жовтня біля населеного пункту Кліщіївка Бахмутського району, що на Донеччині, отримавши бойове кульове поранення під час ворожого штурму, загинув житель Переяслава Володимир Поліщук 1975 р.н. Його призвали на службу 20 березня 2023 року. Служив кулеметником 2 стрілецького відділення стрілецької роти.

13 жовтня поблизу населеного пункту Орлянка Куп’янського району, що на Харківщині, внаслідок вибухової травми під час ворожого артилерійського обстрілу загинув житель села Пристроми (Студениківська ТГ) Володимир Гордієнко 1970 р.н. Служив стрільцем-помічником гранатометника 3 механізованого відділення.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ЗАГИБЛОМУ ВОЇНУ ОЛЕГУ ГОРДІЄНКО

18 жовтня у Пристромах (Студениківська ТГ) на фасаді місцевої гімназії відкрили меморіальну дошку випускнику школи, військовому Олегу Гордієнку, який загинув у російсько-українській війні. Відкрила меморіальну дошку мати воїна, Валентина Гордієнко. Встановити ж її допомогло місцеве господарство “Укрпромстач”.

У 2016 році Олега призвали на строкову службу. У квітні 2022 року його мобілізували. Він був гранатометником, старшим солдатом механізованого відділення. 14-го серпня 2022 року загинув в боях за населений пункт Івано-Дар’ївка Бахмутського району Донецької області. У нього залишилися батьки, старший брат, сестра та дружина. Товариші по службі відзначають його надзвичайну хоробрість і відданість побратимам.

Олег Гордієнко народився 23 березня 1995 року в селі Пристроми. З 2001 по 2010 рік навчався у місцевій школі. Потім вступив до Березанського професійного аграрного ліцею, закінчив його у 2013 році та отримав фах кухаря.

“Більшість із них (присутніх) знали Олега, когось він тримав на руках, із кимось ганяв м’яча, а тепер він щоранку зустрічатиме їх на вході у школу і вони будуть вітатися до нього, бо відтепер він янголом берегтиме школу, до якої ходив”, – написали у повідомленні.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ТА ВОВЧКОВІ ГОРІЛИ ЖИТЛОВІ БУДИНКИ

Цього тижня на Переяславщині рятувальникам доводилося гасити загоряння житлових будинків. 18 жовтня у селі Вовчків (Переяславська ТГ) загорівся житловий будинок. За годину пожежу ліквідували. Вогонь знищив перекриття. Ніхто не постраждав.

19 жовтня загорівся будинок в Переяславі на вулиці Черняховського. Під час пожежі врятували чоловіка 1972 р.н. Ліквідували загоряння менш ніж за годину.

У ПЕРЕЯСЛАВІ СУДИЛИ ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ ОБІКРАВ КАВ’ЯРНЮ

22 серпня близько другої ночі чоловік проник до кав’ярні у Переяславі. З-під барної стійки викрав 3 тисячі 650 гривень. 11 жовтня справу розглянули у суді.

Обвинувачений, якого раніше судили за крадіжку та наркотики, повністю визнав свою провину у вчиненні злочину під час судового засідання. Зазначив, що того дня, перебуваючи у реабілітаційному центрі Переяслава, прокинувся о першій ночі, зайшов до будівельного приміщення центру, взяв фомку (ломика) і направився до автостанції. Помітивши кав’ярню та переконавшись, що його ніхто не бачить, фомкою відтиснув металопластикові двері і проник всередину. Викрав гроші та згодом перерахував на картку особі, якій був винен.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 185 (Крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану) та призначив йому 5 років позбавлення волі. Вважає таке покарання необхідне й достатнє для його виправлення та попередження нових злочинів. При цьому чоловік має покрити державі витрати у сумі 1 тисяча 673 гривні на залучення експертів.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ СУДИЛИ ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ ОШУКУВАВ ЛЮДЕЙ ЧЕРЕЗ FACEBOOK

У липні цього року житель села Лецьки (Циблівська ТГ) через Facebook вводив в оману людей. Обіцяв провести певний “ритуал”, після якого вирішаться проблеми, з якими вони зверталися до нього. Таким чином шахрай заволодів їхніми грошима та коштовностями. 11 жовтня справу розглянули в суді.

Згідно з протоколом засідання, відомо, що 3 липня обвинувачений у Facebook пообіцяв жінці провести ритуал, після якого її чоловік вилікується від алкоголізму. Цього ж дня вона залишила золотий ланцюжок вартістю 10 тисяч 147 гривень 86 копійок на перехресті у селі Виповзки (Ташанська ТГ). Ним потім заволодів шахрай.

6 липня таким же чином він ввів у оману іншу жінку. Також пообіцяв, що її чоловік вилікується від алкоголізму. Того ж вечора вона залишила 41 тисячу гривень біля хреста на в’їзді в село Лецьки (Циблівська ТГ). Їх згодом забрав чоловік.

9 липня іншій жінці він сказав, що після ритуалу її чоловік та син будуть визволені з полону та повернуться додому. Та перерахувала 41 тисячу гривень на банківську картку шахрая.

10 жовтня прокурор та обвинувачений, який визнав свою провину у вчиненні кримінальних правопорушень, уклали угоду про визнання винуватості. Суд її прийняв – визнав чоловіка винним у вчиненні злочинів за ч. 1 ст. 190 ККУ (Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство), що передбачає штраф 34 тисячі гривень, та за ч. 2 ст. 190 ККУ (Шахрайство, що вчиняється повторно, або за змовою групою осіб, або завдає значної шкоди), що передбачає штраф 51 тисячу гривень. Шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим суд призначив штраф 51 тисячу гривень. Чоловік має сплатити його протягом місяця з моменту набрання вироку законної сили.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ВИКРИЛИ МАСШТАБНУ СХЕМУ НЕЛЕГАЛЬНОГО ВИГОТОВЛЕННЯ СИГАРЕТ

На Переяславщині детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки у Київській області викрили схему “сімейного бізнесу” реалізації нелегально виготовлених сигарет. Незаконну діяльність організував місцевий житель. Мережа нараховувала 7 торгових точок.

Відомо, що до схеми чоловік залучив ще трьох родичів. Разом вони налагодили постачання тютюнових виробів без марок акцизного податку та подальший продаж їх через мережу роздрібної торгівлі. Детективи БЕБ провели обшуки у помешканнях фігурантів, місцях продажу сигарет та транспортних засобах. У результаті з незаконного обігу вилучили контрафактні підакцизні товари орієнтовною вартістю 4 мільйони 200 тисяч гривень.

Зловмисникам загрожує покарання у вигляді штрафу до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (13 мільйонів 420 тисяч гривень) з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів.

У ПЕРЕЯСЛАВІ РОЗПОЧАВСЯ ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН

У четвер, 19 жовтня, у Переяславській громаді розпочався опалювальний сезон. Таке рішення прийняли під час чергового засідання виконкому міськради Переяслава.

Опалювальний сезон розпочинають, розглянувши заяви керівників підприємств і врахувавши погодні умови. Зазначимо, що це зазвичай роблять тоді, коли середньодобова температура становить нижче 8 градусів тепла протягом трьох діб поспіль.

“Думаю, всі розуміють важливість цього питання. Навіть не дивлячись на середньодобову температуру, потрібно приймати рішення і в терміновому порядку розпочати опалювальний сезон. Ми взагалі планували із завтрашнього дня (18 жовтня), але потрібно дати хоча б день, щоб можна було прийняти всі ці заходи і підготуватися”, – зазначив міський голова Переяслава Вячеслав Саулко.

У ПЕРЕЯСЛАВСЬКІЙ ГРОМАДІ ГОТУЮТЬСЯ ДО БЛЕКАУТІВ. ДЕ ПРАЦЮВАТИМУТЬ”ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ”?

У Переяславській громаді готуються до ймовірних блекаутів. Вже розгорнули “Пункти незламності” та завершують останні приготування до їхньої роботи у випадку тривалого відключення електроенергії. Як і торік, у них буде все необхідне.

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Переяслава Віктор Жарко розповів, що з 1 жовтня “Пункти незламності” вже розгорнуті та готові до роботи, але працювати вони почнуть, якщо протягом доби не буде світла: “Пункт незламності” відкривається після того, як певний час не буде світла. У нас є таблички, підготовані генератори, паливо, Wi-Fi, проведений інструктаж, поповнюються запаси їжі. Зараз ми проводимо заходи із наповнення, мінімальний запас вже є. Фактично ми готові до прийому громадян, якщо буде така ситуація. Все, згідно з керівними документами, так, як це відпрацьовується по всій Україні, у нас відпрацьовано та підготовлено”.

“Пункти незламності” від міської ради у Переяславській громаді діятимуть за такими адресами: 

  • Центр соціального захисту пенсіонерів та інвалідів (Переяслав, вул. Сковороди, 11)
  • Переяславська гімназія №4 (вул. Новокиївське шосе, 2)
  • Переяславська гімназія №5 (вул. Космонавтів, 22)
  • Дем’янецька гімназія (вул. Шкільна, 1).

Також у Переяславі діятимуть два “Пункти незламності” від ДСНС:

  • У приміщенні рятувальної частини
  • Біля рятувальної частини на вулиці Сковороди, 70

У разі потреби за погодження із підприємствами “Пункти незламності” розгорнуть:

  • В Університеті Григорія Сковороди у Переяславі
  • АЗС КЛО (проспект Червоноармійців, 31)
  • АЗС КЛО (вул. Шкільна, 51)
  • АЗС Shell (вул. Богдана Хмельницького, 182)
  • “АТБ-Маркет” (вул. Богдана Хмельницького вулиця, 104).

ПОСАДУ ТЕТЯНИ ГИЧ У МІСЬКІЙ РАДІ ПЕРЕЙМЕНУВАЛИ

19 жовтня на сесії міської ради Переяслава депутати позитивно проголосували за питання “Про перейменування посади керуючої справами виконавчого комітету Переяславської міської ради та затвердження на посаді заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – керуючої справами виконавчого комітету міської ради Гич Тетяну Олексіївну”.

Зробили це, як йдеться у рішенні, “з метою забезпечення продуктивної діяльності керівного складу виконавчих органів Переяславської міської ради в умовах правового режиму воєнного стану”. “У нас перший заступник (Анатолій Фесенко – ред.) перебуває у Збройних силах України. Тому ще у квітні 2022 року було зроблено розподіл його обов’язків між керівним складом виконавчих органів. Левову частку цих повноважень виконує керуюча справами виконкому. А оскільки туди входить саме вся критична інфраструктура, необхідно очолювати комісії. У неї зараз посада керуюча справами, а потрібно, щоб очолював ці комісії заступник. Тому є необхідність у перейменуванні посади”, – сказала у доповіді з цього питання секретарка ради Лідія Оверчук.

16 із 19 присутніх депутатів проголосували “за” перейменування посади. Утрималися лише представники фракції “Голос”: Аліна Римар, Андрій Іващенко та Тетяна Чеботарь. Таким чином Гич офіційно приступить до обов’язків заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – керуючої справами виконавчого комітету із 20 жовтня.

Зазначимо, що Тетяну Гич затвердили на посаді керуючої справами виконкому 17 грудня 2020 року. Вона тоді останньою долучилася до оновленого після виборів керівного складу міської ради.

“Спочатку були призначені секретар ради, перший заступник та два заступники. Посада керуючої справами залишалася вакантною. Саме Вячеслав Саулко й запропонував мені. Чому саме мені, мабуть, краще в нього запитати. Коли він прийшов на посаду голови, я тут була начальником відділу підприємництва. Можливо, деякі вхідні моменти, підводні камені, елементарну роботу з комп’ютерною програмою, у якій ми працюємо, намагалася йому пояснити. Він навантажував мене роботою, я справлялася. Мабуть, це йому підходило, тому я й стала останньою ланкою в його керівній команді”, – розповіла Тетяна Гич невдовзі після цього в інтерв’ю Інформатору.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПЛАНУЮТЬ СКОРОТИТИ ШТАТ УПРАВЛІННЯ СОЦЗАХИСТУ. З’ЯВИЛАСЬ ПЕТИЦІЯ, ЩОБ ЦЬОГО НЕ ДОПУСТИТИ 

На чергову сесію міської ради Переяслава, яка відбулася 18 жовтня, одним із питань порядку денного є “Про внесення змін у додаток 2 рішення Переяславської міської ради від 22.12.2022 “Про затвердження загальної чисельності, структури керівного складу та виконавчих органів Переяславської міської ради”. Згідно із ним, в Управлінні соціального захисту населення планують скоротити 6 посад (із 28 до 22).

У зв’язку із цим на сайті міської ради Переяслава заступник начальника Управління соціального захисту населення Євген Корнєєв 18 жовтня зареєстрував петицію до міського голови Вячеслава Саулка щодо зняття з розгляду сесії питання про скорочення штату УСЗН до кінця війни.

Якщо ви бажаєте ознайомитися з повним текстом та підписати цю петицію, то можна зробити це за посиланням. Щоб її розглянув міський голова, за 60 днів потрібно зібрати 120 підписів.

ПІВ МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ ЗАКЛАЛИ НА ВИСВІТЛЕННЯ У ЗМІ ДІЯЛЬНОСТІ МІСЬКОЇ РАДИ У 2023 РОЦІ

19 жовтня на сесії міської ради затвердили Програму висвітлення діяльності Переяславської міської ради та її виконавчих органів у засобах масової інформації на 2024 рік. Вона визначає правові, організаційні та фінансові основи регулювання відносин щодо співпраці органів місцевого самоврядування з теле- і радіомовними організаціями, друкованими засобами масової інформації, інформаційними агентствами та іншими засобами масової інформації.

У проєкті програми спочатку передбачили на висвітлення 880 тисяч гривень, стільки ж як і на 2023 рік. Їх планували розподілити таким чином: на виконавчий комітет – 550 тисяч гривень, на відділ капітального будівництва та ЖКГ – 90 тисяч, на відділ освіти – 60 тисяч, на відділ культури – 95 тисяч, на Управління соціального захисту населення – 30 тисяч, на службу у справах дітей та сім’ї – 30 тисяч, на фінансове управління – 25 тисяч. Однак на депутатській комісії з питань регламенту та депутатської етики запропонували зменшити цю суму до 300 тисяч гривень, повідомила її голова Аліна Римар. “Вважаю, що у період війни виділяти 880 тисяч на висвітлення діяльності міської ради у ЗМІ – м’яко кажучи, не дуже доцільно. Розумію, що висвітлювати є що. Але не бачу сенсу закладати майже мільйон під час війни на те, що і так роблять Переяслав.City, Інформатор, сайт міської ради”, – пояснила вона.

На голосування почергово виставили дві пропозиції: від міської ради та від Аліни Римар. За закладення у програму висвітлення 880 тисяч гривень проголосували 12 депутатів, за 300 тисяч гривень – 11. Тож рішення не прийняли й таким чином, здалося, відправили його на доопрацювання.

Однак вже наприкінці засідання Олександр Пасічник запропонував повернутися до розгляду цього питання з пропозицією закласти 500 тисяч гривень. Її підтримали 16 депутатів, чого вистачило для позитивного рішення. Під час короткого обговорення вони запевняли, що скоригують програму до більшої суми, якщо в цьому згодом буде нагальна потреба.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ СТВОРИЛИ ЛАНДШАФТНИЙ ПАРК “СТУДЕНИКІВСЬКИЙ”

На території Студениківської громади створили ландшафтний парк “Студениківський”. Він один із найбільших на Київщині – загальна площа становить 2 104 гектари. Відповідне рішення прийняли 17 жовтня на сесії Київської облради.

“Створення вказаного об’єкту дозволить реалізувати поставлені завдання щодо збереження природного ландшафту, який включає заплавні луки басейну річки Трубіж, лучно-степові ділянки, широколистяні та соснові ліси, захистити популяції рідкісних видів флори і фауни, шляхи міграції. Адже об’єкти біорізноманіття, що зустрічаються на цій території – це частина цілісного та взаємопов’язаного природного комплексу, тому необхідно зберігати всі його компоненти”, – написав депутат обласної ради Роман Титикало.

Додав, що завданням регіонального ландшафтного парку стане створення умов для ефективного туризму та відпочинку в природних умовах, також сприяння екологічному вихованню та екоосвіті.

Голова Студениківської громади Марія Лях розповіла Інформатору, що місцевість парку має дуже багато цікавої фауни, поєднує болота, маленькі ставочки та ліси. Також на цій території проводяться дослідження маловідомих та рідкісних рослини. За її словами, рекреаційна зона має зручне розташування, бо неподалік від Києва та Полтави.

Марія Лях наголосила, що це місце має велике історичне значення: “На місці цього парку колись була поштова станція, одна з найбільших тоді на Лівобережжі. Ще ми плануємо затвердити такий маршрут – шлях, яким йшов Шевченко до Козачковського з Яготина у Переяслав. На території парку у майбутньому влаштовуватимемо маршрути вихідного дня. Наразі працюємо над програмою розвитку та облаштування ландшафтного парку. Ми маємо більше пізнати наш край, якнайбільше його використати і менші можливості на це затратити”.

На картах, опублікованих Романом Титикалом, видно, що основа парку буде у лісовому масиві біля Студеників та до Строкови. Деякі природно-заповідні ділянки є біля Пристрім та Соснови.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ ВИСТАВКУ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ПРОЄКТУ “ПЕРЕЯСЛАВСЬКА СОРОЧКА”

20 жовтня у приміщенні музейних фондів НІЕЗ “Переяслав” на вулиці Шевченка, 6 провели виставку-презентацію культурно-мистецького всеукраїнського вишивального проєкту “Переяславська сорочка”. Її приурочили до 100-річчя з дня народження Михайла Сікорського. Учасники розповіли про історію створення та діяльність цієї масштабної ініціативи і, звісно ж, продемонстрували результати тривалої та кропіткої праці.

19 травня 2022 року, у День вишиванки, НІЕЗ “Переяслав” розпочав Всеукраїнський культурно-мистецький вишивальний проєкт “Переяславська сорочка”. Його організаторками стали молодша наукова співробітниця науково-дослідного відділу археології Валентина Білоусько та завідувачка музею Григорія Сковороди Тетяна Радіоненко. Приурочили захід до сторіччя видатного історика, фундатора музеїв Переяслава Михайла Сікорського, адже саме він зі своїми колегами та співробітниками зібрав унікальну колекцію переяславської вишивки.

Організаторки розповіли, що головна ідея проєкту – популяризувати переяславську сорочку, вишивку, орнамент в Україні та за кордоном. Адже переяславська сорочка недооцінена, порівняно з деякими іншими.

На виставці представили 32 сорочки із музейних експозицій та фонду заповідника, за якими розробляли і відмальовували схеми для проєкту. Учасниці ж працювали у техніках вишивки, притаманних саме для Переяславщини: довбанка (солов’їні вічка), ретязь, набирування, лиштва, вирізування, коса гладь, штапівка та хрестик.

На початку реалізації проєкту для залучення більшої кількості учасників до виготовлення “Переяславської сорочки” та детальнішого ознайомлення створили спеціальну Facebook-спільноту. Доєднатися до неї може будь-хто, незалежно від місця перебування. Вона налічує вже понад 3 тисячі 800 учасників. Кожного місяця жінки звітуються у групі про успіхи та виконану роботу.

У спільноті представлені 32 схеми сорочок із етнічних регіонів Переяславщини ХІХ століття, а також із затоплених сіл В’юнище, Комарівка, Андруші. Їх надсилають учасницям для відтворення. Коли музейники збирали сорочки у людей, то обов’язково записували всю інформацію: звідки, хто надав, хто вишивав, з якого регіону, які техніки використовувались. Ці картки збереглись, і зараз працівники заповідника активно їх вивчають та працюють з ними.

До проєкту долучилися майстрині з усіх областей України, а також із-за кордону: США, Польщі, Англії, Австралії, Китаю. З Переяслава ж працювали 15 активних учасниць, а схеми для вишивки відправили більше 200 учасницям. Наразі повністю відшили понад 50 сорочок, більше сотні ще в процесі виготовлення.

Цього дня на захід зібралось понад 50 поціновувачів українських традицій, історії та культури. Учасниці з’їхались з різних куточків Переяславщини та Київщини. Їх нагородили сертифікатами за участь у проєкті, всім іншим – надішлють поштою. Також сертифікати отримала перша група жінок, яка рік проходила курс “Переяславська сорочка”. Там навчались вишивати, пізнавали історію, особливості сорочки та техніки. Вони продемонстрували присутнім свої готові роботи. Наступні ж навчальні заняття планують розпочати вже у листопаді, тому зараз активно запрошують та набирають нову групу.

ІНФОРМАТОР ПЕРЕВІРИВ ДЕ НАЙКРАЩА ШАУРМА У ПЕРЕЯСЛАВІ

У Переяславі є чимало місць, де можна придбати шаурму та швиденько перекусити. Ми обрали п’ять із них, а наша журналістка Валерія Бобровська оцінила їхні страви. У вже традиційній рубриці “Інформатор дегустує” спробували визначити найкращу шаурму в нашому місті.

КОМАНДА ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА ОЧОЛЮЄ ГРУПУ ПІСЛЯ ПЕРШОГО КОЛА ЧЕМПІОНАТУ КИЇВЩИНИ З ФУТБОЛУ

Завершилось перше коло чемпіонату Київської області з футболу у вищій лізі серед юнаків 2007-2008 р.н. Команда Переяславської ДЮСШ впевнено посідає перше місце у своїй групі, здобувши 5 перемог у 5 матчах.

Всі команди області розподілили на дві групи по шість команд. По дві найкращі з кожної вийдуть до півфіналу.

Результати ігор за участі переяславської команди:

  • ДЮСШ Переяслав – КДЮСШ “Чемпіон” (Київ) 3:1;
  • СК Юніор” (Макарів) – ДЮСШ Переяслав 0:12;
  • ДЮСШ Яготин – ДЮСШ Переяслав 1:2;
  • ДЮСШ Переяслав – КОДЮСШ Щасливе 8:0;
  • ФК “Фаворит” (Бориспіль) – ДЮСШ Переяслав 1:2.

В останній грі переяславські футболісти майже два тайми грали у меншості через вилучення. Але проявили характер та здобули вольову перемогу.

“Успіх юнаків можна пояснити тим, що більшість основного складу в цьому році грала за різні дорослі команди у чемпіонаті Переяславщини з футболу та чемпіонаті з футзалу своєю командою. Хочеться відзначити Дмитра Чайку (ліцей “Патріот”), Антона Бончева (академічний ліцей ім. Івана Мазепи), Андрія Абдуназарова (ЦПТО)”, – йдеться у повідомленні ДЮСШ.

ТОВКАЧ VS ЛИСЕНКО. ХТО СТАНЕ НАЙКРАЩИМ ФУТБОЛІСТОМ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ У 2023 РОЦІ?

Офіційний інформаційний партнер чемпіонату та Кубка Переяславщини з футболу Інформатор вперше в історії визначає найкращого футболіста Переяславщини. Для цього послуговується голосуванням читачів (вболівальників) та пропозиціями від команд-учасниць.

Коротко про правила голосування: редакція Інформатора визначила трійку найкращих футболістів сезону. До неї увійшли Артем Килипенко із “Дніпра” (Дівички), Олег Розовик із Вовчкова (Переяславська ТГ) та Павло Товкач із “Дніпра”. За них можна було проголосувати у Telegram-каналі Інформатора. Гравець, який набрав найбільше голосів, отримав 3 залікові бали, другий за кількістю голосів – 2, і третій – 1.

При цьому, ми отримали від кожної команди, яка брала участь у цьогорічному чемпіонаті, “свого” найкращого гравця (він міг і не входити до трійки Інформатора). Щоправда, не можна було обирати саме футболіста з власної команди. Кожен вибір дорівнює одному заліковому балу. Тобто, чим більше разів команди називали конкретного футболіста, тим більше балів він мав.

Після цього ми додали бали голосування вболівальників та бали за підсумками вибору представників команд. Ось що із цього вийшло.

По одному балу отримали Артем Килипенко (за третє місце у голосуванні вболівальників), Петро Висоцький із “Дніпра”, Максим Федоренко із Вовчкова, Владислав Петровський із Вовчкова та Ілля Западнюк із “Дніпра” (кожного відзначили як найкращого по одній із команд чемпіонату).

Третє місце серед всіх футболістів за підсумками сезону здобув Олег Розовик. Він отримав два бали у голосуванні читачів.

А ось два найкращі футболісти 2023 року мають по 3 бали. Павло Товкач отримав їх у голосуванні вболівальників. Він був найкращим серед трьох кандидатів за версією Інформатора, набрав 200 голосів (43%). А Павла Лисенка із “Переяслава” аж три команди чемпіонату визнали найкращим за підсумками сезону.

Тож тепер необхідно провести фінальне голосування. Воно також буде у Telegram-каналі Інформатора, але свій голос можна буде віддати лише у коментарях під окремим постом і аргументуючи своє рішення. Голоси без аргументації прийматися не будуть. Робимо це для того, аби долю першого трофея найкращого футболіста Переяславщини визначили саме люди, які знаються на футболі. Триватиме голосування до 12:00 23 жовтня.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про 100-річчя Сікорського, пожежі та готовність до блекауту. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору