ВЛАДА

У Переяславі планують скоротити штат управління соцзахисту: з’явилася петиція, щоб цього не допустити

В Управлінні соціального захисту населення можуть скоротити штат. З’явилася петиція проти цього.

На чергову сесію міської ради Переяслава, яка відбудеться 18 жовтня, одним із питань порядку денного є “Про внесення змін у додаток 2 рішення Переяславської міської ради від 22.12.2022 “Про затвердження загальної чисельності, структури керівного складу та виконавчих органів Переяславської міської ради”. Згідно із ним, в Управлінні соціального захисту населення планують скоротити 6 посад (із 28 до 22). Про це повідомляє Інформатор.

У зв’язку із цим на сайті міської ради Переяслава заступник начальника Управління соціального захисту населення Євген Корнєєв 18 жовтня зареєстрував петицію до міського голови Вячеслава Саулка щодо зняття з розгляду сесії питання про скорочення штату УСЗН до кінця війни.

У ній, зокрема, написано таке: “На найближчу сесію в черговий раз винесене питання щодо масового скорочення штату працівників Управління соціального захисту населення Переяславської міської ради. Зазначена ініціатива обґрунтовується: необхідністю економії бюджету, переходом частини повноважень УСЗН до Пенсійного фонду та вибірковим порівнянням штатного розпису Управління зі штатними розписами аналогічних структур в інших територіальних громадах.

Вважаємо, що наведені аргументи важливі і мають бути предметом окремого дослідження щодо причин виникнення, наслідків, шляхів подолання тощо. Ці обставини мають братися до уваги, аналізуватися, але їх наявність не доводить доцільність скорочення штатної чисельності УСЗН.

Метою створення і діяльності будь-якого органу місцевого самоврядування є ефективне виконання своїх функцій. УСЗН, в першу чергу, створене для якісного надання соціальних послуг мешканцям Переяславської територіальної громади. Реорганізація установи доцільна лише в тому випадку, якщо її діяльність не відповідає меті створення, вона не справляється з покладеними на неї державою та місцевою радою обов’язками з надання населенню соціальних послуг.

Під час війни законодавство постійно змінюється. Змінюються і напрямки діяльності служб соціального захисту. Не зважаючи на те, що деякі функції переходять до інших державних інституцій, таких, наприклад, як Пенсійний фонд України, навантаження на УСЗН постійно збільшується, як з боку держави, так і з боку ОМС.

Державна політика у сфері соціального захисту населення під час війни, насамперед, ґрунтується на збільшенні навантаження на управління соціального захисту населення за рахунок введення низки нових допомог, різкого збільшення кількості вразливих груп населення: ветеранів, членів їх сімей, загиблих воїнів та членів їх сімей, інвалідів та ВПО. Постійно збільшуються і обсяги допомог, як по старих програмах, так і по нових. Все це потребує достатньої кількості працівників для адміністрування. По деяких напрямках роботи з ветеранами соціальний захист вже відчуває гострий дефіцит фахівців-психологів. Не є виключенням і наше управління.

Віцепрем’єр-міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій Верещук Ірина Володимирівна, Міністр соціальної політики Жолнович Оксана Іванівна неодноразово наголошували про неприпустимість проведення скорочення чисельності працівників управлінь соціального захисту населення під час війни, що в свою чергу поставить під сумнів якість та швидкість виконання великого обсягу завдань міністерств через обмежену кількість працівників в управліннях, а також знизить якість надання соціальних послуг населенню.

Передача адміністрування пільг та субсидій Пенсійному фонду не призвела до “розвантаження” УСЗН. Навпаки, за минулий рік навантаження збільшилось по інших напрямках і продовжує збільшуватися. На сьогодні чисельність працівників УСЗН є оптимальною у відповідності до розподілу обов’язків між структурними підрозділами виконавчого комітету Переяславської міської ради. Реорганізація УСЗН під час війни можлива виключно без скорочення чисельності працівників шляхом переформатування структури: зміни конфігурації відділів та перерозподілу чисельності працівників у відділах з дотриманням принципу пріоритетності виконання державних та місцевих програм соціального захисту”.

Якщо ви бажаєте ознайомитися з повним текстом та підписати цю петицію, то можна зробити це за посиланням. Щоб її розглянув міський голова, за 60 днів потрібно зібрати 120 підписів.

Нагадаємо, що на вересневій сесії міської ради обговорили, чому до бюджету Переяславської громади не надходить достатньо інвестицій. Деталі – за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору