ЖИТТЯ

Переяславські сорочки вже вишивають у всій Україні та навіть за кордоном: як це вдалося втілити

У Переяславі презентували виставку всеукраїнського вишивального проєкту “Переяславська сорочка”. Чим вона особлива?

20 жовтня у приміщенні музейних фондів НІЕЗ “Переяслав” на вулиці Шевченка, 6 провели виставку-презентацію культурно-мистецького всеукраїнського вишивального проєкту “Переяславська сорочка”. Її приурочили до 100-річчя з дня народження Михайла Сікорського. Учасники розповіли про історію створення та діяльність цієї масштабної ініціативи і, звісно ж, продемонстрували результати тривалої та кропіткої праці. Про це повідомляє Інформатор.

19 травня 2022 року, у День вишиванки, НІЕЗ “Переяслав” розпочав Всеукраїнський культурно-мистецький вишивальний проєкт “Переяславська сорочка”. Його організаторками стали молодша наукова співробітниця науково-дослідного відділу археології Валентина Білоусько та завідувачка музею Григорія Сковороди Тетяна Радіоненко. Приурочили захід до сторіччя видатного історика, фундатора музеїв Переяслава Михайла Сікорського, адже саме він зі своїми колегами та співробітниками зібрав унікальну колекцію переяславської вишивки.

Організаторки розповіли, що головна ідея проєкту – популяризувати переяславську сорочку, вишивку, орнамент в Україні та за кордоном. Адже переяславська сорочка недооцінена, порівняно з деякими іншими.

На виставці представили 32 сорочки із музейних експозицій та фонду заповідника, за якими розробляли і відмальовували схеми для проєкту. Учасниці ж працювали у техніках вишивки, притаманних саме для Переяславщини: довбанка (солов’їні вічка), ретязь, набирування, лиштва, вирізування, коса гладь, штапівка та хрестик.

На початку реалізації проєкту для залучення більшої кількості учасників до виготовлення “Переяславської сорочки” та детальнішого ознайомлення створили спеціальну Facebook-спільноту. Доєднатися до неї може будь-хто, незалежно від місця перебування. Вона налічує вже понад 3 тисячі 800 учасників. Кожного місяця жінки звітуються у групі про успіхи та виконану роботу.

У спільноті представлені 32 схеми сорочок із етнічних регіонів Переяславщини ХІХ століття, а також із затоплених сіл В’юнище, Комарівка, Андруші. Їх надсилають учасницям для відтворення. Коли музейники збирали сорочки у людей, то обов’язково записували всю інформацію: звідки, хто надав, хто вишивав, з якого регіону, які техніки використовувались. Ці картки збереглись, і зараз працівники заповідника активно їх вивчають та працюють з ними.

До проєкту долучилися майстрині з усіх областей України, а також із-за кордону: США, Польщі, Англії, Австралії, Китаю. З Переяслава ж працювали 15 активних учасниць, а схеми для вишивки відправили більше 200 учасницям. Наразі повністю відшили понад 50 сорочок, більше сотні ще в процесі виготовлення.

Цього дня на захід зібралось понад 50 поціновувачів українських традицій, історії та культури. Учасниці з’їхались з різних куточків Переяславщини та Київщини. Їх нагородили сертифікатами за участь у проєкті, всім іншим – надішлють поштою. Також сертифікати отримала перша група жінок, яка рік проходила курс “Переяславська сорочка”. Там навчались вишивати, пізнавали історію, особливості сорочки та техніки. Вони продемонстрували присутнім свої готові роботи. Наступні ж навчальні заняття планують розпочати вже у листопаді, тому зараз активно запрошують та набирають нову групу.

Окрім сорочок, також представили комплекс давнього святкового вбрання дівчат, жінок та чоловіків Переяславщини, і ще кілька вишитих рушників. Тетяна Радіоненко поділилась, що проєкт “Переяславська сорочка” продовжить своє існування та триватиме впродовж наступних років, адже набув великої популярності: “Ми будемо вишивати, тому що фонди багаті, і щоб цю всю красу відшити потрібно багато часу. Думаю, це триватиме роками”.

Після урочистої частини гості спілкувалися та ділилися ідеями. Також відвідали екскурсію у музеї “Заповіту” Т.Г. Шевченка.

Виставка-презентація культурно-мистецького всеукраїнського вишивального проєкту “Переяславська сорочка”

Організаторам Валентині Білоусько та Тетяні Радіоненко вручили сертифікати

На зібранні представили 32 сорочки

На зібрання завітали понад 50 гостей

Учасниці курсу “Переяславська сорочка” презентували свої роботи

Всіх учасниць нагородили сертифікатами за закінчення курсу

Наразі повністю відшили понад 50 сорочок, а більше сотні ще в процесі виготовлення

До проєкту долучилися майстрині з усіх областей України

Проєкт провели з нагоди 100-річчя з дня народження Михайла Сікорського

Нагадаємо, що 13 жовтня до 100-річчя Сікорського у Переяславі влаштували вечір його пам’яті. Деталі – тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору