ЖИТТЯ

“Він не цурався жодної роботи, цьому навчав і свій колектив”: до 100-річчя Сікорського у Переяславі влаштували вечір його пам’яті

У Переяславі провели вечір пам’яті Михайла Сікорського. Ділилися спогадами та співали його улюблені пісні.

13 жовтня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели вечір пам’яті Михайла Сікорського. Приурочили захід до 100-річчя з дня його народження. Колеги та знайомі пригадували, яким він був за життя. Заспівали і кілька пісень, які любив Сікорський. Інформатор розповідає, як це було.

Міський голова Переяслава 2006-2010 років та голова ГО “Відродження Переяслава” Іван Якименко розповів, що коли став міським головою, Сікорський був у депутатському корпусі та допомагав йому вирішувати важливі питання з владою “вище”: “Він дуже хотів добудувати музеї, і за 2006-2010 роки на це виділили 7,2 мільйона гривень. Ми накрили музей, переробили документацію, багато чого зроблено було. Коли пам’ятний знак до 1100-річчя Переяслава, що напроти пам’ятника воїнам АТО, не дозволили виконати, хоча на це були бюджетні кошти, ми з Михайлом Івановичем поїхали в Адміністрацію президента і завдяки його настирності піднялися на верхні щаблі виконавчої влади, і зробили це.

Він був простою доступною людиною, від нього випромінювалось тепло. Коли мені виповнювалось 60 років, запросив його на день народження 10 вересня 2011 року. Він побував у колі моєї сім’ї, а через 17 днів його не стало. Сікорський – ровесник мого батька, і після того, як той помер, я вважав його своїм батьком. Думаю, що такої поваги і шани у Переяславі ніхто не заслужив, як він. На його поминках мені сказали, що тепер Переяслав осиротів… У пам’яті переяславців він буде на багато років”.

Колишня завідувачка фондів заповідника Лариса Годліна сказала, що Сікорський був простим, відповідальним та з нього всі брали приклад: “Михайло Іванович намагався, як міг, створити музейні фонди. Тоді у кожного працівника був план збору експонатів: коли я прийшла до музею, кожному науковцю треба було зібрати 120 експонатів. А ще ж зібрати інформацію про кожен, виконати наукову атрибуцію, привести в належний стан для експозиції. Робили це і доглядачі, і науковці, і навіть прибиральниця допомагала. Він ніколи не цурався ніякої роботи, цьому навчав і нас. Бувало, приходиш на роботу, а він вже поливає клумби, доглядає квіти, хоча це все мали робити ми. Для нього не було непрестижних професій, він дуже любив і цінував людей. Він любив і цінував свій колектив. Бували такі часи, що він віддавав свої гроші, аби купити лампочку, щоб в експозиції було світло, бо у бухгалтерії не було грошей, і це найменший приклад.

Жителі міста, району, з Києва, Черкас, Сум, Чернігова приїжджали до нашого музею і привозили цінні речі, етнографічні предмети, археологічні предмети, найцінніше, що мали, і віддавали йому, бо довіряли. Знали, що це нікуди не дінеться, і буде у музеї. Коли я побувала у музеї просто неба у Ризі, сказала, що Сікорський попросив подивитися, як оформлені анотації. Якби ви побачили, з якою радістю і неймовірною повагою вони поставилися до мене. Хоч я була простим лаборантом у відділі фондів. Приїхала додому, розповіла батькам, а мама усміхнулася і каже: “То ж не тобі пошана, то пошана Михайлу Івановичу”. У нього був величезний моральний авторитет і пошана в Україні та за кордоном”.

Розповідаючи біографію Михайла Сікорського, ведуча заходу Оксана Чирка згадала про пісні, які за життя були його улюбленими. Фольклорний ансамбль української пісні “Веселка” заспівав “Ой з-за гори та ще й з-за лиману”. Ганна Ляч виконала пісню на слова Тараса Шевченка “Думи мої”, а вокалісти Переяславського ЦКМ заспівали “Ой наступила та чорна хмара”. Сікорський також дуже любив творчість народної артистки України Ніни Матвієнко, тому Лідія Ющишина виконала її пісню “Квітка-душа”.

Ведуча Оксана Чирка провела вечір пам’яті Сікорського

Розповіла біографію Михайла Сікорського із фрагментами його інтерв’ю

Лариса Годліна поділилася спогадами

Іван Якименко розповів кілька історій про Сікорського

На заході виступив міський голова Вячеслав Саулко

Цього вечора виконали пісні, які за життя любив Михайло Сікорський

На вечір пам’яті зібралось багато людей

Нагадаємо, що 13 жовтня у Переяславі встигли відкрити пам’ятник до 100-річчя Михайла Сікорського, але благоустрій біля нього проведуть пізніше. Деталі – тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору